image description

Έκτη συνεχόμενη χρονιά για τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Super League και τα οφέλη της καθιέρωσης της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία αρχίζουν να γίνονται ορατά. Μία χρονιά βρέθηκε στην πεντάδα, μία χρονιά αναγκάστηκε να «φρενάρει» τις δύο τελευταίες αγωνιστικές, πιστεύοντας ότι χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο θα έπαιρνε «ελληνική» άδεια, μία έκτη θέση που τελικά έφερε την πολυπόθητη ευρωπαϊκή συμμετοχή και μια σεζόν φέτος στην οποία για μεγάλο διάστημα ο ΠΑΣ βρισκόταν στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας και συνεχίζει να παλεύει για το μεγάλο του στόχο.

Οι «κυανόλευκοι» αρχίζουν πλέον να αποκτούν το σεβασμό των αντιπάλων τους, κάτι που δεν χρειάζεται να το δείχνουν πάντα οι δηλώσεις, όπως εκείνες που είχε κάνει ο Στραματσόνι στην αρχή της αγωνιστικής σεζόν, ότι θεωρούσε τον ΠΑΣ την πιο ανταγωνιστική ομάδα μετά τους μεγάλους. Τις περισσότερες φορές το δείχνουν και οι πράξεις. Η ΑΕΚ μετά το γκολ στο ΟΑΚΑ οπισθοχώρησε για να κρατήσει τη νίκη, ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη οπισθοχώρησε στο β’ ημίχρονο, ο Ίβιτς μέσα στα Γιάννενα έπαιξε 3-5-2 χωρίς πολλά επιθετικά ρίσκα, απλά ήταν τυχερός και του βγήκε, ο Παράσχος έπαιξε για πρώτη φορά με 3-5-2 για να περιορίσει τον ΠΑΣ, ο Ατρόμητος δεν πέρασε καν το κέντρο από το 60’ και μετά, κάνοντας τα πάντα για να πάρει τη νίκη, ο Ζαμάνης απειλεί τον Κατσικογιάννη να θα βγει στη NOVA να καταγγείλει ότι είπε στον Κόρμπο «μη χτυπιέστε τα Γιάννενα θα παίξουν Ευρώπη». Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι υπολογίσιμος αντίπαλος και όποιος τον νικήσει θεωρεί ότι έχει κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το θέμα, βέβαια, είναι πως θα εκμεταλλευτεί καλύτερα ο ΠΑΣ Γιάννινα αυτό το ειδικό βάρος που αποκτάει η φανέλα του. Ως ένα σημείο ο κόσμος παίζει ρόλο κι ένα γεμάτο γήπεδο μπορεί να «απογειώσει» την ομάδα. Το άλλο κομμάτι αφορά αποκλειστικά πρόεδρο και προπονητή. Ο Χριστοβασίλης πρέπει να δώσει μία ακόμα μικρή βοήθεια μίας –έστω- μεταγραφής για να βρει μετά και ο προπονητής τους τρόπους η ομάδα να παίζει πιο αποτελεσματικό συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Μόνο έτσι θα εκμεταλλευτεί τους επιθετικούς όπως ο Κόντε, που έχει το εύκολο γκολ, αρκεί να πάρει μια πάσα της προκοπής. Ενδεχομένως σήμερα ή αύριο να γίνει τελικά η μεταγραφή που θα κάνει τη διαφορά, αλλά τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο. Ο Πετράκης μετά τον ΠΑΟΚ, αλλά και χθες, άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» να γίνει κάτι.

Σε ό,τι αφορά το χθεσινό ματς των «κυανόλευκων» με τον Ατρόμητο, ο τεχνικός του ΠΑΣ δείχνει πλέον μια ξεκάθαρη τάση να καθιερώσει νέα συστήματα όπως το 4-1-4-1 και το 4-3-3 και να αφήσει το 3-5-2 που είχε καταστήσει τον ΠΑΣ πολύ προβλέψιμο. Το πόσο γρήγορα θα αποδώσουν αυτές οι αλλαγές και αν θα προλάβουν να «απογειώσουν» την ομάδα, όπως έγινε πέρυσι που εφαρμόστηκε το 3-5-2,  θα το δούμε σύντομα. Πρέπει, ωστόσο, να αποδώσουμε τα εύσημα στον Γιάννη Πετράκη, γιατί το 3-5-2 αρχίζουν πλέον να το εφαρμόζουν όλο και πιο πολλοί προπονητές στην Ελλάδα, αλλά εκείνος ήταν που το «επικαιροποίησε» ξανά μετά από χρόνια.

Να πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών:

Αλέξανδρος Πασχαλάκης: Στη φάση του γκολ κάνει μία σπουδαία απόκρουση, αλλά στη 2η προσπάθεια απόκρουσης παρενοχλείται από τον πεσμένο επιθετικό του Ατρομήτου που ίσως θα μπορούσε να υποδειχτεί σε θέση οφσάιντ εκεί, γιατί επηρεάζει τη φάση. Έδωσε 1 πάσα, έκανε 1 απόκρουση, 2 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις. Γενικά δεν είχε πολλή δουλειά, αφού ο Ατρόμητος μόνο από στημένες φάσεις απειλούσε.

Ζάιρο Ντα Σίλβα: Σε κακή μέρα, δεν είχε καν τις ατομικές εξάρσεις που μας συνηθίζει να έχει κι ας είναι αναποτελεσματικές. Αμυντικά προσπάθησε να δώσει κάποιες μικρές βοήθειες, αλλά ο Ατρόμητος «στόχευσε» αυτήν την πλευρά βλέποντας ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις μέτριες αμυντικές του δυνατότητες. Ο Ζάιρο είχε 1 άστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 3 πάσες, 5 λάθη, 1 κλέψιμο και 3 κερδισμένα φάουλ.

Τόλης Σκόνδρας: Δεν χρειάστηκε σε πάρα πολλές φάσεις. Γενικώς η άμυνα του ΠΑΣ δεν πιέστηκε πολύ από τον Ατρόμητο. Έδωσε 5 πάσες και είχε 1 επέμβαση.

Πέδρο Κόντε: Από έναν επιθετικό περιμένεις τη μία φορά που θα βρεθεί σε θέση βολής να σκοράρει. Ο Ισπανός το έκανε! Όταν μάλιστα είσαι στο 94’ και έχεις τόσο καθαρό μυαλό να στοπάρεις την μπάλα, να την κατεβάσεις και να σουτάρεις με γυριστό, δείχνει και την ποιότητα του παίκτη. Είχε 1 γκολ με 1 τελική, 1/1 γεμίσματα, 2 πάσες, 2 λάθη,1 κλέψιμο και έκανε 4 φάουλ.

Θέμης Τζημόπουλος: Έχει γλιτώσει 2 πέναλτι στα 2 τελευταία ματς, ένα με τον ΠΑΟΚ που έκανε χέρι κι ένα χθες που τράβηξε τον Φυτανίδη. Στο τρίτο «καίγεται» και φοβόμαστε ότι θα του το σφυρίξουν πολύ εύκολα. Από εκεί και πέρα, όσο έπαιξε χαφ πήγε καλά, κράτησε μακριά από τον άξονα τον Ατρόμητο και πέρασε πάρα πολλές πάσες, βοηθώντας τον ΠΑΣ να κάνει αυτήν την πολύ μεγάλη κατοχή μπάλας στην τελευταία μισή ώρα. Είχε 1/2 γεμίσματα, 18 πάσες, 1 λάθος, 1 κλέψιμο και 3 επεμβάσεις.

Άντι Λίλα: Φέτος δεν έχει βοηθήσει καθόλου την ομάδα, κάνει κακή χρονιά και μένουμε πάλι στην ευχή να βρει γρήγορα τον καλό του εαυτό. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1/4 γεμίσματα, 8 πάσες, 5 λάθη, παραχώρησε 5 φάουλ και φυσικά είδε πάλι κίτρινη κάρτα, συμπληρώνοντας 4 (σ.σ. οι δύο αποβολές που έγιναν με δύο κίτρινες δεν προσμετράνε στον υπολογισμό των κίτρινων καρτών μίας σεζόν) και θα ακολουθήσει γι’ αυτόν τιμωρία 1 αγωνιστικής.

Ευριπίδης Γιάκος: Βοήθησε πολύ στο passing game της ομάδας, μακάρι να προσπαθούσαν όλοι το ίδιο σε κάθε παιχνίδι. Γίνεται συνήθως ο εύκολος στόχος της κριτικής, αλλά αυτό που έχει να δώσει το δίνει πάντα στο 100%. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 0/1 γεμίσματα, 18 πάσες, 8 λάθη, 5 κλεψίματα1 επέμβαση και 3 κερδισμένα φάουλ. Από την πιο γεμάτη στατιστική δηλαδή, που είχε κάποιος παίκτης στο χθεσινό ματς.

Λεονάρντο Κούτρης: Αν κάνει σε κάθε προπόνηση όσες σέντρες έκανε χθες, θα βελτιωθεί περισσότερο. Από τις πολλές που επιχείρησε και που κάποιες ήταν τελείως άστοχες, στο τέλος του βγήκε η «συστημένη» στο κεφάλι του Ακόστα. Όταν μπαίνει μέσα και ο Ναδάλες, θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μην «τρακάρουν» στα αριστερά. Πάντως είναι από τα παιδιά που δικαίως παίρνουν ευκαιρίες, γιατί έχει προοπτικές βελτίωσης, έχει ταχύτητα και τρομερές αντοχές και μέσα από τα λάθη θα βελτιωθεί περισσότερο. Και για να χρησιμοποιήσουμε και μια έκφραση του Μπέντο, αν δεν δώσεις ευκαιρίες στα νέα παιδιά ποτέ δεν θα μάθεις την αξία τους. Είχε 2/11 σέντρες, 8 πάσες, 5 λάθη, 4 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

Αλέξης Μιχαήλ: Σχετικά ήσυχο απόγευμα και γι’ αυτόν, αφού ο Ατρόμητος δεν πίεσε ιδιαίτερα ούτε απείλησε μέσα στην περιοχή, παρά μόνο από στημένες μπάλες. Έκανε 2 λάθη και 4 επεμβάσεις.

Νίκος Καρανίκας: Παρότι δεν πήρε πολλές βοήθειες από τον Ζάιρο, εν τούτοις έκανε μια αρκετά καλή προσπάθεια. Ο Πετράκης του δίνει την ευκαιρία να δείξει πράγματα και πρέπει να παλέψει ακόμα πιο σκληρά. Κι αυτός με πολλές σέντρες, αλλά άστοχες 1/10 κατέγραψε η στατιστική, έδωσε 10 πάσες, έκανε 5 λάθη, 1 κλέψιμο και 1 επέμβαση.

Νόε Ακόστα: Κοντά στο μέτριο κινήθηκε ο Νόε, που είχε 2 καλές ενέργειες σε όλο το ματς, μία την πάσα στον Κόντε κι άλλη μία ενέργεια που διείσδυσε από δεξιά στην περιοχή, αλλά υπό πολύ καλές προϋποθέσεις σέντραρε στα χέρια του Γκορμπούνοφ. Είχε 1 ασίστ, 1 τελική προσπάθεια, 0/3 γεμίσματα, 5 πάσες, 5 λάθη, 1 κλέψιμο, 2 επεμβάσεις και 3 κερδισμένα φάουλ.

 

Αλλαγές

Φονσί Ναδάλες: Δραστήριος όταν μπαίνει στα τελευταία λεπτά, προωθείται και γίνεται κάτι σαν κρυφός κυνηγός σε κάποιες φάσεις, γεμίζοντας την περιοχή όταν ο ΠΑΣ ψάχνει επιτακτικά το γκολ. Είχε 4 άστοχα γεμίσματα, 4 πάσες και 1 κλέψιμο.

Ιγκόρ Βιδάλ: Λίγος ο χρόνος που έπαιξε, πρόλαβε να δώσει 3 πάσες και να βοηθήσει κι εκείνος να κρατήσει την μπάλα στα πόδια του ο ΠΑΣ ασκώντας διαρκή πίεση στα τελευταία λεπτά.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Η ομάδα βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης από το 3-5-2 σε άλλα συστήματα, που ίσως τη βοηθήσουν να αλλάξει λίγο τον τρόπο που οργανώνει το παιχνίδι της. Δεν υπάρχει ακόμα ορθολογικός τρόπος ανάπτυξης, ενώ είμαστε 2 μήνες που τα αποτελέσματα έρχονται λόγω εμπειρίας και τύχης. Ο ΠΑΣ πρέπει να σταματήσει να έχει παθητικό ρόλο στα α’ ημίχρονα και να τρέχει στα δεύτερα. Ευτυχώς τα αποτελέσματα βοηθάνε τον Πετράκη να δουλεύει χωρίς πολύ μεγάλη πίεση τις αλλαγές που θέλει να περάσει.

 

Του Γιάννη Γιαννάκη