image description

«Μια πολύ σημαντική στιγμή για την πόλη και τη Δημοτική Αρχή», χαρακτήρισαν με σημερινές τους δηλώσεις, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, την παραχώρηση της κυριότητας στο Δήμο, των 22 στρεμμάτων των «πρώην στρατιωτικών φυλακών» στην παραλίμνια ζώνη.

Το επιστέγασμα μιας οργανωμένης διεκδίκησης με καθοριστικό παράγοντα το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννιτών υπέβαλε μαζί με το αίτημα παραχώρησης κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης, αποτέλεσε η υπογραφή της ΚΥΑ από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και την Υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, με την οποία διατίθενται δωρεάν στον Δήμο Ιωαννιτών, εκτάσεις 12.181,06 τ.μ. (πρώην Στρατιωτικές Φυλακές Ιωαννίνων) και 9.679 τ.μ. δημοσίου ακινήτου, τα οποία βρίσκονται στην Παραλίμνια περιοχή μεταξύ “Λασπότοπου” και “Παλαιών Σφαγείων” του Δήμου Ιωαννιτών.

Επόμενο στάδιο είναι η χρηματοδότηση της συνολικής ανάπλασης και ανάδειξης του παραχωρηθέντος δημόσιου χώρου, καθώς ο Δήμος Ιωαννιτών ήδη έχει υποβάλει από τον Αύγουστο του 2016 πρόταση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η Δημοτική Αρχή όταν διεκδικεί κάτι το διεκδικεί με σχέδιο και ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης, γι’ αυτό και έχουμε αποτελέσματα. Το σημαντικό είναι ότι ο Δήμος μας και οι πολίτες κερδίζουν δημόσιους χώρους», δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, που προανήγγειλε για τις επόμενες ημέρες την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την παραχώρηση στο Δήμο δύο ακόμη δημόσιων χώρων: των πρώην στρατιωτικών φούρνων για τους οποίους ο Δήμος έχει έτοιμη τη μελέτη κατασκευής Νηπιαγωγείου και την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης για την αξιοποίηση του παλιού Ασύλου Ανιάτων, με τη δημιουργία Κέντρου για το Παιδί και κυρίως το παιδί με αναπηρία.

«Μια περιοχή εγκαταλελειμμένη και υποβαθμισμένη, περνάει πλέον στο Δήμο Ιωαννιτών. Η απόκτηση ενός πολύ σημαντικού περιουσιακού στοιχείου έχει ιδιαίτερη αξία για το Δήμο μας, γιατί αποτελεί κρίσιμο κρίκο στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που στοχεύει στην ανάδειξη του Παραλίμνιου Μετώπου, ως του πλέον σημαντικού περιβαλλοντικού και πολιτιστικού τοπόσημου που διαθέτει η πόλη μας. Αποτελεί άλλωστε την κεντρική πολιτική και αναπτυξιακή στόχευση μας, που διαπερνά το σχέδιο Βιώσιμη Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) που θα υποβάλλουμε τον Ιανουάριο του 2017 για χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ», είπε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας.

Η προς ανάπλαση και ανάδειξη περιοχή, συνολικής έκτασης 21.860 τ.μ, αποτελεί τμήμα του Παραλίμνιου Μετώπου του Δήμου Ιωαννιτών και βρίσκεται σε σημείο υψηλής περιβαλλοντικής, τουριστικής και αισθητικής αξίας. Αποτελεί μία κρίσιμη ζώνη σύνδεσης του αστικού ιστού με το παραλίμνιο μέτωπο της πόλης, η οποία έχει διακοπεί βίαια λόγω του φαινόμενου εγκατάλειψης της περιοχής.

Το εν λόγω ακίνητο αποτελεί τμήμα του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών προς δύο κατευθύνσεις:
1. Για την ενοποίηση του ιστορικού κέντρου της πόλης με το χαρακτηριστικότερο φυσικό ορόσημο της Λίμνης Παμβώτιδος.
2. Για τη συνολική αναβάθμιση του αστικού Παραλίμνιου Μετώπου των Ιωαννίνων, το οποίο αποτελεί την κύρια ζώνη τουριστικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάδειξης ολόκληρης της πόλης.
Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, «η ανάδειξη-ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης αποτελεί μία από τις στρατηγικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής στο νέο ΕΠΣΑ» και χαρακτήρισε κομβικό σημείο τον σχεδιασμό για τη δημιουργία νέου Δημαρχείο στο ΚΕΠΑΒΙ, όπου θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου.
Η έκταση που παραχωρήθηκε στο Δήμο βρίσκεται δίπλα στο ΚΕΠΑΒΙ και αποτελεί τμήμα του συνολικού σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής, ώστε -σύμφωνα με τον κ. Μανταλόβα- «μια περιοχή από υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη να γίνει μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές της πόλης» και σε συνδυασμό με τις άλλες σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις (πάρκο πολιτισμού στο Κάστρο, πεζόδρομος ποδηλατοδρόμος από το Πέραμα έως τα Γιάννενα κ.λ.π.) «να προσδώσουν άλλο χαρακτήρα, ελκυστικότητα και προστιθέμενη αξία στο παραλίμνιο αστικό μέτωπο».

Η παραχώρηση σε χρόνο ρεκόρ και η πρόταση αξιοποίησης

Η παραχώρηση των 22 παραλίμνιων στρεμμάτων ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Στις αρχές Μάιου υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα παραχώρησης κυριότητας από το Δήμο, ακολούθησε μια σειρά συντονισμένων υπηρεσιακών και πολιτικών ενεργειών που περιελάμβανε εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις σε υπηρεσίες και υπουργεία, μέχρι την προχθεσινή υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έβαλε τη «σφραγίδα» για να «έρθει» στο Δήμο μια σημαντική παραλίμνια έκταση που έως σήμερα ήταν υποβαθμισμένη.
Εν τω μεταξύ τον Αύγουστο -χωρίς να έχει ακόμα την κυριότητα του ακινήτου- ο Δήμος υπέβαλε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του νέου ΕΣΠΑ, πλήρη φάκελο για την ένταξη του έργου «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων», με προϋπολογισμό δράσεων 2,5 εκ. ευρώ.

Σκοπός της παρέμβασης αποτελεί η διατήρηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του χώρου και η ανάδειξη αυτών, φιλοξενώντας σε όλη τη διάρκεια του έτους περιοδικά εκθετήρια τοπικών προϊόντων και εργαστήρια δραστηριοτήτων. Ο μεγάλος ακάλυπτος χώρος της περιοχής επέμβασης θα οργανωθεί με προτεινόμενους νέους ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες – υπαίθριου σινεμά – ήπιων μορφών αθλητισμού και χώρων αναψυχής.

Για την βέλτιστη αξιοποίηση και προστασία του χώρου θα προκηρυχθεί «Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων».

Με την υλοποίηση της προτεινόμενης παρέμβασης θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της περιοχής επέμβασης ως εναλλακτικό καλλιτεχνικό πάρκο διατηρώντας τις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις του χώρου και αναδεικνύοντας αυτές σε συνδυασμό με τους προτεινόμενους νέους ανοιχτούς χώρους.

«Προχωράμε γρήγορα σε δύσκολους καιρούς, ‘ωριμάζοντας’ έργα και δράσεις, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις που συμβάλουν στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική αναζωογόνηση της περιοχής μας», τόνισε ο κ. Μανταλόβας.

«Ευχαριστώ» του Δημάρχου σε όσους βοήθησαν

Όπως είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, είναι σημαντικό όταν διεκδικείς κάτι να το κάνεις σοβαρά και τεκμηριωμένα, όπως είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις και να ευχαριστείς όσους βοηθούν να πετυχαίνεις μεγάλους στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπέγκας δεν παρέλειψε στις δηλώσεις του να ευχαριστήσει όσους συνέβαλλαν στην αίσια έκβαση της διεκδίκησης παραχώρησης του ακινήτου. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ευχαρίστησε: την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, τους βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, τα στελέχη και την ηγεσία των Υπουργείων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και τέλος τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Προγραμματισμού και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ιωαννιτών.