image description

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι για να ειπωθεί μία συγνώμη πάνω απ’ όλα χρειάζεται γενναιότητα, ώστε να μπορεί να ξεχωρίζει η πραγματική μεταμέλεια από τη «διπλωματική» ή τυπική που απλώς πρέπει να ειπωθεί για να συνεχιστεί η ζωή σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Μια τέτοια συγνώμη «διπλωματική» του τύπου «αν προσέβαλα και κάποιον ρε παιδιά…» ήταν εκείνη του Ντάισελμπλουμ που έκανε το χιουμοράκι του εναντίον των λαών του Νότου της Ευρώπης, κατηγορώντας τους λίγο-πολύ ότι εκείνοι ζουν ένα ατελείωτο πάρτι που τους το πληρώνει εκείνος με τον κόπο και τον ιδρώτα του. Σιγά μη στάξει ο ιδρώτας του βαστάζου του Σόιμπλε δηλαδή.

Η συγνώμη του Λίλα ήταν άλλου τύπου σε σχέση με αυτήν του Ντάισελμπλουμ. Ακόμα κι αν στο βάθος του μυαλού του είχε κι εκείνος κάτι άλλο, είτε αυτό είναι οι φίλοι του και συμπαίκτες του είτε είναι η προοπτική ανανέωσης του συμβολαίου του, οπωσδήποτε εμπεριείχε  γενναιότητα. Το να βγαίνεις να παραδέχεσαι ότι έκανες σχόλια απρεπή, ανάρμοστα, ηλίθια, ότι είχες συμπεριφορά ακατάλληλη και ανώριμη που έδειχνε ασέβεια και προς την ομάδα και προς τον Μητροπολίτη και να ζητάς απεγνωσμένα συγνώμη απ’ αυτούς που σε καλοδέχτηκαν σε μια ξένη χώρα, δεν είναι και ο πλέον συνηθισμένος τρόπος να ακούς μία συγνώμη.

Έχει δε κι αυτό την αξία του, ότι τη συγνώμη δεν την είπε για τη λεγόμενη «εσωτερική κατανάλωση» στο επίσημο site της ΠΑΕ, το οποίο θα διαβάσουν οι Γιαννιώτες και κάποιοι δημοσιογράφοι για να το αναπαράγουν με μικρά γραμματάκια σε ρεπορτάζ 100 λέξεων. Ήταν μία συγνώμη στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb, την οποία θα διαβάσει και το «δικό» του κοινό στο οποίο υποτίθεται ότι “χαιδεύει τα αυτιά” με όλες αυτές τις κατά καιρούς ενέργειές του.

Δυστυχώς, όμως, για τον Άντι, που κατά τα λοιπά καί σπουδαίος παίκτης είναι καί μεγάλη προσφορά είχε επί 6 χρόνια στην ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα, τέτοιες συμπεριφορές που φέρνουν σε δύσκολη θέση την ομάδα, αλλά και όσους τον αγαπούν, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και να πάρει κάποιος το ρίσκο να συνεχιστούν με κάποια άλλη μορφή στο μέλλον. Εκτός από το αγωνιστικό σκέλος, έκανε το λάθος να καταπιαστεί με πολιτική, θρησκεία και εθνικά θέματα, που στην προσωπική του ζωή μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, δεν μπορεί όμως να απολογείται στην υπόλοιπη φίλαθλη Ελλάδα η ομάδα του.

Εν κατακλείδι, η συγνώμη του μπορεί να «αγοράσει» 1 μήνα ανοχής ακόμα, μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν και να αποχωρήσει με τη λήξη του συμβολαίου του. Δυστυχώς, όταν ραγίσει το γυαλί δεν ξανακολλάει…

Του Γιάννη Γιαννάκη