BOOKSPOT

Μ. Μερτζιανίδης: «Δεν συνειδητοποίησαν όλοι τη σημασία της παρουσίας της Μπαρτσελόνα»

0

Δεν είμαι και πολύ σίγουρος, αν όλοι στα Γιάννινα και πόσο μάλλον στην Ελλάδα, έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της σημασίας, που είχε η επίσκεψη της Μπαρτσελόνα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και των εκδηλώσεων που την συνόδεψαν. Θεωρώ ότι αν και πολλά έγιναν που ήταν ωφέλιμα, κάπου χαθήκαμε στη μετάφραση του πώς ερμηνεύσαμε την όλη ιστορία, που για μένα προσωπικά θα έπρεπε να θεωρείται κορυφαίο γεγονός, όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στην Ελλάδα.

Καταρχάς μιλάμε για την επίσκεψη της ομάδας… «πλανητάρχη», του ποδοσφαίρου! Και επίσης μιλάμε για το ραντεβού με την απόλυτη ομάδα του πλανήτη και την ιστορία, για τον υπέρτατο σκοπό του κάθε ανθρώπου…να έχει και να μοιράζει ανθρωπιά. Μόνο και μόνο γι’ αυτό τα Ιωάννινα θα έπρεπε να ήταν μια πόλη, μια ολόκληρη χώρα. Εδώ και καιρό στην Ελλάδα προσπαθούμε να δείξουμε στους έξω, ότι παρά τα προβλήματά μας έχουμε ανοίξει και μια αγκαλιά, όσο μεγάλη γίνεται, για ανθρώπους δοκιμασμένους απ’ τον πόλεμο και τα βάσανα. Κι έρχεται ΑΥΤΗ η ομάδα, ΑΥΤΟΥ του βεληνεκούς για να μας προσφέρει τον δίαυλο επικοινωνίας προς τα έξω και με λύπη μου βλέπω ότι τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας, το αντιμετωπίζουν αφ’ υψηλού και με το γνωστό κι Ελληνικότατο… «έλα μωρέ τώρα, σιγά τ’ αυγά!». Κάθισα με προσοχή κι απόλυτη προσήλωση να μελετήσω την κάλυψη του γεγονότος και δε θέλετε να ακούσετε τ’ αποτελέσματα της απαξίωσης, απ’ τα περισσότερα.

Βέβαια, αν στη θέση του ΠΑΣ ήταν κάποια ομάδα, απ’ τις λεγόμενες μεγάλες, τα συνεργεία θα ακολουθούσαν κατά πόδας τις εκδηλώσεις και τα αφιερώματα θα έδιναν και θα έπαιρναν. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσες ομάδες «στραβομουτσούνιασαν» που δεν μπόρεσαν να «κλέψουν», έστω και την ύστατη στιγμή, αυτό που έγινε. Ήρθε η Μπαρτσελόνα σε Ελληνικό έδαφος και έπαιξε και έδειξε ποδόσφαιρο στους πρόσφυγες και τα περισσότερα τηλεοπτικά συνεργεία έλαμψαν δια της απουσίας τους. Κι εδώ δε σηκώνει παραπέρα σχόλια…

…Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτηκαν, ότι κάποιοι μαζεύτηκαν από δω κι από κει, τους έβαλαν μια φανέλα με το σήμα της Μπαρτσελόνα κι ήρθαν να κάνουν διακοπές στα Γιάννινα. Κι αν υπάρχουν άνθρωποι που γι’ αυτό το λόγο δεν ασχολήθηκαν με το παιχνίδι έχασαν τρία πράγματα. Την ευκαιρία, το ραντεβού με την ιστορία και την ουσία, άντε κι ένα τέταρτο… την μπάλα! Η Μπαρτσελόνα λειτουργεί όπως οφείλει να λειτουργεί κάθε τεράστιος σύλλογος και γι’ αυτό είναι… τεράστιος σύλλογος. Τίποτα δε γίνεται στην τύχη και τίποτε δεν οργανώνεται στο πόδι. Τη σημασία που έδωσαν στο γεγονός, μπορείτε να την μοιραστείτε με εκατομμύρια φίλους της, σε λίγες μέρες, στα κανάλια του συλλόγου. Κι εδώ μπορεί να έγιναν λάθη. Όμως ο ΠΑΣ τόλμησε ένα τεράστιο άλμα. Και το έφερε σε πέρας, όσο καλύτερα μπορούσε. Και κέρδισε πολλά και κυρίως σεβασμό. Γιατί μπόρεσε και έδειξε, για λογαριασμό τελικά όλων κι ένα ανθρώπινο πρόσωπο του πολύπαθου Ελληνικού ποδοσφαίρου. Απλά αρκετοί μάλλον δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό.

Του Μιχάλη Μερτζιανίδη (αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΣΟΥΤ)

Σχόλια

Comments are closed.