BOOKSPOT

Του Μιχάλη Μερτζιανίδη: Black Friday, με…white πινελιές 0

0

Ομολογώ ότι είμαι απ’ αυτούς τους πολλούς, που θεωρούν την… Black Friday, άλλη μια… «Αμερικανιά» που μπήκε στη ζωή μας. Τουλάχιστον μετά το Halloween που μάθαμε και την Black Friday που βιώσαμε, ας ελπίζουμε σε μια Independence Day (ημέρα Ανεξαρτησίας) για όλους μας. Οι εικόνες που έβλεπα απ’ τη χώρα παραγωγής της μόδας, τις ΗΠΑ, με έκαναν ακόμα πιο αρνητικό κι επιφυλακτικό, με ανθρώπους να «πλακώνονται» κυριολεκτικά, ν’ αρπάζουν πράγματα ο ένας απ’ τον άλλο, η κατάσταση να ξεφεύγει και η βία να κάνει την εμφάνισή της με τον πιο αποκρουστικό τρόπο. Απ’ την άλλη απέφυγα τους χαρακτηρισμούς για όλους αυτούς που στήθηκαν στην ουρά, γιατί δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του καθενός. Εντάξει υπάρχουν αυτοί που θα ορμήσουν ν’ αρπάξουν ό, τι βρουν μπροστά τους, έστω κι αν δεν το χρειάζονται, υπάρχουν αυτοί που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κοσμοσυρροή για ν’ αρπάξουν –κυριολεκτικά- κάποια είδη (κλοπή κοινώς) κι αυτοί που θα πάνε όπου πάνε οι άλλοι και δεν ξέρω ποιοι άλλοι θα κάνουν τι άλλο.  Όφειλα όμως να καταγράψω αντικειμενικά την όλη νεοφερμένη κατάσταση, αν και –ξαναομολογώ- ξεκίνησα με αρνητική διάθεση.

Στο κατάστημα ο… κακός χαμός, έστω κι αν πήγα αργά το απόγευμα. Μίλησα με τον υπεύθυνο Δημήτρη Νταβέλη για την εμπειρία: «ήταν κάτι νέο και για μας, αλλά πιστεύω ότι όλα πήγαν καλά. Είχαμε από νωρίς πολύ κόσμο έξω απ’ το κατάστημα, αλλά φροντίσαμε για την ασφαλή είσοδο και έξοδο, για να μην έχουμε φαινόμενα «εφόδου», όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Δεν είχαμε προστριβές και επεισόδια και το ευχάριστο ήταν ότι ο κόσμος ήταν ενημερωμένος, υπομονετικός και με γνώση και άποψη για το τι ήθελε να προμηθευτεί. Υπολογίζω ότι μέχρι την ώρα που μιλάμε είχαμε περίπου 8000 επισκέπτες, όχι μόνο απ’ τα Γιάννινα, αλλά κι απ’ τους γύρω Νομούς, μια και είμαστε το μοναδικό σε όλη την Ήπειρο. Η πρώτη ώρα , όταν ανοίξαμε, ήταν η πιο δύσκολη, αλλά μετά η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Είδαμε χαρούμενα πρόσωπα και νομίζω ότι ήταν μια γιορτή». Θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο για μια εβδομάδα, αντί για μια μέρα; «Όχι, γιατί θα υπάρξει οικονομική ζημιά για την  εταιρεία, επειδή οι τιμές είναι πραγματικά πολύ χαμηλές».

black-friday-ioannina

Εκεί που άρχισα να σκέφτομαι, αν στην… «Black Friday» ίσως υπάρχουν και κάποιες white πινελιές, είναι όταν μίλησα με τα παιδιά που δουλεύουν εκεί. «Το περιμέναμε πιο δύσκολο και αγχωτικό. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο μισάωρο μας δυσκόλεψε. Όμως μετά μπήκαμε σε ρυθμό κι όλα πήγαν καλά. Υπήρχαν πραγματικά πολύ καλές προσφορές και είδαμε ανθρώπους να ελέγχουν τις τιμές, να σκέφτονται αν τους συμφέρει και μετά να ψωνίζουν. Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε την αίσθηση ότι… σώθηκαν τα Χριστούγεννα! Κι αυτό γιατί, για παράδειγμα, με τις εκπτώσεις στα παιχνίδια, πολλοί ήρθαν και ψώνισαν για τα παιδιά και ήταν όλοι χαρούμενοι που τους δόθηκε η ευκαιρία να το κάνουν. Σαφέστατα ήταν η μέρα με την πιο μεγάλη προσέλευση κόσμου, που ξεπέρασε ακόμα και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας, αρκετοί άνθρωποι χάρηκαν σήμερα και ένιωσαν να επιστρέφουν στις παλιές καλές μέρες».

Μετά απ’ το ρεπορτάζ, δεν ξέρω αν άλλαξα γνώμη για την όλη ιστορία. Είδα όντως χαρούμενα πρόσωπα σε γονείς και παιδιά κι αυτό είναι πολύ όμορφο, ως συναίσθημα. Εδώ που τα λέμε, αν ήμουν πιτσιρικάς και ήθελα π.χ. μια κονσόλα που θα έπεφτε 200-300 Ευρώ, ίσως να πήγαινα κι εγώ. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να βρω κάποιο αντίπαλο δέος σε μια τέτοια κίνηση, που να ευνοεί τον καταναλωτή. Απ’ την άλλη σκέφτομαι ότι οι ανοιχτές Κυριακές και οι White Nights έχουν αποτύχει οικτρά. Οπότε, αν ο κόσμος αποφασίζει ότι αυτό που κάνει του φέρνει χαρά και τον ικανοποιεί, πάω πάσο…

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙΔΗΣ

Σχόλια

Comments are closed.