image description

Μια πολύ όμορφη στιγμή για την πόλη των Ιωαννίνων ήταν η σημερινή, με το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, να υποδέχεται στο Δημαρχείο την ομάδα των βετεράνων της Μπαρτσελόνα.

Είχε προηγηθεί χθες το απόγευμα η συνάντηση στο γήπεδο των «Ζωσιμάδων» -που δεν ήταν μόνο ένας ποδοσφαιρικός αγώνας – δύο ομάδων με ιστορία. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και Μπαρτσελόνα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα απέναντι στο δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες και κυρίως τα παιδιά, γιατί -όπως είπε και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων- «όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα στη χαρά».
«Ανοίξαμε το Δημαρχείο και την πόλη μας για να υποδεχθούμε σπουδαίους φίλους», όπως είπε ο κ. Μπέγκας, εκφράζοντας τη διάθεση αυτές οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης να συνεχιστούν και «να κάνουμε κι άλλες τέτοιες όμορφες ενέργειες για τη φιλία των δύο πόλεων μας -Ιωαννίνων και Βαρκελώνης- και τη φιλία των δύο λαών μας».

Όπως είπε ο Δήμαρχος το διήμερο της παρουσίας της Μπαρτσελόνα στα Γιάννενα «ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή για την πόλη μας και στέλνει ένα μήνυμα για το τι σημαίνει αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που υποφέρουν και κυρίως για τα παιδιά. Γιατί όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα στη χαρά».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε πως «είναι ένα δύσκολο ζήτημα για την Ευρώπη η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Ελλάδα σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα, πραγματικά έχει υπερβάλει δυνάμεις για να μπορέσει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στους Δήμους οι οποίοι χρειάστηκε να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και να στήσουν καταυλισμούς, είπε πως «υπερέβαλαν δυνάμεις για να ανταποκριθούν» και ειδικά για το Δήμο Ιωαννιτών είπε πως, «καταφέραμε αυτό που χαρακτηρίζονταν ‘καυτή παράτα’ να το κάνουμε ένα ζήτημα που αντιμετωπίσθηκε από την τοπική κοινωνία με τον καλύτερο τρόπο, ενώ σε ότι αφορά στην φιλοξενία κάναμε ότι μπορούσαμε, παρ΄ ότι στην περιοχή μας επελέγη ένα πολύ κακό μέρος για τη δημιουργία του καταυλισμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των βετεράνων ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα, Χόρχε Αλφοσέντα, είπε πως «αισθανθήκαμε υπέροχα αυτές τις δύο μέρες στα Γιάννενα. Ήταν εκπληκτική, πρωτόγνωρη η εμπειρία και τα συναισθήματα που εισπράξαμε και σας ευχαριστούμε όλους γι’ αυτό»

Αναφερόμενος στην προσφορά της Ελλάδας και των Ιωαννίνων στους πρόσφυγες, ο κ. Αλφοσέντα τόνισε ότι, «κατανοούμε απόλυτα πως αυτό που πρόσφερε η Ελλάδα στους πρόσφυγες δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Γιατί η Ελλάδα δίνοντας το φως και τη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, πρόσφερε αυτό που άλλοι ίσως δεν μπορούνε. Ενώνοντας την Βαρκελόνη με τα Γιάννενα με τον τρόπο που έγινε ήταν κάτι πολύ σπουδαίο. Καταλαβαίνουμε πως οι κάτοικοι αυτής της πόλης πρόσφεραν πολλά στους πρόσφυγες και φέρθηκαν όπως πρέπει να συμπεριφέρεται ο άνθρωπος, αντίθετα κάποιοι άλλοι, σε άλλες χώρες, δεν έκαναν αυτό που έπρεπε».

«Θα είμαστε φίλοι για πάντα και θα τα πούμε στη Βαρκελώνη», ήταν το μήνυμα του Αντιδημάρχου Ιωαννίνων, αρμόδιου για την Παιδεία, τον Αθλητισμό και την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Παντελή Κολόκα.

Τα αναμνηστικά δώρα που αντηλλάγησαν, θα θυμίζουν σε Γιάννενα και Βαρκελώνη αυτή την όμορφη και γεμάτη μηνύματα «συνάντηση» των δύο πόλεων.

Μαζί με το σήμα του Δήμου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας προσέφερε στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μπαρτσελόνα, ένα κομψοτέχνημα χαρακτηριστικό δείγμα της Γιαννιώτικης ασημουργίας που φιλοτεχνήθηκε στο ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ.

Ο κ. Αλφοσέντα προσέφερε στο Δήμαρχο Ιωαννίνων τα σύμβολα της ομάδας και του έκανε την έκπληξη χαρίζοντας του μια ποδοσφαιρική φανέλα με το όνομα T.MPEGKAS στην πλάτη, δώρο που ο κ. Μπέγκας δέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά αφού αποκάλυψε χαμογελώντας πως εκτός από ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι και οπαδός της Μπάρτσα. «Η Μπαρτσελόνα είναι μια μυθική ομάδα κι ο ΠΑΣ δεν είναι απλά μια ομάδα για μας τους Γιαννιώτες», είπε χαμογελώντας ο Δήμαρχος.

Δώρο μια φανέλα με το όνομα του παρέλαβε και ο Αντιδήμαρχος κ. Κολόκας και παλιό μέλος της «οικογένειας» του ΠΑΣ Γιάννινα.

Στην υποδοχή της Μπαρτσελόνα στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, συμμετείχαν: η σύζυγος του προέδρου του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, κ. Χριστοβασίλη, που ήταν «ο άνθρωπος πίσω από τη συνάντηση των δύο club», ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας στα Γιάννενα, Μάρκο Μπουόνο και ο Βασίλης Καλούδης, Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων εντεταλμένος για τον Αθλητισμό και πρόεδρος των βετεράνων ποδοσφαιριστών του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.