image description

Με το συμβολικό πάτημα ενός πλήκτρου από το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, στο κεντρικό σύστημα ελέγχου του νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης του Λεκανοπεδίου Ιωαννινών, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη (27/4) ένα από τα σημαντικότερα έργα το οποίο ήδη με τη σταδιακή και μερική λειτουργία του άφησε στο παρελθόν το πρόβλημα λειψυδρίας που ταλαιπωρούσε για χρόνια τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, πλην της πόλης. Την εικόνα των εγκαινίων ολοκλήρωσε η τελετή του αγιασμού και το καθιερωμένο κόψιμο της κορδέλας από το Δήμαρχο Ιωαννίνων, μαζί με τον σημερινό και όλους τους διατελέσαντες προέδρους του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ) και το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο.

Το έργο που είχε προϋπολογισμό 7,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΡΑΑ και υλοποιήθηκε από το ΣΥΔΛΙ με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιωαννιτών. Η διαδικασία μελετών, ωρίμανσης και εξεύρεσης χρηματοδότησης ξεκίνησε το 2011 επί προεδρίας στο ΣΥΔΛΙ του Θανάση Μανταλόβα και τέλη καλοκαιριού του 2013 ξεκίνησε η φάση κατασκευής του. Η φάση κατασκευής συνεχίστηκε επί προεδρίας Κώστα Γκόγκου και ολοκληρώθηκε τυπικά στις 31/12/2015 επί προεδρίας Βασίλη Τσαμπαλά.

Ακολούθησε η σταδιακή και τμηματική λειτουργία του, μέχρι την πλήρη λειτουργία εδώ και λίγους μήνες και τη σημερινή επίσημη τελετή των εγκαινίων. Ήδη πριν ακόμη την πλήρη λειτουργία του το έργο αυτό κατέστησε παρελθόν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα καθημερινότητας των κατοίκων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, αυτό της λειψυδρίας, ενώ με την πλήρη λειτουργία του υπολογίζεται ότι καλύπτει για τουλάχιστον δύο-τρεις δεκαετίες ακόμη τις ανάγκες υδροδότησης του Λεκανοπεδίου ανεξαρτήτως πληθυσμιακών μεταβολών.

Δικαιολογημένα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας εκδήλωσε τη χαρά του κατά τη σύντομη ομιλία του και το χαρακτήρισε “ένα από τα σπουδαιότερα έργα υποδομής, ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και σύνθετο σύστημα υδροδότησης”.

“Πριν από το έργο αυτό το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων -κατά τη συνηθισμένη έκφραση- έλεγε το νερό νεράκι”, είπε ο κ. Μπέγκας και αστειευόμενος με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης σχολίασε ότι “σας αφαίρεσε δουλειά” . Πράγματι επί πολλά χρόνια από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο το πρόβλημα λειψυδρίας ήταν το … επαναλαμβανόμενο ρεπορτάζ των δημοσιογράφων και το μόνιμο πρόβλημα των κατοίκων που μετρούσαν ώρες και μέρες χωρίς σταγόνα νερού.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα το έργο, από τη μέρα του προγραμματισμού έως την πλήρη λειτουργία του, τόσο τους στενούς του συνεργάτες και προέδρους του ΣΥΔΛΙ, όσο και τους εργαζόμενους του Συνδέσμου, αλλά και τον κατασκευαστή που παρέδωσε ένα ποιοτικό έργο.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα δεδομένα του νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης περιέγραψε ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ, Βασίλης Τσαμπαλάς. Όπως είπε στο τμήμα χαμηλής πίεσης του κλάδου Βουνοπλαγιάς προστέθηκαν επιπλέον 500 κυβικά την ώρα τα οποία σε συνδυασμό με την παροχετευτικότητα του νέου αγωγού βελτιώνουνε σχεδόν κατά 30% την παροχή. Στο τμήμα της Υψηλής Πίεσης, κλάδος Μιτσικελίου, με την τοποθέτηση των νέων αντλητικών ενισχύονται οι δυνατότητες παροχής κατά 20%. “Ήδη όπως έδειξε από τις δύο προηγούμενες χρονιές με την τμηματική χρήση του έργου, τα προβλήματα υδροδότησης σχεδόν εκμηδενίστηκαν, όχι απλά βελτιώνοντας και άλλο τα δίκτυα, αλλά δημιουργώντας υποδομή για περισσότερα από τριάντα χρόνια πλέον, ικανή να δεχτεί και την ενδεχόμενη μεταφορά ύδατος στο λεκανοπέδιο.”, είπε ο κ. Τσαμπαλάς.

Με το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΜΠΑ ΕΩΣ ΤΗ ΘΕΣΗ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑ», όπως είναι ο τίτλος του, κατασκευάστηκε νέο αντλιοστάσιο στην Τούμπα, κτίριο αντλιοστασίου και δεξαμενή 900 τ.μ. Επίσης πλήρης Ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση με δύο νέα αντλητικά συγκροτήματα, 3 νέες γεωτρήσεις, ενώ κατασκευάστηκαν 12.700 μέτρα δικτύου και εγκαταστάθηκε σύστημα τηλεδιοίκησης, παρακολούθησης και αυτοματισμού λειτουργίας για την αυτόματη παρακολούθηση και λειτουργία του όλου συστήματος

Τα μεγάλα προβλήματα λύνονται με μεγάλα έργα υποδομής

“Το 2011 θέσαμε ένα στόχο και υποσχεθήκαμε ότι ο κάθε πολίτης του λεκανοπεδίου θα έχει νερό 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Το καταφέραμε με πολύ προσπάθεια, επιμονή και μεθοδικότητα και βλέπουμε σήμερα τους καρπούς μιας τεράστιας προσπάθειας που κάναμε τότε”, είπε στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ, Θανάσης Μανταλόβας. Περιγράφοντας τις δυσκολίες της προσπάθειας είπε ότι με δύο άτομα τεχνική υπηρεσία η οποία τότε συστάθηκε, ο ΣΥΔΛΙ πέτυχε να ωριμάσει ένα σύνθετο έργο και να το εντάξει για χρηματοδότηση στο ΕΠΕΡΑΑ μέσα από μια δύσκολη και ανταγωνιστική διαδικασία. Ο κ. Μανταλόβας ευχαρίστησε για τις τιτάνιες προσπάθειες τους τους ελάχιστους εργαζόμενους του ΣΥΔΛΙ, λέγωντας πως με μόλις πέντε υδραυλικούς καταφέρνει να δίνει νερό στο λεκανοπέδιο.

“Για να αντιμετωπίσεις τα μεγάλα προβλήματα μιας περιοχής, χρειάζονται σημαντικά έργα υποδομής και τα σημαντικά έργα θέλουν προγραμματισμό, στόχο, προσήλωση και κυρίως πολύ προσπάθεια”, είπε ο κ. Μανταλόβας και χαρακτήρισε το έργο που εγκαινιάστηκε ως το σημαντικότερο του Λεκανοπεδίου, γιατί “έχει ήδη συνδεθεί αμετάκλητα με την αντιμετώπιση του οξύτερου προβλήματος της καθημερινότητας χιλιάδων κατοίκων”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ, Κώστας Γκόγκος, τονίζοντας μάλιστα τον “σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Σύνδεσμος ο οποίος υδροδοτεί το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων”.

Τέλος ο κ. Γιάννης Εμμανουηλίδης που διετέλεσε πρόεδρος του συνδέσμου πριν το 2011 χαιρέτησε τη λειτουργία του νέου υδροδοτικού συστήματος και αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έγιναν επί δικής του θητείας για τη βελτίωση του δικτύου.