image description

Ήταν 28 Ιανουαρίου του 2014, όταν ο Γιώργος Χριστοβασίλης αποφάσιζε ότι μετά τον Παντελίδη και τον Τσιώλη, η ομάδα χρειαζόταν έναν άλλου τύπου προπονητή για να τη σώσει εκείνη τη σεζόν. Έτσι στο επίσημο site της ομάδας ανέβαινε το εξής… «Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον προπονητή Γιάννη Πετράκη».

Ο Κρητικός κόουτς δεν ήταν ο τύπος που θα έκανε το μεγάλο «γκελ» στον κόσμο, πόσο μάλλον μετά το πέρασμα ενός προπονητή του εκτοπίσματος του Αναστασιάδη ή του μετέπειτα πολύ πετυχημένου περάσματος του Γιάννη Χριστόπουλου. Ακόμα και ο Σάκης Τσιώλης, που αποτελούσε διακαή πόθο των φιλάθλων και του Χριστοβασίλη-κι ας απέτυχε να βρει χημεία στα Γιάννενα- ήταν σίγουρα πολύ πιο βαρύ όνομα σε σχέση με τον σχετικά άπειρο τότε στα μεγάλα σαλόνια, Γιάννη Πετράκη.

Όμως μία κοινότυπη τότε δήλωση, έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη υπόσχεση και αργότερα η παρακαταθήκη του Έλληνα τεχνικού στην ομάδα της Ηπείρου. «Είναι τιμή για εμένα που καλούμαι να υπηρετήσω τον ΠΑΣ Γιάννινα. Πιστεύω πολύ στην ομάδα, την δυναμική της και την δουλειά μου. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο». Αυτό ακριβώς, τίποτα παραπάνω. Πίστεψε τον εαυτό του, δούλεψε σκληρά και επί 3 χρόνια «μιλάει» μόνο στο γήπεδο. Λίγες συνεντεύξεις, μετρημένα λόγια και πάνω απ’ όλα συνειδητοποιημένος που ήρθε, τι ρόλο έχει και ποια είναι η κατάσταση στην ομάδα, αλλά και τη χώρα γενικότερα, γιατί μνημόνιο δεν έχει μόνο η χώρα, έχει και ο ΠΑΣ Γιάννινα και ας πήρε άδεια πέρυσι. Ο Χριστοβασίλης έπαθε και έμαθε, αλλά και ο προπονητής σέβεται τις δυσκολίες της ομάδας. Ποτέ δεν θα εκθέσει παίκτες ή ανθρώπους της.

Η τριετία στο τιμόνι του ΠΑΣ Γιάννινα και οι πάνω από 100 αγώνες, τον καθιστούν πλέον ρέκορντμαν στον «κυανόλευκο» πάγκο, ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί. Άλλωστε όσοι περνούν από ομάδες σαν τον ΠΑΣ Γιάννινα στην πλειοψηφία τους ψάχνουν να ανέβουν το επομενο σκαλοπάτι. Ο Ρεθυμνιώτης τεχνικός –όχι ότι δεν το ψάχνει- αλλά τουλάχιστον δεν βιάζεται ούτε εκβιάζει τα βήματά του. Άλλωστε η δουλειά του αναγνωριζεται πανελληνίως όπως απέδειξε η περσινή βράβευση ως κορυφαίου τεχνικού της σεζόν 2014-2015 και η φετινή του υποψηφιότητα για τη σεζόν 2015-2016.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε έμελλε να συνδυάσει το όνομά του με την πρώτη ευρωπαϊκή έξοδο του ΠΑΣ Γιάννινα. Σε μερικούς ανθρώπους η ιστορία τους χρωστάει να τους μετατρέπει σε σύγχρονους ήρωες και ο «Πετρακογιάννης» όπως τον λένε συχνά οι φίλοι του, έχει γίνει ο ήρωας της καθημερινότητας των αποδυτηρίων του ΠΑΣ Γιάννινα.

Τρία χρόνια τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους γι’ αυτόν. Ίσως λίγη γκρίνια παραπάνω κατά καιρούς, λίγη επίδειξη προπονητικών γνώσεων απ’ όλους μας, αλλά κατά βάθος όλοι γνωρίζουμε ότι η ομάδα είναι ασφαλής στα χέρια εκείνου και του προέδρου, που ξεπέρασαν φουρτούνες σαν εκείνες που στο παρελθόν οδηγούσαν μόνο σε πέτρινα χρόνια και πίκρες και ποτέ σε τόσο μεγάλες χαρές σαν αυτές που ζήσαμε Ιούλιο και Αύγουστο του 2016.

Τρία χρόνια Πετράκης στα Γιάννενα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι απλές ευχές για μακροημέρευση, υγεία και επιτυχίες είναι αρκετή. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο, όπως θα έλεγε και ο κόουτς!

 

Του Γιάννη Γιαννάκη