image description

Ένας μεγάλος αγώνας, ο 10ος επετειακός Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων, και ένα μεγάλο έργο, «Οι Δρομείς» του ομότιμου καθηγητή Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρου Παπαγιάννη «συναντώνται» στο φετινό συλλεκτικό μετάλλιο του αγώνα.

Ο Γύρος Λίμνης απόλυτα ταυτισμένος τα τελευταία χρόνια με το αθλητικό ιδεώδες, αλλά και με τον πολιτισμό, αυτή τη φορά ξεπερνά και τις υψηλότερες προσδοκίες των εκατοντάδων δρομέων και φίλων του αγώνα, προσφέροντας σε όλους όσοι συμμετέχουν στους αγώνες των 30χλμ, 10 χλμ και 5 χλμ το μοναδικό αυτό μετάλλιο, που παραπέμπει στο έργο που έκανε γνωστό τον συντοπίτη μας γλύπτη Θ. Παπαγιάννη στα πέρατα του κόσμου.

Το έργο είναι τοποθετημένο στην κύρια είσοδο του Σικάγο, στη μεγάλη πύλη στο αεροδρόμιο O’Hare, από την οποία μπαίνουν και βγαίνουν εκατομμύρια επισκέπτες. «Οι Δρομείς» βαδίζουν προς την πόλη φέρνοντας το πανανθρώπινο μήνυμά τους. Οι συμβολισμοί του έργου είναι πολλοί.

«Οι Δρομείς» εκφράζουν την κίνηση, άρα την κινητικότητα των λαών, τη μετανάστευση που συντελείται παντού στον κόσμο και ίσως σήμερα, την προσφυγιά. «Οι Δρομείς» είναι συνυφασμένοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον μαραθώνιο δρόμο που είναι αφιερωμένος στον πρώτο μαραθωνοδρόμο που έφερε το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα. Επομένως, «οι Δρομείς» φέρνουν το μήνυμα της αρχαιότητας στο σήμερα. Φέρνουν το μήνυμα της ειρήνης, της αδελφοσύνης των λαών και της συνεργασίας. «Οι Δρομείς» εκφράζουν και το ρητό του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει», δηλαδή, όλα είναι κίνηση. Είναι πέντε δρομείς, συν πέντε είδωλά τους, οι σκιές τους, που συμβολίζουν τις πέντε Ηπείρους, επομένως όλο τον κόσμο.

Οι σκιές αυτών των πέντε Δρομέων, που αποτυπώνονται στο φετινό μετάλλιο, εκφράζουν την αγάπη του καθενός για το τρέξιμο, το τρέξιμο χωρίς νικητές και ηττημένους, το τρέξιμο για τη χαρά και την υγεία, για την επαφή με τη φύση και τον άλλο άνθρωπο.  Αυτά σηματοδοτεί και ο Γύρος της Λίμνης, με το νέο εντυπωσιακό λογότυπο Ioannina Lake Run 2016 να κοσμεί την άλλη πλευρά του μεταλλίου. Για να θυμίζει σε όλους τους συμμετέχοντες ότι πήραν μέρος σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού.