image description

Μια σειρά από σημαντικά θέματα, τέθηκαν από το Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή στην πρωινή του επίσκεψη στο Δημαρχείο, όσο και στη σύσκεψη που ακολούθησε στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου, αλλά και στο μεσημεριανό γεύμα. Από την πλευρά του Δημάρχου τέθηκαν θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν γενικά την αυτοδιοίκηση, αλλά και ειδικά θέματα που αφορούν στο Δήμο Ιωαννιτών.

Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και σε κλίμα ειλικρίνειας, όπως δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Μπέγκας, τονίζοντας πως «ο Υπουργός απάντησε σε όλα τα θέματα που θέσαμε με ειλικρίνεια, γι’ αυτά που λύνονται εύκολα και γι’ αυτά που λύνονται δύσκολα. Υπάρχουν πολλά και σοβαρά αιτήματα από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι έχουν πάρει στις ‘πλάτες τους’ ένα μεγάλο βάρος από την κρίση της χώρας και θέλουμε βοήθεια από το Υπουργείο για να μπορούμε να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας».

Τα θέματα που τέθηκαν από το Δήμαρχο ήταν πολλά, χαρακτηριστικά είναι τα εξής:
Τέθηκε το θέμα του Πάρκου Πυρσινέλλα, με τον κ. Κουρουμπλή να τάσσεται απολύτως υπέρ της θέσης του Δήμου Ιωαννιτών να «επιστρέψει» το Πάρκο στο Δήμο και να «μην αφήνουμε να ερημώνουν τέτοιοι χώροι», όπως είπε . Μάλιστα ζήτησε από τον κ. Μπέγκα μόλις έχει έτοιμη ο Δήμος την πρόταση για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου να την αποστείλει και στον ίδιο.

Στο ίδιο πνεύμα ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών για το αίτημα του Δήμου να παραχωρηθεί το οικόπεδο των πρώην Στρατιωτικών Φούρνων ώστε να ανεγερθεί Νηπιαγωγείο, το οποίο καθυστερεί να υλοποιηθεί λόγω γραφειοκρατικής εμπλοκής στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Ο Υπουργός έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον και τηλεφώνησε την ίδια στιγμή στον επικεφαλής του Ταμείου συζώντας την επίσπευση της υπόθεσης.
Τέθηκε επίσης (και στη συνάντηση με την ΠΕΔ) το θέμα του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, με τον Υπουργό να αποδέχεται πως είναι αναγκαίο να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα όργανα προσέγγισης και να σημειώνει πως σύμφωνα με την πληροφόρηση του θα υπάρξουν σύντομα θετικές εξελίξεις.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ζήτησε από τον Υπουργό το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης του Πολυνομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών που ρυθμίζει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα λειτουργίας και προσωπικού των ΟΤΑ κι ο Υπουργός απάντησε πως θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επίσης ο κ. Μπέγκας έθεσε το θέμα της απελευθέρωσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε ειδικότητες αιχμής, όπως π.χ. μηχανικοί, περιβαλλοντολόγοι κ.λ.π. για να απαντήσει ο Υπουργός πως αν και αντιλαμβάνεται τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στους Δήμους, η αντιμετώπιση αυτού του θέματος προσκρούει στην τρόικα.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ζήτησε να εκδοθούν άμεσα οι εφαρμοστικοί νόμοι και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για το νέο νόμο που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις έργων και προμηθειών, καθώς έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στους δήμους. Ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα, είπε πως γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί, η οποία δεν αφορά αποκλειστικά το Υπουργείο Εσωτερικών.

Εκτός των προαναφερόμενων θεμάτων στις συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών τέθηκαν και αρκετά άλλα, όπως η χρηματοδότηση των δήμων για να ανταποκριθούν στις κοινωνικές ανάγκες που δημιουργούν τα φαινόμενα φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στους ΟΤΑ, το προσφυγικό, η υπερφορολόγιση των δήμων κ.λ.π.