image description

Επειδή οι «γκέλες» στο φετινό πρωτάθλημα είναι συχνές, ακόμα και για τον Ολυμπιακό που στην πραγματικότητα δεν έχει σοβαρό αντίπαλο και επειδή και οι δικές μας ψυχολογικές μεταπτώσεις είναι εξίσου συχνές, θα χρειαστεί πολλή ψυχραιμία στη διαχείριση του ενθουσιασμού που έφερε η 2η θέση.

Και δεν το γράφουμε για την ομάδα, που μπαίνει στο γήπεδο, παίζει, τα δίνει όλα και την επόμενη μέρα σκέφτεται το ματς που έρχεται και όχι αυτό που τελείωσε. Η ομάδα έχει σοβαρό προπονητή και σοβαρή λειτουργία και δεν επηρεάζεται απ’ αυτά. Το συνιστούμε κυρίως σ’ εκείνους που στις νίκες λένε «πάμε για πρωτάθλημα» και στις ήττες «το έστησε ο πρόεδρος».

Ψυχραιμία, το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα και κυρίως έχει πολύ δύσκολα παιχνίδια ως το τέλος Ιανουαρίου. Θα είναι ένα δίμηνο αγωνιστικής «κόλασης» για τον ΠΑΣ. Ακόμα και με τον ουραγό Ηρακλή το ματς δεν είναι καθόλου εύκολο και ξέρουμε πολύ καλά στα Γιάννενα ότι δεν έχουμε αφήσει κανέναν  «πεθαμένο» χωρίς να τον «αναστήσουμε». Ας πάμε πολύ υποψιασμένοι, γιατί ο Ηρακλής είναι μαχητικός και όσο αντέξει θα παλέψει.

Πριν απ’ αυτό, όμως, κι επειδή κάθε ματς έχει την αξία του, ο ΠΑΣ οφείλει αύριο να πάρει τη νίκη στον Εύοσμο για το κύπελλο και να «κλειδώσει» την πρόκριση, αλλά και την 1η θέση στον όμιλό του. Θα αντιμετωπίσει μια εξαιρετική ομάδα της Football League, αλλά οι λεγόμενες «ρεζέρβες» του Πετράκη είναι όλοι τους ένας κι ένας και πρέπει να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση που έχουμε σχηματίσει γι’ αυτούς.

Μένοντας στο παιχνίδι με την Βέροια, πάμε να δούμε και την απόδοση των παικτών αναλυτικά:

Κώστας Περιστερίδης: Θεατής του αγώνα και κάποιες αποτελεσματικές έξοδοι, όταν χρειάστηκε. Δεν πιέστηκε, πάντως, για να χρειαστεί να κάνει κάτι ανάλογο όπως στη φάση του Μάντζιου με τον Λεβαδειακού. Είχε 2 αποκρούσεις, 5 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Ζάιρο Ντα Σίλβα: Τρομερή ενέργεια, πάθος, διάθεση, τρεξίματα. Βρέθηκε μέσα στις περισσότερες φάσεις, αλλά δεν τον πήγε η μπάλα για να σκοράρει κιόλας. Η φάση του δοκαριού θύμισε κάτι από το γκολ που είχε βάλει ο Μανιάς στον Ολυμπιακό. Παρ’ όλα αυτά η δουλειά του μέσα στο γήπεδο ήταν εξαιρετική και είναι εντυπωσιακό πόσο καλά έχει «δέσει» στο σύνολο. Είχε 3 τελικές προσπάθειες, 1 εύστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 6 πάσες, 4 λάθη, 3 κλεψίματα και 3 κερδισμένα φάουλ.

Λεονάρντο Κούτρης: Παίρνοντας ρυθμό με δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι μέσα σε 3 μέρες, ήταν σαφώς καλύτερος. Χωρίς περιττές ή υπερβολικές ενέργειες στο γήπεδο. Στη φάση του 1-0 ολοκληρώνει με μια «συστημένη» σέντρα μια ανάπτυξη της ομάδας για σεμινάριο.  Έδωσε 1 ασίστ, είχε 2/3 γεμίσματα, 5 πάσες, 3 λάθη και 5 κλεψίματα.

Αλέξης Μιχαήλ: Ανέβαινε σε πολλές φάσεις ψηλά στο γήπεδο, αφού η πίεση πίσω δεν ήταν έντονη και βοηθούσε στην κυκλοφορία της μπάλας. Στη φάση με τον Καπετάνο δεν υπάρχει κανένα πέναλτι. Κάποιες φορές είναι λογικό η ένταση και τα νεύρα να φέρουν αντιδράσεις σαν κι αυτές που είδαμε από τους δύο ποδοσφαιριστές. Πάντως η αποβολή είναι δίκαιη και τιμωρείται η πρόθεση και όχι πόσο δυνατά τον βρήκε στην κουτουλιά. Ο αρχηγός του ΠΑΣ είχε 1 άστοχο γέμισμα, 12 πάσες, 1 λάθος και μία κερδισμένη αποβολή.

Θοδωρής Μπέριος: Κάποιες λίγες προσπάθειες για γεμίσματα στην περιοχή σταμάτησαν πάνω του. Δεν έχει νιώσει μεγάλη πίεση στα δύο τελευταία παιχνίδια. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 5 πάσες, 2 λάθη, 1 κλέψιμο και 5 επεμβάσεις.

Θέμης Τζημόπουλος: Ισχύει το ίδιο και για τον Θέμη, δεν υπήρχε σοβαρή πίεση από την Βέροια, ήταν ένα πολύ ήσυχο απόγευμα και γι’ αυτόν. Είχε 1 άστοχο γέμισμα, 5 πάσες, 4 λάθη, 2 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

Άντι Λίλα: Είχε κάνει δύο κακές εμφανίσεις με Τρίπολη και Λεβαδειακό, αλλά επανήλθε στα γνωστά του στάνταρ. Ήταν καθοριστικός ο ρόλος του στη μεσαία γραμμή και χάλασε αρκετές προσπάθειες των αντιπάλων για οργανωμένη επίθεση. Δεν απέφυγε πάλι την κίτρινη κάρτα και στην επόμενη θα υπάρξει τιμωρία μίας αγωνιστικής. Επειδή έρχεται καταιγισμός από ντέρμπι, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός το επόμενο διάστημα. Στο ματς είχε 2 τελικές προσπάθειες, 8 πάσες, 1 λάθος, 4 κλεψίματα, 1 επέμβαση και 2 κερδισμένα φάουλ.

Ευριπίδης Γιάκος: Καλή κίνηση, πιο γρήγορη σκέψη και 1-2 πολύ ωραίες ενέργειες, όπως η φάση που σώζει ο Λόπεζ και η μπάλα πάει και στο δοκάρι, αλλά και το διπλό 1-2 με τον Κόντε, που λίγο έλειψε να γίνει το ομορφότερο γκολ της αγωνιστικής, αν προλάβαινε να τελειώσει τη φάση. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 10 πάσες, 3 λάθη και 1 κλέψιμο.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Η Βέροια προσπαθούσε να παίξει πολύ από την πλευρά του Κούτρη και απέφευγε την πλευρά του πιο έμπειρου Μπουκουβάλα, αφήνοντας του λιγότερη δουλειά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 0/3 γεμίσματα, 5 πάσες, 3 λάθη, 1 επέμβαση, έκανε 3 φάουλ και κέρδισε 3 φάουλ.

Βαλάντης Κοζορώνης: Ο Βαλάντης είναι από τους παίκτες που αντιλαμβάνεσαι τη δουλειά που έχει κάνει μαζί του ο προπονητής και μαζί αντιλαμβάνεσαι γιατί ο ΠΑΣ Γιάννινα τα καταφέρνει χωρίς ακριβό ρόστερ. Από το καλοκαίρι έχει καθιερωθεί και άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Κάποιες μεταπτώσεις μπορεί να τις έχει, αλλά αυτές ήταν σε 1-2 παιχνίδια από την αρχή της χρονιάς. Πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ σε 3 τελικές προσπάθειες, είχε 2/10 γεμίσματα, 9 πάσες, 2 λάθη και 1 κλέψιμο.

Πέδρο Κόντε: Ο Ισπανός βρήκε τους χώρους να κινηθεί στην άμυνα της Βέροιας, πήρε τις θέσεις που συνηθίζει και απείλησε σε πολλές περιπτώσεις. Το γκολ του θύμισε αρκετά εκείνο που είχε πετύχει με την Άλκμααρ. Παίζει αρχικά πάσα έξω από την περιοχή και στην εξέλιξη τρέχει να πάρει θέση. Πολύ καλός και με το κεφάλι, πετυχαίνοντας ένα ακόμα γκολ με αυτόν τον τρόπο. Είχε 1 γκολ σε 4 τελικές, 5 πάσες, 2 λάθη, 2 κλεψίματα, έκανε 3 φάουλ και κέρδισε 4.

 

Αλλαγές

Νόε Ακόστα: Μικρές απαραίτητες συμμετοχές για να βρει ρυθμό, γιατί αυτή τη στιγμή έχει χάσει πάρα πολύ έδαφος. Την Τρίτη λογικά θα παίξει 90λεπτο με τον Αγροτικό Αστέρα, οπότε θα αρχίσει να ανεβάζει κι άλλο τους ρυθμούς του. Με την Βέροια ο Νόε είχε 1 άστοχο γέμισμα, 3 πάσες, 1 λάθος και 3 κλεψίματα.

Κρίστοφερ Μαμπουλού: Μπήκε αργά στο παιχνίδι και δεν πρόλαβε να κάνει πολλά πράγματα, οπότε δεν μπορεί να κριθεί.

Ηρακλής Γαρουφαλιάς: Δεν μπορεί να κριθεί.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για ένα τέτοιο ματς. Φαινομενικά πήρε την ταυτότητα από τον Γράφα, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι γενικότερα η Βέροια αυτόν τον καιρό. Το καλοκαίρι στο φιλικό είχε δείξει ότι είναι πολύ καλή ομάδα, προχθές έδειξε ότι είναι λίγο πριν την κατάρρευση. Θυμηθείτε πάντως ότι αυτή η ομάδα έκανε διπλό στη Νέα Σμύρνη, πήγε ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό και δικαιούταν να πάρει αποτέλεσμα από την ΑΕΚ. Άρα δεν τη λες και… καφενείο.

Του Γιάννη Γιαννάκη