image description

Η δημοπρασία για το έργο της επέκτασης εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών, η μελέτη σύνδεσης της Ε65 με την Εγνατία Οδό ,  το Πάρκο Πυρσινέλλα, η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση  του.

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ  και της Δημοτικής Αρχής για το ζήτημα του διαγωνισμού της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού, ο οποίος δεν πληροί τις απαιτούμενες τυπικές και ουσιαστικές προυποθέσεις , ούτως ώστε, ο διαγωνισμός να είναι ορθός και νόμιμος. «Συζητάμε δηλαδή σήμερα 6 χρόνια μετά για έργο που είχε σχεδιαστεί και ωριμάσει από την θητεία της δικής μας δημοτικής αρχής που η ανικανότητα και τα μαγειρέματα της παρούσας δημοτικής αρχής θέτουν σε κίνδυνο. Τονίζουμε ότι η παράταξή μας διαχώρισε την θέση της στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΙ για την δημοπράτηση με το σύστημα μελέτης κατασκευής, που γεννά εύλογα και πολλαπλά ερωτήματα ιδίως για το θέμα της αξιολόγησης και της σκιάς που αυτόματα δημιουργείται».

Ειδικότερα  οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ κ. Γρηγόριος Γκίκας και Βασίλης Βλέτσας, οι οποίοι είναι μέλη του Δ.Σ της ΠΕΔ και έχουν οριστεί από την ΠΕΔ ως μέλη της αρμόδιας επιτροπής διαγωνισμού για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, κατήγγειλαν δημόσια τη Δημοτική Αρχή και την Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, ότι ενώ ως μέλη καλούνταν να αποφασίσουν για το  άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, αυτό απέχει παρασάγγας από την αρχική πρόσκληση,  εκ μέρους της ΔΕΥΑΙ και ότι ο διαγωνισμός ακόμη βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση,  τόνισαν και οι δύο Σύμβουλοι της ΠΕΔ και Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ. “Ενώ κληθήκαμε για άλλο λόγο να καταθέσουμε τις θέσεις μας και ιδιαίτερα επί της οικονομικής προσφοράς,  κατά την σχετική απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΙ,στο διαγωνισμό του 2016 στην τελική Τρίτη φάση (άνοιγμα οικονομικών προσφορών), διαπιστώθηκε ότι ακόμη δεν έχει αρχίσει η δεύτερη φάση της βαθμολόγησης των τεχνικών προσφορών. Αυτό για μας, που δεν έχουμε τις απαιτούμενες γνώσεις, για να προβούμε στην βαθμολόγηση, είναι σοβαρός λόγος αποχής από το συγκεκριμένο στάδιο. Δηλώνουμε δε, ότι θα συμμετέχουμε μόνο στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και για να μη καθυστερήσει ο διαγωνισμός, δεν παραιτηθήκαμε από την επιτροπή, για να μη χαθεί ο χρόνος και πιθανόν να χαθούν και οι πόροι, από τους οποίους θα κατασκευαστεί το έργο  και το οποίο τόσο πολύ ανάγκη έχει η πόλη μας”. Αυτά υπογράμμισαν μεταξύ άλλων οι δύο σύμβουλοι της ΠΕΔ. Να τονιστεί ότι οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής δηλαδή οι ίδιοι, απείχαν από τη συνεδρίαση της ΠΕΔ για τον ορισμό εκπροσώπων στο διαγωνισμό.

Καίριας σημασίας έργο, χαρακτήρισε Ο επικεφαλής της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ κ. Νίκος Γκόντας την κατασκευή του κάθετου άξονα Ε65 προς την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ,

Ο  κ. Νίκος Γκόντας ο  υιοθέτησε την μελέτη που έχει δημοσιοποιήσει ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης, βάσει της οποίας, η σύνδεση πρέπει να γίνει στα όρια του Νομού Ιωαννίνων, κάτι που θα συντομεύσει την απόσταση κατά τριάντα χιλιόμετρα περίπου, προς όφελος των Ηπειρωτών. “Στηρίζουμε  την άποψη του κ. Καλογιάννη και προτείνω την πίεση της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση” πρότεινε ο κ. Γκόντας “γιατί αυτή είναι η ιδανική και επωφελής λύση για την πόλη μας”.

“Ποια θα είναι η τύχη των προσφύγων, εν όψει του χειμώνα που όπου νάναι  καταφτάνει. ¨Εχει ληφθεί μέριμνα για την μετεγκατάσταση τους σε άλλους χώρου η ο δήμο είναι παντελώς απών. Τι γίνεται με τις ΜΗΚΥΟ”. Ρώτησε την δημοτική αρχη ο κ. Γκόντας.

Αναφορά επίσης έκανε ο κ. Γκόντας στην βεβήλωση του κτιρίου της Συναγωγής, καταγγέλλοντας τους δράστες αυτής της ενέργειας, “η οποία δεν συνάδει με τα ήθη της Γιαννιώτικης Κοινωνίας και η οποία δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιου είδους ενέργειες”.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, στη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Γκόντας, έκανε ειδική μνεία  στις διακρίσεις των Ολυμπιονικών και συνεχάρη τους Γιαννιώτες, Ηπειρώτες και γενικά όλους τους Ολυμπιονίκες της χώρας, που αγωνίστηκαν στους παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. “Συγχαίρουμε όλα τα νέα παιδιά που ανέβηκαν στα υψηλότερα βάθρα του κόσμου μέσα από τους αγώνες τους και συγχρόνως ανέβασαν και τη χώρα μας στα ύψη”

Τέλος ο κ. Γκόντας, για μια ακόμη φορά κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή, για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το « Γιαννιώτικο Σαλόνι», το οποίο εδώ και εξι χρόνια το έχουν εγκαταλείψει σε άθλια και τραγική κατάσταση. “Να προβείτε έστω και τώρα σε μίσθωση του και να αποδοθεί στους συμπολίτες μας, διότι η διαμάχη με το Δημόσιο θα τραβήξει πολύ χρόνο και ενας  τέτοιος χώρος  δεν επιτρέπεται να μείνει αναξιοποίητος. ΄Εχει δικαίωμα ο Δήμος στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου και πρέπει να επιμείνει η Δημοτική Αρχή σ αυτό”, επεσήμανε ο κ. Γκόντας. “Θυμίζουμε ότι καθ όλη τη διάρκεια της θητείας μας, το Γιαννιώτικο Σαλόνι λειτουργούσε και οι συμπολίτες μας είχαν την ευχέρεια να απολαμβάνουν το μοναδικό και απαράμιλλο  χώρο – κληροδότημα του αείμνηστου Πυρσινέλλα. Η ανικανότητα ωστόσο της Δημοτικής Αρχής μαζί με την προσφιλή τακτική ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι τους οδηγεί σε αναζήτηση άλλοθι περι δήθεν μη δήλωσης στο κτηματολόγιο της συγκεκριμένης έκτασης. Ουδέν ψευδέστερο που μόλις χθές και ύστερα από την δικαστική απόφαση αναγκάστηκε να ανασκευάσει ο κ. Δήμαρχος εμφανιζόμενος  και πάλι ως « Πόντιο Πιλάτος»

<<Το Γιαννιώτικο Σαλόνι ανήκει στους Γιαννιώτες και κανένας δεν μπορεί να τους το στερήσει. Ο Δήμος επί 60 και πλέον έτη, ανεμπόδιστα και ακώλυτα, νέμεται το Γιαννιώτιο Σαλόνι”. κατέληξε ο κ.Γκόντας

Τέλος ο κ. Γκόντας πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει άμμεση παρέμβαση προς την πολιτεία και στην εργολήπτρια εταιρεία κατασκευής της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο περιβάλλων χώρος στην περιοχή Αμπελιάς από την κατασκευαστική «αταξία» που υπάρχει αυτή τη στιγμή και να μεριμνηθεί η κατασκευή πρόσβασης των κατοίκων της περιοχής Κοσμηράς και άλλων τοπικών διαμερισμάτων προς τις περιουσίες τους. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες μελών τοπικών συμβούλων της περιοχής.