BOOKSPOT

Περιβαλλοντικές δράσεις στο νησί της Παμβώτιδας

0

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να την εφαρμόζουμε όλο το χρόνο και όχι να τη θυμόμαστε μόνο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν την Πέμπτη από το νησί της Παμβώτιδας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Μάκης Χρυσοστόμου, η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ελένη Βασίλειου, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς Δημοτικών Σχολείων της πόλης.

Παράλληλα τονίστηκε και η σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, με τον Δήμαρχο να υπογραμμίζει πως η ενημέρωση πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο.

Μαθητές από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Βαλάνειο), το 8ο Δημοτικό Σχολείο, το 16ο Δημοτικό Σχολείο και το 26ο Δημοτικό Σχολείο συμμετείχαν ενεργά σε εκπαιδευτικές – ενημερωτικές περιβαλλοντικές δράσεις στο νησάκι των Ιωαννίνων ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες.
«Οι μαθητές είναι ένας πολύ ευαίσθητος δέκτης και είναι εκείνοι που θα επιβάλλουν μια νέα νοοτροπία στην κοινωνία και θα επηρεάσουν και τις προηγούμενες γενιές. Η δικιά μας γενιά έχει κάνει πολλά λάθη στην προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλουμε να πάρουμε μαθήματα από τη νέα γενιά και να διορθωθούμε κι εμείς», τόνισε ο κ. Μπέγκας ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους φορείς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΙ.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή άλλωστε έχει από την αρχή της θητείας σε πρώτο πλάνο την προστασία του περιβάλλοντος δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα που εκτελούνται κυρίως από τη ΔΕΥΑΙ αλλά και το τμήμα Πρασίνου.

Η μέριμνα της ΔΕΥΑΙ για την συντήρηση και αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης είναι συνεχής. Οι παρεμβάσεις αδιάκοπες τόσο για να προβλεφθούν προβλήματα όσο και για ν’ αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες.

Προγραμματίζονται και υλοποιούνται έργα με τα οποία ολοκληρώνεται η αποχέτευση στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών και επιλύεται οριστικά το πρόβλημα των αντλιοστασίων, λυμάτων και των υπερχειλίσεων.
Παράλληλα έχει πετύχει χρηματοδότηση έργων αποχέτευσης 19 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή του δικτύου στα Καρδαμίτσια και στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό στη λεκάνη της «Λαγκάτσας» από την Πεδινή μέχρι τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Τέλος, μέσω της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογράψει, υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της περιοχής. Πρόκειται για την αποκατάσταση της χωματερής στη Δουρούτη. Με την αποκατάσταση έγιναν έργα διαμόρφωσης, στεγανοποίησης, συγκέντρωσης του βιοαερίου και των στραγγισμάτων.

Η τελική επιφάνεια διαμορφώθηκε πλήρως και φυτεύτηκε κατάλληλα ενώ έγινε και περιμετρική δενδροφύτευση.
Μάλιστα από την Κυριακή το απόγευμα θα προβάλλεται και σχετικό ενημερωτικό βίντεο στα τείχη του Κάστρου με σκοπό να μάθει ο κόσμος την θεαματική αλλαγή που έγινε στην πρώην χωματερή η οποία είναι η πρώτη που αποκαταστάθηκε από ΔΕΥΑ σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την πλευρά του το τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών «τρέχει» αυτό το διάστημα το πρόγραμμα «χρωματίζω την πόλη» μου, με φυτεύσεις δέντρων και φυτών σε διάφορα σημεία της πόλης αλλά και των δημοτικών διαμερισμάτων, ενώ σπουδαία δουλειά γίνεται και στον τομέα του καθαρισμού μνημείων και δημόσιων χώρων.

Σχόλια

Comments are closed.