image description

Και σε ποιον δεν άρεσε αυτή η υπερβολική δημοσιότητα που δόθηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα την περασμένη εβδομάδα. Κάνει μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, η οποία δικαιώνεται σε όλους τους τομείς και άξιζε της προβολής. Είναι μια ομάδα με «υγεία» στα αποδυτήρια, με σωστή φιλοσοφία και νοοτροπία, που χαίρεται να παίζει ποδόσφαιρο.

Το πόσο μεγάλος σύλλογος είσαι, όμως, φαίνεται κυρίως από το πώς αντιμετωπίζεις τις «στραβές». Ακόμα και στα δύσκολα ο ΠΑΣ έχει μάθει να μη πτοείται. Ούτε όταν έτρωγε τεσσάρα εντός έδρας από τον Λεβαδειακό «διαλύθηκε» ούτε έχασε τον προσανατολισμό του όταν έπρεπε να εξυγιανθεί οικονομικά, φέρνοντας απέναντι στη διοίκηση όλο το φίλαθλο κόσμο.

Ήττες όπως αυτή από τον Αστέρα Τρίπολης είναι ευκαιρία επιστροφής στο ρεαλισμό. Δεν γίναμε ούτε Λέστερ ούτε Μπαρτσελόνα να κερδίζουμε κάθε εβδομάδα, αλλά ούτε θα χαθεί η 5άδα από ένα κακό αποτέλεσμα. Βλέπει κανείς κάποια ομάδα –πλην Ολυμπιακού- που καταπίνει αντιπάλους και θα μας στερήσει την 5η, την 4η, την 3η ή ακόμα και τη 2η θέση; Στο χέρι των παικτών και του τεχνικού τιμ είναι να τους τρελάνουν όλους!  Όχι ότι είναι κάτι εύκολο, αλλά μεθοδικά, ήρεμα, με πίστη στην ομάδα και συσπείρωση μπορούμε κι εμείς από την πλευρά μας να συμβάλουμε για να το κάνουμε. Κάποτε ο ΠΑΣ έτρωγε γκολ, αλλά η κερκίδα σηκωνόταν στον αέρα και «ισοφάριζε» ή έδινε εκείνη τις νίκες. Τώρα «παγώνει», επιμερίζει ευθύνες και καταδικάζει. Μα τόση κακομοιριά πλέον από μια μερίδα φιλάθλων;

Μην μπερδεύουμε, βέβαια, τα πράγματα με την κριτική. Η κριτική επιβάλλεται, η κακομοιριά κάνει κακό. Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε τη δική μας κριτική, γιατί στο συγκεκριμένο ματς η ομάδα έβγαλε άγχος και νευρικότητα και η ήττα δεν αποφεύχθηκε. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι έκανε κάθε παίκτης.

Κώστας Περιστερίδης: Δύο φάσεις είχε όλες κι όλες το ματς, δεν αποσόβησε κάποια. Ειδικά στο πρώτο γκολ φάνηκε ότι μπορούσε να αποκρούσει την κεφαλιά του Φαρίνια, αλλά άργησε να πέσει. Στη 2η δύσκολα μπορούσε να κάνει κάτι. Έκανε 2 λάθη και 2 κλεψίματα.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Κακό παιχνίδι, η πλευρά του έμπαζε συνέχεια, ενώ έχει χάσει τον Μάσα στο 2ο γκολ, όπου η αίσθηση που μας δόθηκε ήταν ότι θα έπρεπε να τραβηχτεί για να τον βγάλει οφσάιντ. Η στατιστική γι’ αυτόν 1 εύστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 5 πάσες, 8 λάθη και 2 κλεψίματα.

Λεονάρντο Κούτρης: Και από την αριστερή πλευρά υπήρξαν προβλήματα, αλλά σαφώς λιγότερα. Ο Κούτρης πάλεψε περισσότερο την πλευρά του. Είχε ¼ γεμίσματα, 5 πάσες, 7 λάθη, 5 κλεψίματα, 1 επέμβαση και 3 κερδισμένα φάουλ.

Αλέξης Μιχαήλ: Ο αρχηγός θέλει το χρόνο του να ξαναβρεί το ρυθμό του μετά τον τραυματισμό του. Ακόμα δεν έχει βρεθεί σε τοπ επίπεδο. Έχασε τη διεκδίκηση της κεφαλιάς στο 1ο γκολ του Αστέρα, σε μια κλασική φάση για την άμυνα του ΠΑΣ, που συνήθως «καθαρίζει» εύκολα και δεν κινδυνεύει η εστία. Είχε 1 άστοχο γέμισμα, 4 πάσες, 4 λάθη και 4 κλεψίματα.

Θοδωρής Μπέριος: Παραμένει ο κορυφαίος της άμυνας, με σταθερή απόδοση και καίριες επεμβάσειες. Έδωσε 1 πάσα, έκανε 2 λάθη, 1 απόκρουση, 2 κλεψίματα, 6 επεμβάσεις και κέρδισε 3 φάουλ.

Θέμης Τζημόπουλος: Σταθερή παρουσία και από τον Θέμη, χωρίς κάποια χαμένη φάση και μόνο 1 αγχωμένο διώξιμο δίπλα από τη γραμμή του τέρματος, σε φάση του β’ ημιχρόνου, όπου η μπάλα «κόλλησε» στο πόδι του. Είχε 2 άστοχα γεμίσματα, 6 πάσες, 3 λάθη, 2 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Άντι Λίλα: Τόσο κακό Λίλα μόνο στις αρχές επί Ντεμόλ είχαμε δει. Τα διάφορα «παίξε», «σταμάτα και κάνε αποθεραπεία», «πήγαινε ταξίδι με την Εθνική» κ.ο.κ., τον αποσυντόνισαν πλήρως. Δεν μας προβληματίζει μία κακή του εμφάνιση, γιατί λογικά δεν θα έχει συνέχεια. Είναι πεισματάρης και θα επανέλθει δυναμικά. Πάντως με τον Αστέρα δεν είχε σχέση με τον παίκτη που ξέρουμε. Είχε 1 τελική, 4 πάσες, 1 λάθος, 5 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

Βαλάντης Κοζορώνης: Πάνω που παιχνίδι με παιχνίδι γινόταν καλύτερος, έκανε ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Από τη στιγμή που η μισή σχεδόν ομάδα ήταν πολύ κάτω του μετρίου, ήταν πιθανό να παρασυρθεί προς το χειρότερο,  παρά να τραβήξει την ομάδα προς τα πάνω, γιατί δεν έχει ακόμα τη μεγάλη εμπειρία ως βασικός για να το κάνει. Πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι τα χτυπήματά του στα στημένα είναι πολύ καλύτερα από εκείνα που έκανε ο Ακόστα ή πέρυσι ο Ίλιτς. Έδωσε την ασίστ στον Ζάιρο στην εκτέλεση του κόρνερ, είχε 1/5 γεμίσματα,  3 πάσες, 7 λάθη και 2 κλεψίματα.

Κρίστοφερ Μαμπουλού: Είχε 3 μεγάλες ευκαιρίες για σκοράρισμα, η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι. Το σημαντικό είναι ότι ήταν μέσα στις φάσεις, που σημαίνει ότι παραμένει σε πολύ καλή φόρμα.  Εκτός από τις 3 τελικές προσπάθειες, είχε 1 άστοχο γέμισμα, 2 πάσες, 6 λάθη και 1 κλέψιμο.

Ζάιρο Ντα Σίλβα: MVP του ΠΑΣ Γιάννινα, όχι μόνο εξαιτίας του γκολ, αλλά γιατί είχε πολύ καλή διάθεση και ήταν από τους λίγους που έτρεξαν τόσο πολλά χιλιόμετρα. Είναι ένα παιδί, που παρότι παίζει δανεικός, χαίρεται που βρίσκεται ανάμεσά μας. Ο ΠΑΣ επέμεινε σε όλη τη μεταγραφική περίοδο και δικαιώνεται από τη διάθεση που δείχνει ο Βραζιλιάνος. Πάντως, του ταιριάζει καλύτερα ο ρόλος του δεύτερου επιθετικού, παρά να έρχεται από τα πλάγια ή να παίζει στον άξονα πίσω από τους 2 επιθετικούς. Μας χάρισε κι έναν όμορφο πανηγυρισμό, που πόζαρε με τα γυαλιά της φωτογράφου που ήταν δίπλα στον αγωνιστικό χώρο, δείχνοντας πόσο χάρηκε που έγινε κι εκείνος πρωταγωνιστής ενός παιχνιδιού. Είχε 1 γκολ σε 2 τελικές, 1 εύστοχο γέμισμα, 2 πάσες, 9 λάθη, 6 κλεψίματα και 2 κερδισμένα φάουλ.

Πέδρο Κόντε: Από τους 3 επιθετικούς ήταν εκείνος που δεν μπήκε στο κλίμα του παιχνιδιού. Πολύ λίγα πράγματα, 1 πάσα, 2 λάθη, 1 επέμβαση και 2 κερδισμένα φάουλ.

 

Αλλαγές:

Ευριπίδης Γιάκος: Χρειαζόταν από την αρχή στο παιχνίδι, για να το ισορροπεί, γιατί παίζαμε μόνο με αμυντικούς και επιθετικούς, χωρίς χαφ. Ο Γιάκος, που κάποτε δεν τον εκτιμούσε η κερκίδα, ήταν ο παίκτης που όλοι πλέον κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να λείπει. Είχε 1 άστοχο γέμισμα, 1 πάσα, 2 λάθη και 2 κλεψίματα.

Ιγκόρ Βιδάλ: Δεν πρόλαβε να δείξει πολλά πράγματα, αλλά και τα λίγα που επιχείρησε, δεν του βγήκαν καθόλου. Θα αποδώσει παίρνοντας τουλάχιστον 1 ημίχρονο.  Έκανε 2 λάθη στα 18 λεπτά που αγωνίστηκε.

Νίκος Καρανίκας: Με τόσο κακό Μπουκουβάλα, ίσως έπρεπε να μπει νωρίτερα. Το σκεπτικό Πετράκη ήταν μήπως περάσει κάποια σέντρα και απειλήσει ο ΠΑΣ με ισοφάριση. Είχε 1 άστοχο γέμισμα, 1 πάσα, 1 λάθος και 1 επέμβαση.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Η χρησιμοποίηση και των 3 επιθετικών από την αρχή και όχι σε κάποιο σημείο που ο ΠΑΣ θέλει να σκοράρει για να γυρίσει ένα ματς, αποδείχτηκε και πάλι λάθος, όπως με τον Πλατανιά και την Κέρκυρα. Ο ΠΑΣ έπαιζε χωρίς δημιουργικό χαφ και μοιραία χάθηκε το κέντρο, δημιουργήθηκαν ρήγματα, αγχώθηκε η άμυνα από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα και υπήρξε νευρικότητα.

Όταν έχεις 3 φορμαρισμένους επιθετικούς, όμως, το δίλημμα για το ποιον να αφήσεις έξω είναι μεγάλο. Είμαστε ακριβώς στο σημείο που «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Ευτυχώς το πρόβλημα του ΠΑΣ δεν προέρχεται από κάτι που δεν έχει και πρέπει να το βρει τον Ιανουάριο, αλλά είναι θέμα διατήρησης των ισορροπιών, όπως συνηθίζει να λέει και ο προπονητής.  Η λύση του προβλήματος είναι η «ισορροπία», όταν θα υπάρχει αυτή σε όλες τις γραμμές, δύσκολα θα ξαναχαθεί παιχνίδι με τέτοιο τρόπο.

Του Γιάννη Γιαννάκη