image description

Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα στη Super League, η πραγματικότητα έρχεται να σε διαψεύσει. Όλο και κάτι θα συμβαίνει για να μας υπενθυμίζει, ότι ο χώρος του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό που η πλειοψηφία επιθυμεί και που τώρα δεν το βρίσκει, προτιμώντας έτσι να απέχει από το γήπεδο.

Σαν το κομπολόι πάμε να θυμηθούμε και να μετρήσουμε… στεναγμούς-περιστατικά σε λίγες μόλις μέρες. Ο Ίβιτς βγαίνει και δίνει «στεγνά» τους παίκτες του για την αγωνιστική τους συμπεριφορά με τον Ατρόμητο, την επομένη ξεμπροστιάζει τον Τζαβέλλα, τη μεθεπόμενη προσπαθεί να το μαζέψει, αλλά το κακό έχει ήδη γίνει και τα αποδυτήρια γίνονται μαλλιά-κουβάρια.

Λίγες μέρες πιο πριν, ο Τσόρι στον Ολυμπιακό αποφασίζει ότι δεν αντέχει άλλο πάγκο και δίνει «στεγνά» τον προπονητή του, λέγοντας ότι τελειώνει η υπομονή του και ότι δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την «καλοσύνη» του!

Στον Παναθηναϊκό τους μαντρώνουν σε ξενοδοχείο, τους στέλνουν και εκδρομούλα στο Ηράκλειο, αλλά τα αποτελέσματα παραμένουν τραγικά. Άλλωστε ήδη η διοίκηση έχει δώσει το σύνθημα στο ποδοσφαιρικό τμήμα ότι «για όλα φταίει η διαιτησία». Μέχρι που έρχεται η στιγμή που τελειώνει αυτή η «καραμέλα» και μαζί τελειώνει και ο προπονητής Στραματσόνι. Στη θέση του ο Ουζουνίδης, ο οποίος παίρνει αμέσως το «βάπτισμα του πυρός» με «ντου» οπαδών στην πρώτη του προπόνηση, «προειδοποιήσεις» και άλλες τέτοιες… «ομορφιές».

Στην ΑΕΚ ο Μελισσανίδης χρειάζεται να υπενθυμίσει στους παίκτες σε ποια ομάδα παίζουν, λες και οι ίδιοι δεν έχουν αντιληφθεί ή δεν γνωρίζουν την ιστορία της και απαιτεί να σταματήσουν οι ηλίθιες σέλφι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λες και άμα σταματήσουν θα αρχίσουν να παίζουν μπαλάρα…!

Στην Λάρισα ο Κούγιας, αφού «ξηγήθηκε» στα… ίσα στον Ντεγκρά, σηκώθηκε ένα πρωινό και “καταβρόχθισε” το προπονητικό επιτελείο και 2-3 παρατρεχάμενους ακόμα, έβγαλε καμιά 800αριά ανακοινώσεις, πλην της πιο σημαντικής, εκείνης που έχριζε εξήγησης για ποιο λόγο «αδικήθηκε» από την ΕΕΑ και τον έβγαλαν εκτός στοιχήματος, λόγω χειραγωγημένου παιχνιδιού με την Παναχαϊκή.

Στον Ηρακλή ζουν το δικό τους παραμύθι με «Γκιγκάνηδες» και σωτήρες, με την κλεψύδρα να αδειάζει.

Στην ΕΠΟ ζούνε στους ρυθμούς που επιβάλει το «μωράκι» του Κουτσοκούμνη! «Τοιούτος έπρεπεν ημίν αρχιερεύς». Τόση σοβαρότητα εκπέμπει το ελληνικό ποδόσφαιρο, τέτοιον διόρισε και η FIFA επιτετραμμένο της.

Λόγω Πανιωνίου έρχεται και η UEFA, ξηλώνει τη δευτεροβάθμια επιτροπή αδειοδοτήσεων, ρίχνει κι ένα πρόστιμο στην ΕΠΟ 50.000 ευρώ, αλλά περί ανάκλησης της άδειάς του, ούτε λόγος!

Μέσα σ’ αυτό το κάδρο που άλλοι πλακώνονται, άλλοι κυνηγιούνται, άλλοι ζουν… το μύθο τους στην Ελλάδα, πρέπει σώνει και καλά να χωρέσει και ο ΠΑΣ Γιάννινα; Δυστυχώς ναι…

Τουλάχιστον, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την άλλη κουλτούρα που εκπροσωπεί αυτή η ομάδα. Έπαθε, αλλά έμαθε και έγινε το υπόδειγμα για πολλούς.

Μόνιμος προπονητής, οικογένεια στα αποδυτήρια, παίκτες που φεύγουν αλλά δεν σταματούν να αισθάνονται τα Γιάννενα τον πιο αγαπημένο σταθμό της καριέρας τους, πρόεδρος που επιλέγει συνεργάτες για να κάνουν εκείνοι τη δουλειά και όχι να μπλέκεται στα πόδια τους, ηρεμία στα δύσκολα αποτελέσματα, ψυχραιμία στις αποφάσεις των διαιτητών, καμία γκρίνια αν παίζουμε μεσημέρι, βράδυ, Δευτέρα ή Σάββατο, με ανοιχτά ή κλειστά μαγαζιά, με εξομάλυνση στη διαιτησία ή με «ανεπιθύμητους», δικαιολογίες που ακούγονται από άλλους για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα!

Όταν άλλοι φεύγουν και μιλούν απαξιωτικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο ή την κατάσταση που βίωναν, ο ΠΑΣ είναι το ακριβώς αντίθετο. Παλιοί παίκτες ή προπονητές στάζουν μέλι. Παντελίδης, Βελλίδης, Χαρίσης, Κοροβέσης παρακολούθησαν με τον Χριστοβασίλη την προσπάθεια πρόκρισης του ΠΑΣ Γιάννινα στον Εύοσμο. Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι στο σπίτι του γινόταν πανζουρλισμός από τη χαρά για την έξοδο του ΠΑΣ στην Ευρώπη. Ο Οικονόμου -της Μπολόνια πλέον- μάς έδωσε αποκλειστική συνέντευξη μιλώντας μόνο για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Κολοβέτσιος έχει επιστρέψει ως φίλαθλος στο γήπεδο του ΠΑΣ για να συναντήσει και πάλι παλιούς φίλους. Ο Στρούνα πόσταρε τη βαθμολογία του πρωταθλήματος στο facebook δείχνοντας τη χαρά του για τον ΠΑΣ, αν και δεν είναι πλέον μέλος του. Ο Βάντερσον μ’ ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα στο fb είχε εκφραστεί πριν την περσινή πρώτη επιστροφή του, ως αντίπαλος του ΠΑΣ, με τα καλύτερα λόγια για τον κόσμο. Ο Ντε Βινσέντι συχνά-πυκνά γράφει για την ομάδα, ο Φέγκρους το ίδιο. Παλιοί παίκτες είναι ενταγμένοι σε γκρουπάκια του fb με φιλάθλους του ΠΑΣ και μαθαίνουν τα νέα της ομάδας. Και πολλά ακόμα παραδείγματα που ίσως μας διαφεύγουν.  Και πλάι σ’ αυτά, γίνεται και το φιλικό με την Μπαρτσελόνα, με τον ΠΑΣ να συνεχίζει να ευαισθητοποιείται και να φιλοξενεί πρόσφυγες στα εντός έδρας παιχνίδια του!

Αυτήν την… άλλη κουλτούρα που περνάει πλέον ο ΠΑΣ Γιάννινα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οφείλει ο κόσμος να την επιδοκιμάσει, να την αγκαλιάσει και να την επιβραβεύσει, ακόμα κι αν τα αγωνιστικά αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα επιθυμητά. Πρέπει να σταλεί ένα ακόμα πιο ισχυρό μήνυμα, ότι κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν το ποδόσφαιρο, κάνοντας τη δική τους «αθόρυβη επανάσταση».

 

Του Γιάννη Γιαννάκη