image description

Πριν από λίγη ώρα ο υπεύθυνος επικοινωνία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών κ. Δημήτρης Φατούρος βρέθηκε στο «Ζωσιμάδες» και μαζί με τον Θεμιστοκλή Τζημόπουλο, αλλά και τον υπεύθυνο επικοινωνίας του ΠΑΣ Γιάννινα κ. Μπάμπη Καρβέλη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μιλώντας για την συνεργασία των δυο πλευρών και τους στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν.

Ο κ. Δημήτρης Φατούρος ανέφερε πως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν μακρά παράδοση συνεργασίας με τον αθλητικό κόσμο. Επιπλέον τόνισε πως οι Μέσι, Ζιντάν και Μπάλακ είναι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών για διάφορα θέματα. Επίσης μίλησε για την συνεργασία με τον ΠΑΣ Γιάννινα η οποία  είναι πάρα πολύ ομαλή και είπε χαρακτηριστικά πως: «θέλουμε μέσω της ομάδας, των παικτών να κάνουμε στους πολίτες των Ιωαννίνων γνωστούς αυτούς τους στόχους και να καλέσουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία της υλοποίησής τους, αλλά και τη διαδικασία του ελέγχου των κρατών μελών για την πρόοδο των στόχων. Τέλος μίλησε για τους τέσσερις πρώτους στόχους και ανέφερε χαρακτηριστικά: « Υπάρχουν χώρες που την φτώχεια την βλέπεις στο δρόμο. Περίπου με τα δικά μας τα στοιχεία το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχίζει να ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την μέρα, δηλαδή βρίσκεται σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο στόχος νούμερο ένα που είναι η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας μέχρι το 2030. Επίσης σημαντικός είναι και ο στόχος νούμερο δυο γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που υποσιτίζονται. Με τον στόχο τρία (καλή υγεία) φιλοδοξούμε να μειώσουμε αισθητά την παιδική και την μητρική θνησιμότητα, ιδίως την παιδική. Όπως ξέρετε εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που στη χώρα μας ή στην Ευρώπη είναι ανύπαρκτες. Υπάρχουν παιδιά ή γυναίκες που πεθαίνουν πάνω στη γέννα, γιατί δεν έχουν την στοιχειώδη ιατρική φροντίδα. Τέλος ο στόχος νούμερο τέσσερα (ποιοτική εκπαίδευση) είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 60 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που δεν έχουνε πάει ποτέ σχολείο. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα εκπαίδευσης, είναι ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 100 εκατομμύρια παιδιά που έχουνε προβλήματα ανάγνωσης και απλών αριθμητικών πράξεων. Όλα αυτά μας φαντάζουν πολύ μακρινά, αλλά δεν είναι υπάρχουνε και πραγματικά φιλοδοξούμε όλα αυτά μέχρι το 2030 να έχουν αλλάξει. Μόνο και μόνο πιστεύω το γεγονός πως ο κόσμος το 2015 συμφώνησε σε συγκεκριμένους στόχους, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την υλοποίησή τους και αυτό που μας κάνει ακόμα περισσότερο αισιόδοξους είναι ότι έχουμε τη συνεργασία ομάδων, ανθρώπων, μαθητών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.»

Από την πλευρά του ο Θεμιστοκλής Τζημόπουλος δήλωσε πολύ χαρούμενος για αυτή την συνεργασία. Ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη συνεργασία για να προβάλλουν τους στόχους και να μάθει ο κόσμος τι είναι ο ΟΗΕ. Επίσης τόνισε πως ο καθένας μας πρέπει να βάλει ένα λιθαράκι, να κάνει ότι μπορεί για να ξεκινήσει η προσπάθεια από τα Γιάννινα και τον ΠΑΣ, που έχει δείξει ότι στηρίζει αυτές τις κοινωνικές προσπάθειες. Τέλος ανέφερε πως αυτή η συνεργασία είναι μια αρχή που θα μπορέσει να προβληθεί μέσα στην Ελλάδα.