image description

Το «κανόνι» του ΠΑΣ Γιάννινα, Πέδρο Κόντε μιλάει στο SDNA για την… εκρηκτική πρώτη του σεζόν. Εκφράζει τη γνώμη ότι ομάδα άξιζε φέτος περισσότερα, βάζει το ομαδικό συμφέρον πάνω από το ατομικό και δηλώνει πως νιώθει τον ΠΑΣ σαν οικογένεια.

Τη φετινή σεζόν στα Γιάννενα βρήκαν τον… ματαδόρ τους! Το όνομά του, Πέδρο Κόντε. Ένας γκολτζής των μικρών κατηγοριών στην Ισπανία που βλέποντας τα στατιστικά του απλά απορείς για το γεγονός ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστεί σε κάποια ομάδα της Πριμέρα Ντιβισιόν. Και επειδή οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε πάντα την αλήθεια, ο Κόντε στα Γιάννενα απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο από την πρώτη του χρονιά γιατί το όνομά του είναι συνυφασμένο με τη λέξη «γκολ».

Δεκατέσσερις φορές έχει «ματώσει» τα αντίπαλα δίχτυα, τις 13 από αυτές στη Σούπερ Λιγκ, και άλλη μία στη σύντομη φετινή ευρωπαϊκή παρουσία του «Άγιαξ της Ηπείρου». Ποσοστά που βοήθησαν τον 28χρονο Ισπανό επιθετικό να ξεπεράσει ρεκόρ σπουδαίων άσων του συλλόγου της δεκαετίας του 70’, όπως του Αλβάρες, του Κοντογεωργάκη και του Γκλασμάνη, αναφορικά με τον αριθμό των γκολ μέσα σε μία σεζόν.

Μιλώντας με τον Πέδρο Κόντε έχεις την αίσθηση ότι δεν έχεις να κάνεις με ποδοσφαιριστή. Το μενταλιντέ του έχει διαμορφωθεί πολύ διαφορετικά από τα κοινά ποδοσφαιρικά κλισέ. Παράλληλα με την μπάλα στον ηλιόλουστο ισπανικό Νότο στην Κόρδομπα, της περιοχής από την οποία κατάγεται, ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στη μηχανολογία. Γιατί για τον ίδιο, το ποδόσφαιρο είναι κάτι που γουστάρει, αλλά δεν είναι το παν στη ζωή.

«Σπούδαζα μηχανολογία στην Κόρδομπα ενώ έπαιζα ποδόσφαιρο. Λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεών μου και του ότι άλλαζα συνεχώς ομάδες δεν κατάφερνα να παρακολουθώ τα μαθήματα, αλλά πήγαινα και έδινα τα διαγωνίσματα. Έχω τελειώσει εδώ και περίπου τρία χρόνια. Εκτός από την ποδοσφαιρική καριέρα είναι σημαντικό να σπουδάσεις κάτι, να αποκτήσεις μια κουλτούρα και να έχεις τη δυνατότητα να διευρύνεις τους πνευματικούς σου ορίζοντες, πέρα από το να ασχολείσαι μόνο με το ποδόσφαιρο», αναφέρει ο Κόντε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SDNA.

«Το ποδόσφαιρο ήταν άδικο μαζί μου, στον ΠΑΣ βρήκα αυτό που ζητούσα»

Για τον Κόντε η απόφαση να αφήσει την Ισπανία και να έρθει στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολη. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν του είχε δοθεί η δυνατότητα να πάρει μεταγραφή σε κάποια ομάδα της πρώτης κατηγορίας της χώρας του, ήταν κάτι που τον… τσάντιζε! Ο ΠΑΣ Γιάννινα αντίθετα κάλυπτε αυτή του την επιθυμία, έστω και μακριά από τη χώρα του, ενώ η συμμετοχή της ομάδας στην προκριματική φάση του Europa League αποτελούσε ακόμα ένα ισχυρό κίνητρο.

«Νομίζω πως το ποδόσφαιρο ήταν άδικο μαζί μου. Ήμουν στη Γρανάδα, όταν εκείνη αγωνιζόταν στην Πριμέρα Ντιβισιόν, αλλά έπαιζα στη δεύτερη ομάδα, στη Σεγούντα, και δεν είχα την ευκαιρία να κάνω το ντεμπούτο μου στη μεγάλη κατηγορία. Ήμουν άτυχος, κάθε χρόνο άλλαζα ομάδες για να βρω το καλύτερο για μένα. Όμως είναι κάτι που δεν σκέφτομαι πια, βλέπω το σήμερα και το πως να δουλεύω κάθε μέρα για να βελτιώνομαι.

Όταν ήρθα στον ΠΑΣ στην αρχή είχα έναν φόβο. Δεν γνώριζα ούτε την Ελλάδα, ούτε την πόλη των Ιωαννίνων και όλα ήταν διαφορετικά. Είχα προτάσεις από συλλόγους της Σεγούντα Ντιβισιόν, αλλά πήρα την απόφαση να αλλάξω χώρα για να αγωνιστώ σε μία ομάδα της πρώτης κατηγορίας που συμμετείχε και στο Europa League. Ο ΠΑΣ μου έδινε αυτή τη δυνατότητα και ήταν αυτό που έπαιξε ρόλο στην απόφασή μου να έρθω εδώ», τονίζει ο Κόντε.

«Αξίζαμε κάτι καλύτερο φέτος, σημαντικός ο Πετράκης στον ΠΑΣ»

Το «φονικό» ένστικτο του 28χρονου Ισπανού επιθετικού τον φέρνει να έχει σκοράρει τα μισά γκολ του ΠΑΣ Γιάννινα στη Σούπερ Λιγκ. Σε προσωπικό επίπεδο, ο Κόντε απέχει τρία γκολ από το να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Θαλή Τσιριμώκου με 16 τέρματα στο πρωτάθλημα στις αρχές της δεκαετίας του 80’. Ο Κόντε όμως προτιμά να κρατάει χαμηλά την μπάλα. Νιώθει ικανοποιημένος από όσα έχει πετύχει στην πρώτη του σεζόν, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο σημασία έχει η συλλογική επιτυχία. Κι αν είχε τη δυνατότητα θα μπορούσε να… θυσιάσει τα γκολ για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, καθώς θεωρεί πως ο ΠΑΣ αδικείται από τη βαθμολογική του θέση.

«Είμαι πολύ χαρούμενος στην πρώτη μου σεζόν στον ΠΑΣ Γιάννινα. Φυσικά και για τα ρεκόρ που έχω κάνει, αλλά προτιμώ να μην επικεντρώνομαι στην ατομική απόδοσή μου, και να βλέπω την ομάδα συνολικά. Αν διάλεγα μεταξύ των προσωπικών μου ρεκόρ και της εξασφάλισης της ευρωπαϊκής εξόδου, θα επέλεγα την Ευρώπη. Έχουμε μια ομάδα που άξιζε να βρισκόταν πιο ψηλά στο πρωτάθλημα. Στην αρχή της σεζόν παίξαμε απέναντι στην Όντ Γκρένλαντ και στην Άλκμααρ στο Europa League και κάναμε ένα καλό ξεκίνημα. Αλλά στη συνέχεια μικρές λεπτομέρειες στη Σούπερ Λιγκ κάνανε τη διαφορά και η ομάδα βρέθηκε στη μέση της βαθμολογίας.

Πλέον ο στόχος των πλέι οφ είναι πολύ δύσκολος καθώς υπάρχει μια βαθμολογική διαφορά και λίγα παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν. Αλλά ποτέ δεν λες ποτέ. Συνεπώς κοιτάμε να πάρουμε νίκες στα ματς που απομένουν και βλέπουμε. Γενικά είμαι αισιόδοξο άτομο και πάντα παίζω για τη νίκη. Ο στόχος μας από εδώ και πέρα είναι να κάνουμε το πέντε στα πέντε στις αγωνιστικές που απομένουν στο πρωτάθλημα και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό».

Φυσικά, ο Κόντε, έχει να λέει τα καλύτερα και για τον Γιάννη Πετράκη, ο οποίος έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στον ΠΑΣ Γιάννινα, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες και για τους ίδιους τους παίκτες, ώστε να εξελίξουν το παιχνίδι τους.

«Ο Γιάννης Πετράκης είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα. Βρίσκεται στον ΠΑΣ τα τελευταία χρόνια και έχει κερδίσει και το βραβείου του καλύτερου προπονητή. Κάνει συνεχώς πολύ καλή δουλειά στην ομάδα και κοντά του βελτιωνόμαστε και εμείς τόσο ως μονάδες όσο και ως σύνολο».

«Πρόβλημα ο αγωνιστικός χώρος, δύσκολη η Σούπερ Λιγκ για έναν επιθετικό»

Ένα από τα προβλήματα, όμως, που είχε να αντιμετωπίσει και τη φετινή σεζόν η ομάδα του ΠΑΣ ήταν ο κάκιστος αγωνιστικός χώρος του γηπέδου των «Ζωσιμάδων». Κάτι που ίσως να στέρησε από τον ΠΑΣ Γιάννινα κάτι καλύτερο στο πρωτάθλημα. Όπως υπογραμμίζει ο Κόντε, αυτός και οι συμπαίκτες του θα παρουσίαζαν κάτι ποιοτικότερο μέσα στο γήπεδο αν ο χλοοτάπητας ήταν σε καλή κατάσταση.

«Νομίζω πως θα τα πηγαίναμε καλύτερα. Θέλω να παίζω σε καλό γήπεδο καθώς θεωρώ ότι προσωπικά θα μπορούσα να αποδώσω καλύτερα, αλλά και ο ΠΑΣ να παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο. Σίγουρα, δεν ήταν το καλύτερο για μας ώστε να παίξουμε το ποδόσφαιρο που μπορούμε. Η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου ήταν κακή, αλλά χρειαζόταν να προσαρμοστούμε σε αυτό και το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στα εντός έδρας παιχνίδια που απομένουν για να τα κερδίσουμε, όπως κάναμε μέσα στη σεζόν. Με έναν καλύτερο αγωνιστικό χώρο ποτέ δεν ξέρεις… Ίσως να είχαμε πετύχει περισσότερα».

Ο Κόντε μπορεί να έχει σκοράρει μέχρι τώρα 13 γκολ στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, επιβεβαιώνοντας την καλή σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε εύκολα. Το αντίθετο μάλιστα. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το ελληνικό πρωτάθλημα, παρότι κατώτερο σε ποιότητα από το ισπανικό, έχει σημαντικές δυσκολίες, κυρίως για έναν επιθετικό απέναντι στις σφιχτές άμυνες που αντιμετωπίζει.

«Θεωρώ πως οι κατηγορίες στην Ελλάδα είναι δύσκολες. Σαφώς το επίπεδο ποιότητας της Πριμέρα Ντιβισιόν είναι πολύ πιο πάνω από αυτό της Σούπερ Λιγκ, αλλά εδώ η πρώτη κατηγορία είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Εμείς, η Ξάνθη, ο Πλατανιάς, ο Ατρόμητος είμαστε βαθμολογικά κοντά στις μεγάλες ομάδες που βρίσκονται στις θέσεις των πλέι οφ, ενώ ο Πανιώνιος βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Υπάρχει ανταγωνισμός στο ελληνικό πρωτάθλημα και σε σχέση με την Ισπανία είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν επιθετικό να κάνει γκολ εδώ στην Ελλάδα. Ακόμα και ο Αραούχο, ο οποίος ήρθε από την Ισπανία, δεν έχει καταφέρει να σκοράρει με την ίδια συχνότητα που το έκανε εκεί. Οι άμυνες των ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι σφιχτές. Συνεπώς, σε σχέση με την Ισπανία, το επίπεδο μπορεί να είναι υψηλότερο εκεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στην Ελλάδα είναι πιο εύκολα», υποστηρίζει ο Κόντε.

«Νιώθω τον ΠΑΣ σαν οικογένεια, είμαι χαρούμενος στα Γιάννενα»

Ο ίδιος απολαμβάνει τη ζωή του στα Γιάννενα. Κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό στην τελική ευθεία της σεζόν βλέπει τον εαυτό του απόλυτα ικανοποιημένο στην Ήπειρο και δικαιωμένο με την επιλογή του. Φυσικά, όπως κάθε παίκτης, κοιτάζει πάντα το παραπάνω βήμα στην καριέρα του, αλλά τη δεδομένη στιγμή το πιο σημαντικό για τον Κόντε είναι ότι νιώθει σαν στο σπίτι του. Κι αυτό αποτελεί κέρδος και για τον ΠΑΣ ενόψει και της επόμενης σεζόν.

«Όπως είπα και πριν είμαι χαρούμενος στον ΠΑΣ Γιάννινα. Η συμπεριφορά όλων ήταν πολύ καλή, μου φέρθηκαν σαν γονείς μου. Η πόλη των Ιωαννίνων, όλος ο κόσμος εδώ, η ομάδα, η διοίκηση, ο προπονητής μου με υποδέχθηκαν με ανοικτή αγκαλιά. Μου αρέσει πολύ που παίζω στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Σίγουρα αν ερχόταν μία πρόταση από ομάδα που παίζει στην Ευρώπη, στο Champions League ή στο Europa League, θα ήταν κάτι που θα σκεφτόμουν. Είμαι φιλόδοξος. Συνεπώς αισθάνομαι πολύ ωραία στον ΠΑΣ, αλλά αν είχα τη δυνατότητα να αγωνιστώ σε ομάδα που παίζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τότε θα ήθελα να κάνω το παραπάνω βήμα στην καριέρα μου».

[Πηγή: sdna.gr]