image description

Την άμεση διακοπή της  ανάρτησης των δασικών χαρτών, ζητά με έγγραφό του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισημαίνοντας προβλήματα που θα προκύψουν από τον χαρακτηρισμό ιδιωτικών εκτάσεων ως δασών ή δασικών που κατά τεκμήριο θα περιέλθουν στη συνέχεια στο Δημόσιο. Ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζει, ότι σταθερή θέση της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών είναι η κατάρτιση το συντομότερο δυνατόν δασικών χαρτών, με βάση όμως τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή αν δεν υπάρχουν αυτές του 1960 και αφού προηγουμένως αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα, ειδικά στις περιοχές που ανήκουν στις λεγόμενες “Νέες Χώρες”.

Με τους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες προκαλείται  τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους της υπαίθρου, θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα  και  υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, τονίζει ο Περιφερειάρχης, ο οποίος   υπογραμμίζει ακόμη ότι  “αν προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάρτησης ως έχουν, σε λίγο θα επέλθει η πλήρης καταστροφή του πρωτογενούς τομέα”.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ο οποίος αρχικά χαρακτήρισε ως σημαντικότατο έργο την κατάρτιση των δασικών χαρτών. “Πρέπει όμως σε όλα αυτά να υπάρχουν εχέγγυα και ορθή αποτύπωση”, σημείωσε για να προσθέσει ότι “δεν έχει το δικαίωμα κανένας να αναρτήσει αυτούς τους χάρτες, που με τους υπάρχοντες νόμους 998/79 και 4280/14 να ονομάσουμε τα πάντα δασικές εκτάσεις και δάση και κατά τεκμήριο να ανήκουν στο Δημόσιο και να περιμένουμε να ξαναρχίσουμε την ανάπτυξη από τον πρωτογενή τομέα”. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε προβλήματα που διαπιστώνονται σε περιφερειακές ενότητες στις οποίες έγιναν αναρτήσεις δασικών χαρτών. “Η εύκολη λύση είναι να κάνει ο κόσμος ενστάσεις. Πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ για εκτάσεις που μπορεί να  χαρακτηριστούν δασικές,  χωρίς  ακόμη να έχουν γίνει οι διαχειριστικοί χάρτες για τα βοσκοτόπια που να ξεκαθαρίζουν και οι ιδιώτες και οι Δήμοι, τι θέλουν ακριβώς και πως είναι τα πράγματα. Αν μείνουν ως έχουν οι δασικοί χάρτες  δεν θα γίνει τίποτε σοβαρό και θα είναι μια ακόμη ενέργεια στον αέρα”. Συνεχίζοντας ανέφερε ως παραδείγματα τα προβλήματα που υπάρχουν με τον χαρακτηρισμό ως δασικών, εκτάσεων του Αγροκτήματος Κουκλιών στον οποίο έγινε αναδασμός και της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας, που άλλοτε καλλιεργούνταν και σήμερα δεν επιτρέπεται η εκ νέου καλλιέργειά τους. “Δεν μπορεί σήμερα να διαλύσουμε τον κοινωνικό ιστό του πρωτογενούς τομέα. Έχει άλλα τεράστια προβλήματα να λύσει αυτός ο κλάδος και στην εποχή της κρίσης δεν θα βάλουμε ταφόπλακα σε ο, τι  μπορεί να κινηθεί στην Ελλάδα”, κατέληξε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

 Άλλα θέματα

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης ανέφερε και τα εξής:

Για τον αποχιονισμό:   “Σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να βρίσκονται κοντά όλοι. Εμείς βοηθήσαμε τους πάντες προς όλες τις κατευθύνσεις, είτε με αλάτι, είτε με άλλα πράγματα. Θεωρώ ότι στην έδρα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας πρέπει να είναι και ένα συντονιστικό όργανο και από τους Δήμους που και οι ίδιοι θα βοηθηθούνε και  δεν θα ακούσουν παράπονα.

Για λεωφόρο Νιάρχου- Βογιάννου (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης):  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που κατ΄ εξαίρεση δίνεται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, που έχει άνω των 100.000 κατοίκους. Για το έργο της λεωφόρου Νιάρχου που έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, από χρόνια εκπονείται η μελέτη, που έχει τελειώσει και λείπει μόνο το θέμα των απαλλοτριώσεων. Όταν βγαίνουν κάποια έργα σε δημοπρασία παίρνουμε κάποιες εκπτώσεις.  Από αυτές τις εκπτώσεις ξαναβγάζουμε νέα έργα. Όταν υπάρχει συνεργασία, σύνεση και σκέψη για να βοηθήσουμε τον τόπο σε όλα τα πράγματα βρίσκουμε λύση. Το τμήμα Βογιάννου – Πανηπειρωτικό Στάδιο, είναι έργο εξαιρετικής σημασίας και όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ασχολούνταν με το δρόμο είχα προτείνει αυτός να καταλήξει κατευθείαν στην Εγνατία οδό.

Για το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων:  Εμείς βοηθάμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις, γιατί θεωρούμε ότι από τη στιγμή που το Κράτος δεν  έχει συνδράμει εμείς πρέπει να έλθουμε αρωγοί. Μου ζήτησε ο κ. Χριστοβασίλης (Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα), αν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τελικά προχωρήσει την αλλαγή που χρειάζεται το γήπεδο, τότε αυτό το έργο να το επιβλέψει μέσω προγραμματικής σύμβασης η Περιφέρεια Ηπείρου.