image description

Έσπευσε να ρίξει τους τόνους της νίκης μέσα στην Κέρκυρα ο Γιάννης Πετράκης και όχι μόνο αυτό, αλλά έστειλε και σαφές μήνυμα ότι όσοι είναι καβάλα σε καλάμι, να κατέβουν άμεσα. Η ομάδα δεν έχει πιάσει ακόμα τα στάνταρ απόδοσης που μπορεί, χρειάζεται χρόνος να προσαρμοστούν όλοι στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν και το πρωτάθλημα δεν είναι δύο ταχυτήτων, όπου στη μία είναι εκείνοι που κερδίζουν και στην άλλη εκείνοι που χάνουν. Έξυπνοι και κορόιδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν.

Η καλύτερη αυτοκριτική στις ομάδες γίνεται στις νίκες, γιατί στις ήττες υπάρχει πολλές φορές η δικαιολογία του «ήμασταν άτυχοι». Στη νίκη δεν υπάρχει η ατυχία για να την επικαλεστεί κάποιος, οπότε η αποτίμηση των πρώτων 4 αγωνιστικών μπορεί να γίνει με απόλυτη ηρεμία και νηφαλιότητα στις 15 μέρες απραξίας που θα υπάρξουν.

Είναι σαφές από τις πρώτες αγωνιστικές, ότι όλα τα αποτελέσματα είναι μέσα στα παιχνίδια, ενώ ο ανταγωνισμός θα μεγαλώσει περισσότερο, όταν κάποιοι συνειδητοποιήσουν ότι η 5η θέση θα είναι διεκδικίσημη από τουλάχιστον 4-5 ομάδες. Ήδη ο Πλατανιάς στα… «μουλωχτά» πάει να μπει με αξιώσεις σ’ αυτόν το στόχο. Πέρυσι ούτε καν πέρασε από το μυαλό κανενός, ότι μπορεί μια ομάδα από ένα χωριό των Χανίων να έχει τέτοιο δικαίωμα στο όνειρο.

Για τον Πανιώνιο δεν χρειάζεται να το συζητάμε, πάει «τρένο» και εφόσον καταφέρει να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του, θα πάρει ό,τι του αξίζει αυτήν τη φορά.

Άρα η 5άδα δεν είναι μια απλή υπόθεση που θα έρθει από 2-3 καλές μεταγραφές, μία αδειοδότηση και μία ηρωική προσπάθεια από τους παίκτες του ΠΑΣ. Είναι υπόθεση όλων, μαζί και του κόσμου, που αντί να εκδηλώνει επιθυμίες για το ποιος πρέπει να παίζει και ποιος είναι περιττός στην ενδεκάδα, καλό είναι να συσπειρωθεί γύρω από την ομάδα και να τη στηρίξει δυναμικά. Με 1500 και 2000 άτομα στην κερκίδα δεν μπορούν να υπάρχουν κάθε χρόνο μεγάλες απαιτήσεις.

Όσον αφορά το παιχνίδι αυτό καθαυτό, ποιοτικά δεν διέφερε και πολύ από εκείνο με τον Πλατανιά. Ακόμα η απόδοση είναι σε χαμηλά επίπεδα και το ότι το ματς έληξε με νίκη του ΠΑΣ, ενώ το προηγούμενο με ισοπαλία, είναι κάτι που κρίθηκε στη λεπτομέρεια. Όπως δεν χρειαζόταν απογοήτευση για την ισοπαλία με τον Πλατανιά, έτσι δεν χρειάζονται τώρα πανηγυρισμοί για τη νίκη. Ψυχραιμία χρειάζεται, γιατί είμαστε στην αρχή.

Όμως οφείλουμε να συγκρατήσουμε 2 πράγματα που δημιουργούν αισιοδοξία. Το πρώτο έχει να κάνει με την άμυνα. Στα 3 από τα 4 παιχνίδια πρωταθλήματος ο ΠΑΣ δεν δέχτηκε γκολ. Τα 4 γκολ παθητικό είναι όλα από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, που η ομάδα έμεινε με 9 παίκτες.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον Βιδάλ. Ο ΠΑΣ δεν είχε παίκτη να κυκλοφορήσει την μπάλα, να κρατήσει και να ανοίξει το παιχνίδι ούτε είχε παίκτες που δοκίμαζαν σουτ εκτός περιοχής. Ο μικρός τα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και το συμπέρασμα δεν βγαίνει μόνο από το ένα ημίχρονο που έπαιξε στην Κέρκυρα, αλλά και από το γκολ που είχε βάλει στο φιλικό με την Λάρισα, τις προπονήσεις και τα όσα έδειξε ως τώρα. Οι 15 μέρες διακοπής ευνοούν να δουλέψει περισσότερο και κυρίως να αποκτήσει φυσική κατάσταση επαγγελματία ποδοσφαιριστή για να βγάζει άνετα 90λεπτο.

Πάμε να δούμε αναλυτικότερα πως τα πήγαν οι παίκτες του ΠΑΣ στο ματς με την Κέρκυρα:

Κώστας Περιστερίδης: Ψύχραιμος στη φάση του 15’ που είναι η καθοριστική φάση του παιχνιδιού, με τον Ντουαλά να σουτάρει μόνος. Όπως ψύχραιμος και με σωστές θέσεις ήταν και στις υπόλοιπες φάσεις και σίγουρα έχει κι αυτός μερίδιο στην επιτυχία. Έδωσε 4 πάσες, έκανε 1 λάθος, 5 αποκρούσεις, 8 κλεψίματα και 5 επεμβάσεις.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Δεν είχε τις σίγουρες πάσες μπροστά, δεν πλησίαζε πολύ στην περιοχή, αλλά αμυντικά δεν θα λέγαμε ότι είχε ιδιαίτερα προβλήματα. Πάντως ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί στο παιχνίδι της ομάδας για να βοηθήσει περισσότερο στην ανάπτυξη από τα πλάγια. Είχε 2 άστοχα γεμίσματα, 9 πάσες, 6 λάθη και 3 κλεψίματα.

Θοδωρής Μπέριος: Σταθερός στην απόδοσή του, κυρίαρχος στην άμυνα, δύσκολα του ξεφεύγει πλέον φάση. Έδωσε 2 πάσες, έκανε 1 λάθος, 3 κλεψίματα και 6 επεμβάσεις.

Θέμης Τζημόπουλος: Είχε μία άτυχη στιγμή στο παιχνίδι, εκεί που χάνει την κόντρα από τον Τουράμ και ξεκινάει η μοναδική σπουδαία φάση της Κέρκυρας που τελειώνει με το σουτ του Ντουαλά. Κανένα άλλο πρόβλημα και καλή παρουσία από εκεί και πέρα, ενώ είναι ο στόπερ που χρειάζεται μια ομάδα, που να μπορεί να παίξει με την μπάλα στα πόδια και να κάνει σωστή πρώτη πάσα. Είχε 1 άστοχο γέμισμα, 14 πάσες, 1 λάθος, 1 κλέψιμο και 2 κερδισμένα φάουλ.

Πέδρο Κόντε: Δεύτερο παιχνίδι στο οποίο τον εξαφανίζουν οι αντίπαλοι αμυντικοί. Προφανώς θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να συμμετέχει περισσότερο στις τελικές προσπάθειες. Οι κλειστές άμυνες δεν τον βοηθάνε είναι η αλήθεια, γιατί ο ίδιος παίζει μέσα στην περιοχή. Έδωσε 1 πάσα, έκανε 4 λάθη, 2 κλεψίματα και κέρδισε 2 φάουλ.

Ζάιρο Ντα Σίλβα: Έτρεξε, προσπάθησε, αλλά δεν έχει τα κατάλληλα στηρίγματα να συνεργαστεί στην επίθεση, οπότε όλα φαίνεται ότι τα κάνει άσκοπα. Δεν νομίζουμε ότι εκείνος παίζει λάθος, αλλά ότι η ομάδα πρέπει να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά του. Το γκολ που έχασε ήταν πολύ ευκολότερο απ’ αυτό που έβαλε ο Ανσαριφάρντ στον Ηρακλή και πρέπει να βελτιώσει τα τελειώματά του. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 άστοχο γέμισμα, 6 πάσες, 11 λάθη και 4 κλεψίματα.

Ναδάλες Φονσί: Είχε ξεκινήσει καλά το καλοκαίρι, αλλά κάνει μία κάμψη τώρα, που σε άλλα ματς είναι πιο εμφανής και σε άλλα, όπως το προχθεσινό, λιγότερο εμφανής. Είχε 4 άστοχα γεμίσματα, 10 πάσες, 5 λάθη, 3 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

Βαλάντης Κοζορώνης: Πολλές σέντρες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και είχε και αρκετά λάθη. Αμυντικά το προσπάθησε, αλλά δεν έπιασε την απόδοση που μπορεί. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1/9 γεμίσματα, 3 πάσες, 8 λάθη και 3 κλεψίματα.

Ευριπίδης Γιάκος: Είχαμε τονίσει στο προηγούμενο παιχνίδι ότι ο Γιάκος θα ήταν πιο χρήσιμος απ’ ό,τι ο Δώνης, γιατί είναι ο παίκτης που μπορεί να κρατάει μπάλα και να πασάρει. Στο παιχνίδι αυτό βοήθησε τον ΠΑΣ να έχει την κατοχή μπάλας και είχε ακόμα καλύτερη απόδοση όταν μπήκε μέσα ο Βιδάλ, οπότε περιόρισε τα λάθη. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 άστοχο γέμισμα, 13 πάσες, 10 λάθη, 2 κλεψίματα, 2 επεμβάσεις και 3 κερδισμένα φάουλ.

Τόλης Σκόνδρας: Συνεχίζει τα εξαιρετικά παιχνίδια, είναι σε τρομερή φόρμα και θα εξάρουμε και πάλι το πάθος με το οποίο παίζει. Είχε 1 άστοχο γέμισμα, 3 πάσες, 1 λάθος, 3 κλεψίματα, 3 επεμβάσεις και 2 κερδισμένα φάουλ.

Κρίστοφερ Μαμπουλού: Εξαφανισμένος κι αυτός από το παιχνίδι, όπως και ο Κόντε. Απέναντι σε κλειστές άμυνες πρέπει να βρεθούν τρόποι να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Το κυριότερο είναι να παίρνουν την μπάλα στα πόδια και όχι από γεμίσματα. Έδωσε 2 πάσες, και έκανε 3 λάθη.

 

Αλλαγές

Ιγκόρ Βιδάλ: Άλλαξε όλο το παιχνίδι, έβαλε την μπάλα κάτω και αν οι συμπαίκτες του ήξεραν καλύτερα το παιχνίδι του, θα έβγαιναν περισσότερες συνεργασίες. Δουλειά στη φυσική κατάσταση να βγάζει 90λεπτο χωρίς δυσκολία και χωρίς ρίσκο τραυματισμού και θα διεκδικήσει άνετα τη θέση στην ενδεκάδα. Το θέλει το γκολ ο μικρός, ο οποίος «ματιάζει» αστραπιαία τη γωνία πριν εξαπολύσει τη σουτάρα και μετά τρέχει να αγκαλιάσει τον Πετράκη! Είχαμε καιρό να δούμε παίκτη να πηγαίνει να πανηγυρίσει με τον προπονητή. Πέτυχε το γκολ σε 2 τελικές προσπάθειες που είχε στο ματς, είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 5 πάσες, 2 λάθη και 2 κερδισμένα φάουλ.

Ηρακλής Γαρουφαλιάς: Δεν έκανε ο ίδιος κάτι, αλλά έδωσε τη δυνατότητα στον Γιάκο να ασχοληθεί ακόμα περισσότερο με το δημιουργικό κομμάτι. Η στατιστική υπηρεσία δεν κατέγραψε κάτι στα 22 λεπτά που αγωνίστηκε.

Λεονάρντο Κούτρης: Δεν μπορεί να κριθεί

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Η λεπτομέρεια που του έδωσε τη νίκη σε σύγκριση με το προηγούμενο παιχνίδι είναι ότι έριξε νωρίς στο ματς τον Βιδάλ, είχε μέσα και τον Γιάκο να του φτιάξει το παιχνίδι από πίσω, οπότε βγήκε η φάση που έψαχνε η ομάδα για να σκοράρει. Ο χρόνος είναι πολύτιμος αυτές τις μέρες για να δουλευτούν πράγματα που θα αλλάξουν την εικόνα προς το καλύτερο κι ένα απ’ αυτά είναι ενδεχομένως και το σύστημα.

Ο προβληματισμός για μας είναι ο εξής. Ο κόουτς  έχει Τζημόπουλο, Μπέριο και Σκόνδρα που είναι σε εξαιρετική κατάσταση και έχουν κρατήσει σε 3 ματς το μηδέν, οπότε η τριάδα είναι δύσκολο να αλλάξει. Μπροστά έχει επιθετικούς που δεν αξιοποιούνται όσο πρέπει, αλλά αναδεικνύεται τώρα ο Βιδάλ που του δίνει τη δυνατότητα να παίξει με δεκάρι για πρώτη φορά μετά τη μεταγραφή του Ντε Βινσέντι. Έχει δύσκολο γρίφο μπροστά του ο Πετράκης, αλλά και δύσκολες αποφάσεις για το αν χρειάζεται να «θυσιάσει» την παρουσία κάποιου, γιατί όπως λέει και ο ίδιος, πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά και κάτι χάνεις. Ή μήπως υπάρχει χώρος για όλους;  Οι απαντήσεις επί του γηπέδου από τις 16 Οκτωβρίου. Ο ΠΑΣ θα έχει 3 σερί ματς στην έδρα του με Λεβαδειακό και Λάρισα για το πρωτάθλημα και Ξάνθη για το κύπελλο. Σίγουρα είναι ευκαιρία για πολλά, αλλά και πάλι ο χρόνος που θα απομένει θα είναι πάρα πολύς για να θεωρήσει κάποιος ότι κάτι θα έχει κριθεί.

 

Του Γιάννη Γιαννάκη