image description

Με πανηγυρικούς τόνους έγινε πριν από λίγο η τελετή εγκαινίων στην περιοχή της Πέρδικας, όπου παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, δόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ το δεύτερο αυτοτελές τμήμα του αυτοκινητόδρομου, το Καμπή-Πέρδικα. Στο χώρο των εγκαινίων παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κος Καχριμάνης και πλήθος φορεών της περιοχής.

Το Καμπή-Πέρδικα μήκους 37χλμ. αντικαθιστά το σημερινό οδικό τμήμα της Εθνικής Οδού Άρτας-Ιωαννίνων, ένα από τα στενότερα, δυσκολότερα οδικά τμήματα στο οποίο κάθε χρόνο ο φόρος αίματος είναι μεγάλος καθώς συμβαίνουν δεκάδες τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Από το σύνολο του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού, το συγκεκριμένο τμήμα θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως “Τέμπη” της Ηπείρου και λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής.

Ξεκινά από την υφιστάμενη παράκαμψη Άρτας-Φιλιππιάδας και συγκεκριμένα από την Φιλιππιάδα Άρτας και καταλήγει στην Πέρδικα Ιωαννίνων. Μαζί με την Παράκαμψη Άρτας-Φιλιππιάδας δημιουργούν ένα συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο 53χλμ. Το τμήμα αυτό θα συντομεύσει την χρονοαπόσταση από/προς τα Ιωάννινα κατά περίπου 30 λεπτά, μικραίνοντας ακόμα περισσότερο τη διαδρομή. Το τμήμα που εγκαινιάστηκε σήμερα, αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία για τους οδηγούς έως τις 5 μ.μ.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα παραδίδοντας στην κυκλοφορία το νέο αυτό τμήμα παρακάμπτονται τα “Τέμπη της Ηπείρου”. Μολονότι η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους οδηγούς. Το νέο τμήμα αντικαθιστά την πολύ δύσκολη σημερινή διαδρομή που χαρακτηρίζεται από την στενότητα του δρόμου, τα πολύ άσχημα χαρακτηριστικά του οδοστρώματος ενώ κινείται ανάμεσα σε ορεινούς όγκους που ιδιαίτερα το χειμώνα κάνουν την συγκεκριμένη διαδρομή ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Το τμήμα Καμπή-Πέρδικα έχει 4 ανισόπεδους κόμβους: 1.Ανισόπεδος Κόμβος Φιλιπιάδας, 2.Ανισόπεδος Κόμβος Γοργόμυλου, 3.Ημικόμβος Αμμοτόπου, 4.Ανισόπεδος Κόμβος Τερόβου. Διαθέτει 2 λωρίδες + ΛΕΑ Στο τμήμα θα λειτουργήσει ο σταθμός διοδίων Τερόβου, όχι όμως από την παράδοση που έρχεται αλλά από την επίσημη έναρξη λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου στα τέλη Μαρτίου.

Τμήμα από περιοχή Καμπής Α/Κ Φιλιππιάδας έως περιοχή Πέρδικας

Το τμήμα που θα παραδοθεί σε κυκλοφορία ξεκινά στο 145,7 χλμ. (περιοχή Καμπής Α/Κ Φιλιππιάδας) και τελειώνει στο 182,5 χλμ. (περιοχή Πέρδικας). Έχει συνολικό μήκος 36,8 χλμ. και έρχεται να προστεθεί στο τμήμα της Παράκαμψης Άρτας που βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία και έχει συνολικό μήκος περίπου 16 χλμ. (από 129 χλμ. έως και 145,7 χλμ.)

Στα τεχνικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται:

– 7 Γέφυρες με μεγαλύτερες τη Γέφυρα Τσαγκαρόπουλου & τη Γέφυρα Γυμνότοπου
α) Γέφυρα Τσαγκαρόπουλου: Με μήκος 430 μ., κατασκευάστηκε με προβολοδόμηση (μονοκύψελο κιβώτιο) & προκατασκευασμένες δοκούς με πρόπλακες. Στον αριστερό κλάδο διαθέτει 6 ανοίγματα/5 μεσόβαθρα και στο δεξιό κλάδο 5 ανοίγματα/4 μεσόβαθρα. Κάθε κλάδος με πλάτος 13,5 μ.διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ.
β) Γέφυρα Γυμνότοπου: Με μήκος 252 μ., κατασκευάστηκε με προκατασκευασμένες δοκούς με πρόπλακες. Διαθέτει 7 ανοίγματα και 6 μεσόβαθρα. Κάθε κλάδος με πλάτος 13,26 μ., διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ.
γ) Ο λοιπές γέφυρες είναι οι: BR152 με μήκος 37,3 μ., BR153 με μήκος 36,78 μ., BR162 με μήκος 129,36 μ., BR167 με μήκος 79,5 μ., γέφυρα Ξερόλακο με μήκος 30 μ.

– 6 Άνω & 7 Κάτω διαβάσεις

– 116 οχετοί

– 3 Ανισόπεδοι Κόμβοι: Φιλιππιάδας, Γοργόμυλου και Τερόβου

– 1 Ημικόμβος: Αμμότοπου

– 3 χώροι προσωρινής στάθμευσης αμφίπλευροι: 160,9 χλμ., 172,1 χλμ. & 179,4 χλμ.

– 1 Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών: Αμφίπλευρος στη Φιλιππιάδα (148,7 χλμ)

– 1 μετωπικός σταθμός διοδίων στο Τέροβο (174,1 χλμ.)

– 1 σετ πλευρικών διοδίων στο Γοργόμυλο (163,1 χλμ.)

Με αυτό το νέο τμήμα ο χρόνος του ταξιδιού από Φιλιππιάδα σε Ιωάννινα μειώνεται στο μισό και έτσι από περίπου 1 ώρα, πλέον όλοι οι οδηγοί θα χρειάζονται 20 με 30 λεπτά για να διανύσουν αυτή την απόσταση. Επί της ουσίας, κινούμενος κάποιος προς τα Ιωάννινα μέσω της παράκαμψης Άρτας θα οδηγείται απευθείας στο υπό παράδοση τμήμα, στο ύψος του οικισμού Καμπής. Η διαδρομή έως την προσωρινή έξοδο (Πέρδικα) θα είναι περίπου 20 λεπτά. Από εκεί θα οδηγείται μέσω μιας παράκαμψης 500 μέτρων στην υφιστάμενη Εθνική Οδό πριν από το Αβγό, και σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Η ίδια διαδρομή ακολουθείται και από Ιωάννινα προς Άρτα.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 

Μέχρι σήμερα έχει δοθεί στην κυκλοφορία περίπου το 57% του συνολικού μήκους του αυτοκινητόδρομου από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, δηλαδή περίπου 112χλμ. Συγκεκριμένα.

Την περίοδο 2009-2011 δόθηκε στην κυκλοφορία η Παράκαμψη Άρτας-Φιλιππιάδας συνολικού μήκους 16ψλμ

Το 2011 δόθηκε στην κυκλοφορία η μεγάλη Παράκαμψη Αγρινίου (τμήμα Κεφαλόβρυσο-Κουβαράς) μήκους 33χλμ.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2016 δόθηκε στην κυκλοφορία η Ανατολική Παράκαμψη Αμφιλοχίας (τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία) μήκους 32χλμ.

Σήμερα 22 Φεβρουαρίου δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Φιλιππιάδα (Καμπή)-Πέρδικα, μήκους 37χλμ.

ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Τα τμήματα που εξακολουθούν να κατασκευάζονται είναι τα:
-Αντίρριο-Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο
-Αμφιλοχία-Παράκαμψη Άρτας (Άγιος Δημήτριος)
-Πέρδικα-Εγνατία

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η απόσταση Αθήνα-Ιωάννινα θα καλύπτεται σε περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά, με τους οδηγούς να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς μέχρι την παράδοση του δρόμου θα πρέπει να μπαίνουν και να βγαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο 4 φορές.

Για τα “στατιστικά” του δρόμου επίσης έχει αξία να πούμε ότι παραδίδεται στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα που ανήκει διοικητικά στην Ήπειρο (από την κατασκευάστρια της παραχώρησης καθώς από το 2009 λειτουργεί η παράκαμψη Άρτας-Φιλιππιάδας), κάνοντας κατά το ήμισυ το όνειρο της περιοχής για ένα σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο προς Πελοπόννησο και Αθήνα, πραγματικότητα. Στα ώριμα τμήματα συγκαταλέγεται και το Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο μήκους 32χλμ. που απομένουν μόνο λεπτομέρειες. Αντίθετα το δύσκολο τμήμα είναι το Αμφιλοχία-Παράκαμψη Άρτας (Άγιος Δημήτριος) μήκους 27χλμ. που μάλλον θα δοθεί λίγο αργότερα χρονικά με το “κούμπωμα” με την Εγνατία Οδό.

[Πηγή: ypodomes.com]