image description

Πέρυσι στις 17 Απριλίου την τελευταία αγωνιστική ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε ταξιδέψει στην Ξάνθη και ήθελε μόνο νίκη για να πάρει το πολυπόθητο ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά στην ιστορία του. Το γκολ του Τσουκαλά στις καθυστερήσεις του α’ μέρους, έμελλε να καθορίσει το αποτέλεσμα και να γράψει ιστορία! Εννιά μήνες μετά, ο ΠΑΣ Γιάννινα επιστρέφει σε μια έδρα που του χαρίζει μόνο ευχάριστες αναμνήσεις τα τελευταία 26 χρόνια, καθώς η Ξάνθη νίκησε τελευταία φορά στην έδρα της τον ΠΑΣ στις 21/04/1991 με 3-0.

Το φετινό παιχνίδι (Κυριακή, ώρα 15:00) έχει τη δικιά του ιδιομορφία. Αυτήν τη φορά το βαθμολογικό ενδιαφέρον είναι αμφίπλευρο. Η Ξάνθη έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει στη 2η θέση της βαθμολογίας, τρέχοντας ένα τρομερό αήττητο σερί 11 παιχνιδιών, που σταμάτησε από τον Ολυμπιακό την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Λουτσέσκου έχει βρει την ιδανική λειτουργία για την ομάδα του και την έχει κάνει εξόχως ανταγωνιστική, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, στα οποία είχε κυμανθεί στη μετριότητα και είχε κινδυνεύσει ακόμα και με υποβιβασμό.

Πλην Ολυμπιακού, Πανιωνίου, ΑΕΚ καί ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε φέτος να γίνει μία από τις 4 ομάδες που την υποχρέωσε σε ήττα. Ήταν το παιχνίδι κυπέλλου της 26ης Οκτωβρίου που είχε γίνει στα Γιάννενα, με τον Μαμπουλού να δίνει με δικό του γκολ τη νίκη και τους 3 βαθμούς στη φάση των ομίλων.

Η εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα προβληματική για τους δύο αντιπάλους. Ξεκίνησε με αναβολή των αγώνων του κυπέλλου και συνεχίστηκε με προπονήσεις σε κλειστούς χώρους, καθώς τα γήπεδα ήταν καλυμμένα με χιόνια και στις δύο πόλεις. Ο ΠΑΣ την Τετάρτη δεν προπονήθηκε καθόλου, την Πέμπτη έκανε στο κλειστό προπονητήριο στίβου των «Ζωσιμάδων» και χθες η ομάδα πήγε στο κλειστό του ΕΑΝΚΙ να παίξει ποδόσφαιρο σάλας! Η Ξάνθη κατάφερε χθες να πατήσει γήπεδο και να προπονηθεί κανονικά.

 

Από 2 απουσίες

Ξάνθη και ΠΑΣ Γιάννινα προσέρχονται στο μεταξύ τους ντέρμπι με δύο σημαντικές απουσίες η κάθε μία. Ο κ. Πετράκης δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες Μπέριου και Λίλα που είναι τραυματίες. Στο όριο είναι ο Γαρουφαλιάς, που μετά τον ΠΑΟΚ έκανε την πρώτη του προπόνηση γι’ αυτήν την εβδομάδα την Πέμπτη, αλλά λόγω της κατάστασης δεν πάτησε καθόλου γήπεδο. Λίγο-πολύ το ίδιο ισχύει και για τον Κόντε, που προπονήθηκε μόνο Τρίτη σε γήπεδο με χόρτο μετά τον 20ημερο τραυματισμό του. Ωστόσο, ο κ. Πετράκης τους έχει στην αποστολή και θα αποφασίσει ανάλογα για το πόσο θα τους χρησιμοποιήσει.

Πιθανότατα το 4-1-4-1 της Τούμπας θα επαναληφθεί από τον τεχνικό του ΠΑΣ, αλλά με κάποιες αλλαγές προσώπων. Στην επίθεση θα είναι ο Ζάιρο που επιστρέφει μετά την τιμωρία του, ενώ αν δεν μπορέσει να ξεκινήσει ο Γαρουφαλιάς, ίσως δούμε τον Γιάκο σ’ αυτήν τη θέση, ώστε να υπάρχει και η καλή του πάσα στη μεσαία γραμμή. Δεν μπορεί να αποκλειστεί και το 4-4-2, αν τυχόν προτιμηθεί ο Τζημόπουλος σε θέση εσωτερικού χαφ μαζί με τον Κοζορώνη. Όπως είπαμε, εξαρτάται από το αν μπορεί ο Γαρουφαλιάς να βγάλει όλο το 90λεπτο.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες των τιμωρημένων Λισγάρα και Καμαρά.

 

Άλλαξε η ώρα

Η Super League ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αναβάλλεται η αναμέτρηση Λάρισας-ΠΑΟΚ που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή στις 15:00, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, και στη θέση του αγώνα αυτού στο τηλεοπτικό πρόγραμμα μπήκε το Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα, κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης των δύο αντιπάλων.

 

Τον Τίκα όρισε η ΚΕΔ

Ο Τριαντάφυλλος Τίκας από το σύνδεσμο Καρδίτσας θα σφυρίξει ένα ακόμα παιχνίδι της φετινής σεζόν για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ήταν ρέφερι στο ματς του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, όπου ήταν ιδιαίτερα «απλόχερος» στα σφυρίγματά τους προς τους «κιτρινόμαυρους», απ’ όταν σωστά απέβαλε τον Αραβίδη για την κουτουλιά στον Μπέριο.

Βοηθοί του ορίστηκαν οι Κωνσταντίνος Νικολαΐδης και Πέτρος Πάτρας του συνδέσμου Μακεδονίας. Τέταρτος θα είναι ο Ζαχαριάδης Πραξιτέλης, επίσης του συνδέσμου Μακεδονίας και παρατηρητής ο Θεόδωρος Γκαϊτατζής (Δράμας).

 

Πολλά ντέρμπι πεντάδας

Καθώς οι μάχες της πεντάδας και της σωτηρίας είναι οι μόνες που μαίνονται πραγματικά στη φετινή Super League, το παιχνίδι Ξάνθης-ΠΑΣ Γιάννινα δεν είναι το μοναδικό με πολύ μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Την Κυριακή στις 17:15 γίνονται τα Ατρόμητος-Πανιώνιος και Αστέρας Τρίπολης-Παναιτωλικός και επίσης την Κυριακή στις 19:30 θα παίξουν Παναθηναϊκός-ΑΕΚ. Όλες αυτές οι ομάδες είναι πολύ κοντά στη βαθμολογία και αν προκύψουν νικητές, θα έχουν ένα μικρό αβαντάζ για τη συνέχεια. Εξίσου ενδιαφέροντα όμως είναι και τα παιχνίδια Λάρισας-ΠΑΟΚ (όταν γίνει), αλλά και Πλατανιά-Ολυμπιακού, αφού και ο Πλατανιάς είχε ανέβει σημαντικά τον τελευταίο καιρό στο βαθμολογικό πίνακα.