BOOKSPOT

Γήπεδο Λιμνοπούλας: Το «οικειοποιήθηκαν» ξεχνώντας τους προηγούμενους

0

Δημόσια έργα στην Ελλάδα συνεπάγονται και μια σειρά επίπονων γραφειοκρατικών διαδικασιών, πριν φτάσουμε στη φάση της εκτέλεσης των έργων.  Κάθε δημόσιο έργο πρέπει πρώτα να το οραματιστεί κάποιος, στη συνέχεια να τύχει σε ευήκοα ώτα Υπουργών ή και Πρωθυπουργών για να πει κάποιος το πολυπόθητο «ναι» σε πολιτικό επίπεδο, να πάρει το έργο κωδικό, να προϋπολογιστεί, να βρεθούν τα κονδύλια, να προκηρυχθεί, να υπογραφούν συμβάσεις και μετά να εκτελεστεί.

Και ναι μεν το σημερινό αποτέλεσμα στη Λιμνοπούλα δικαιώνει τη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ που το ολοκλήρωσε και το παραδίδει στο γιαννιώτικο κοινό, όμως πάνω στους πανηγυρισμούς ξεχάστηκαν και οι άνθρωποι που έτρεξαν το δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα γραφειοκρατικό κομμάτι, όπως ο τότε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας. Διότι χωρίς την προεργασία της δικής του θητείας στο Υπουργείο, ακόμα στα παρακάλια θα ήταν η πόλη για αθλητικά έργα.

Επ’ ευκαιρίας της ολοκλήρωσης, λοιπόν, του πλαστικού γηπέδου της Λιμνοπούλας, θα υπενθυμίσουμε ότι ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2014, Κώστας Τασούλας, ήταν εκείνος που έκανε την αρχή αυτού του σημαντικού έργου και μάλιστα δεν είχε μείνει εκεί, αλλά υπάρχει ακόμα και σήμερα κωδικός στον οποίο είναι ενταγμένα άλλα 3 γήπεδα της περιοχής μας (Σταυράκι, ΕΠΣΗΠ, Βελισσάριο), που προβλέπεται να γίνουν πλαστικά, αλλά γι’ αυτά δεν ακούγεται τίποτα. Ο προϋπολογισμός τους είναι 700.000 ευρώ και μαζί με τη Λιμνοπούλα που ήταν ενταγμένη σε διαφορετικό κωδικό, το σύνολο ήταν περίπου 1 εκ. ευρώ για αθλητικά έργα. Γι’ αυτά τα 3 γήπεδα γιατί έχει σταματήσει η διεκδίκηση; Η πόλη συνεχίζει να έχει ανάγκες και δεν πρέπει οι ευκαιρίες να αφήνονται να πάνε χαμένες.

Θυμίζουμε και το δελτίο τύπου εκείνης της εποχής, αλλά και την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ Υπουργείου Αθλητισμού, Περιφέρειας και Δήμου Ιωαννιτών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 24-12-2014

Αθλητικά έργα ύψους 1,000,000 ευρώ στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών απεφάσισε και ενέκρινε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Κώστας Τασούλας έπειτα από συνεννοήσεις με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλ. Καχριμάνη, το Δήμαρχο Ιωαννιτών κ.Θ.Μπέγκα και τον Πρόεδρο της ΕΠΣΗΠ κ.Κώστα Βρακά.

Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε η ανακατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου ΕΑΝΚΙ (Λιμνοπούλα) του ΠΕΑΚΙ.  Το έργο προϋπολογισμού 285,000 ευρώ, προβλέπει:

 • ποδοσφαιρικό συνθετικό χλοοτάπητα,
 • νέο αποστραγγιστικό δίκτυο και αρδευτικό δίκτυο για τον δροσισμό του τάπητα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι εργασίες θα εκτελεσθούν σε υφιστάμενο γήπεδο του Π.Ε.Α. Κ.Ι. στην περιοχή Λιμνοπούλα.

Συνοπτικά η πορεία των εργασιών έχει ως εξής;

 1. Κατασκευή υπόβασης – βάσης με καθαρά αδρανή υλικά με κατάλληλη κλίση απορροής.
 2. Τοποθέτηση γεωυφάσματος κάτω από το συνθετικό χλοοτάπητα
 3. Κατασκευή αρδευτικού δικτύου για τον δροσισμό του χλοοτάπητα
 4. Κατασκευή δικτύου αποστράγγισης με διάτρητους αυλακωτούς σωλήνες
 5.   Διάστρωση Συνθετικού χλοοτάπητα

Αποφασίσθηκε επίσης η ανακατασκευή των 3 γηπέδων ποδοσφαίρου στο Σταυράκι, στο Βελισσάριο και στο Κάτω Νεοχωρόπουλο (γήπεδο ΕΠΣΗΠ), με προϋπολογισμό και τα τρία γήπεδα 700,000 ευρώ.

Η ανακατασκευή προβλέπει:

 1. Κατασκευή υπόβασης – βάσης με καθαρά αδρανή υλικά με κατάλληλη κλίση απορροής.
 2. Κατασκευή αρδευτικού δικτύου για τον δροσισμό του χλοοτάπητα
 3. Κατασκευή δικτύου αποστράγγισης με διάτρητους αυλακωτούς σωλήνες και φρεάτια
 4. Διάστρωση συνθετικού χλοοτάπητα

Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.Κώστα Σκρέκα έπειτα από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ κ.Κώστας Τασούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την υλοποίηση των τόσο αυτών σημαντικών έργων στα Γιάννενα οι συνθήκες άθλησης της νεολαίας βελτιώνονται αποφασιστικά.  Χαίρομαι γιατί παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για το Κράτος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμβάλει σε αυτήν την αναβάθμιση.  Η προετοιμασία για τη δημοπράτηση αυτών των έργων έγινε με άριστη συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Α., της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και της ΕΠΣΗΠ».

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

«ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ»

Στα Ιωάννινα σήμερα την ………………………….. του έτους 2015, ημέρα της εβδομάδας …………………, οι παρακάτω φορείς καλούμενοι στο εξής «συμβαλλόμενοι»:

 1. Το Ελληνικό Δημόσιο-Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κο Κωνσταντίνο Τασούλα,
 2. Η Περιφέρεια Ηπείρου, εκπροσωπούμενος από τον Περιφερειάρχη κο Αλέξανδρο Καχριμάνη,
 • Ο Δήμος Ιωαννιτών εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κο Θωμά Μπέγκα,

Έχοντας υπόψη:

 1. τις διατάξεις του άρθρου 100 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’/2010), όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 8 παρ. 9 του Ν.4071/12 (ΦΕΚ 85Α/11-04-2012)
 2. τις διατάξεις του άρθρου 286 του Ν.3852/2010,
 3. Την με αριθμό /2015 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, με την οποία εγκρίνεται η σύναψη της παρούσης προγραμματικής σύμβασης
 4. Την με αριθμό /2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, με την οποία εγκρίνεται η σύναψη της παρούσης προγραμματικής σύμβασης
 5. του ΠΔ 85/2012 «Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» (ΦΕΚ 141Α’), όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το ΠΔ 118/2013 (ΦΕΚ 152/Α’/25.6.2013) Ίδρυση Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και μετονομασία των Υπουργείων Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και σε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αντιστοίχως,
 6. του ΠΔ 119/2013 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών (ΦΕΚ 153Α/2013),
 7. του Π.Δ. 89/2014 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ134/Α΄/10-6-2014)
 8. του ΠΔ 104/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ 171Α/2014)
 9. Το σχετικό τεχνικό δελτίο του έργου «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ» προς έγκριση και χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2014.
 10. Την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με ΑΔΑ: ΩΛΕΠΦ-Ν1Υ, με την οποία εντάχθηκε το έργο «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑ Ε016)
 11. Την σχετική εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, μετά της παρά πόδας ενυπόγραφης έγκρισης του καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Τασούλα.

συμφωνούν, συνομολογούν και συναποδέχονται τα εξής:

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Η Σύμβαση αυτή υπογράφεται στα πλαίσια της Κυβερνητικής Πολιτικής για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα του Αθλητισμού και συγκεκριμένα στα πλαίσια της πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού-Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ και τις περιφέρειες να γίνουν φορείς της αθλητικής, πολιτιστικής και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης του τόπου και να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές για τη σωστή και οργανωμένη επιστημονικά και με σύγχρονα μέσα ανάπτυξης του αγωνιστικού αθλητισμού και της άθλησης των πολιτών γενικότερα.

Ειδικότερα, με την παρούσα Σύμβαση καθορίζεται το βασικό πλαίσιο συμφωνίας των συμβαλλόμενων μερών και προσδιορίζονται τα μέσα, οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησης αυτής της συμφωνίας, που έχει σκοπό την ουσιαστική και ολοκληρωμένη αθλητική ανάπτυξη του Δήμου, με την ενεργητική και συντονισμένη παρέμβαση των συμβαλλομένων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών η οποίος διαθέτει ισχυρό έμψυχο υλικό σε όλα τα αθλήματα, αποφάσισε να ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού την ενίσχυση και ανάπτυξη της αθλητικής υποδομής του Δήμου προβαίνοντας στην βελτίωση των συνθηκών γύμνασης των χρηστών των γηπέδων του Δήμου.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εξάλλου, εκφράζοντας τη διακηρυγμένη επιθυμία και δέσμευση της να βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση των προπονητικών και αγωνιστικών αναγκών και θέλοντας ταυτόχρονα να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της αθλητικής υποδομής, ενέταξε στο πρόγραμμά της τις εργασίες αναβάθμισης των ως άνω αναφερομένων γηπέδων.

Προς το σκοπό αυτό, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών αναλαμβάνουν από κοινού τις παρακάτω δεσμεύσεις για τις εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης των παραπάνω εγκαταστάσεων, με τους ακόλουθους επί μέρους όρους και συμφωνίες:

 

ΑΡΘΡΟ 1Ο

ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Η παρούσα σύμβαση είναι προγραμματική και στηρίζεται στις διατάξεις του άρθρου 100 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’/2010) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τη παρ. 9 του άρθρου 8 του Ν. 4071/2012. Στη σύμβαση αυτή περιέχονται:

 1. Το αντικείμενο της σύμβασης
 2. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων
 3. Οι πόροι, τα ποσά χρηματοδότησης και ο τρόπος πληρωμής
 4. Η διάρκεια της σύμβασης
 5. Η κοινή επιτροπή
 6. Ρήτρες
 7. Η τροποποίηση της σύμβασης- Τελικές Διατάξεις
 8. Επίλυση διαφορών
 9. Ακροτελεύτιο

 

ΑΡΘΡΟ 2Ο

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Δήμο Ιωαννιτών στην κυριότητα του οποίου ανήκουν τα παραπάνω γήπεδα, προγραμματίζει την υλοποίηση του έργου «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ», το οποίο θα αναφέρεται χάριν συντομίας «το Έργο».

Οι εργασίες που προβλέπονται στο παραπάνω έργο προβλέπουν την τοποθέτηση ποδοσφαιρικού συνθετικού χλοοτάπητα, νέο αποστραγγιστικό δίκτυο και αρδευτικό δίκτυο για τον δροσισμό του τάπητα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι εργασίες θα εκτελεσθούν σε υφιστάμενα γήπεδα, του Σταυρακίου, του Βελισσαρίου και της ΕΠΣΗΠ.

Συνοπτικά η πορεία των εργασιών έχει ως εξής;

 1. Κατασκευή υπόβασης – βάσης με καθαρά αδρανή υλικά (γαρμπίλι-άμμος) με κατάλληλη κλίση απορροής.
 2. Κατασκευή αρδευτικού δικτύου προκειμένου για τον δροσισμό του χλοοτάπητα
 3. Κατασκευή δικτύου αποστράγγισης με διάτρητους αυλακωτούς σωλήνες και φρεάτια
 4. Διάστρωση συνθετικού χλοοτάπητα

Αντικείμενο της παρούσας σύμβασης είναι η συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προκειμένου να υλοποιηθεί το παραπάνω έργο.

 

ΑΡΘΡΟ 3Ο

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ

Για την υλοποίηση του Έργου στα γήπεδα του Δήμου Ιωαννιτών, τα συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών αναλαμβάνουν, ο καθένας στο μέρος που ορίζεται παρακάτω, τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

 

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ορίζεται ως :

Κύριος του Έργου ή Εργοδότης, κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 3669/2008 και αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής μέχρι του ύψους των εγκεκριμένων πιστώσεων βάση του άρθρου 4 της παρούσης, ήτοι τη διενέργεια των πληρωμών στους δικαιούχους αναδόχους του έργου με την προσκόμιση όλων των νόμιμων παραστατικών στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Για τις πληρωμές αυτές είναι δυνατόν να οριστεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υπόλογος..

Επίσης βάση εξουσιοδότησης της Τεχνικής Δ/νσης Αθλητικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού η Περιφέρεια Ηπείρου εξουσιοδοτείται όπως οριστεί για το εν λόγω έργο ως:

 1. Φορέας κατασκευής του έργου, κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν.3669/2008, ο οποίος έχει την ευθύνη υλοποίησης του έργου,
 2. Προϊσταμένη Αρχή είναι η Οικονομική Επιτροπή της ανωτέρω Περιφέρειας και είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση των όρων, τη σύνταξη των διακηρύξεων και τη διεξαγωγή και κατακύρωση του διαγωνισμού. Η συγκρότηση της επιτροπής για την διεξαγωγή του διαγωνισμού και την αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 (ΦΕΚ 226/α/27-10-2011).
 3. Διευθύνουσα / Επιβλέπουσα Υπηρεσία για την κατασκευή του έργου είναι η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου στελεχωμένη με το απαιτούμενο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό.

 

Στα πλαίσια αυτά, η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει ειδικότερα:

 • Να εκπονήσει τις απαιτούμενες μελέτες, συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης και να συντάξει και εκδώσει τη διακήρυξη του διαγωνισμού.
 • Να διενεργήσει τον διαγωνισμό, να κατακυρώσει το αποτέλεσμά του και να υπογράψει τη σχετική σύμβαση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
 • Να ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά το έργο κατά την κατασκευή του και να το παραλάβει από τον ανάδοχο. Στην επιτροπή προσωρινής και οριστικής παραλαβής θα υπάρχει και ένα μέλος που θα οριστεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για να την εκπροσωπήσει.
 • Τη διευκόλυνση του επιστημονικού προσωπικού που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών.
 • Την παραχώρηση και σφράγιση του περιβάλλοντος χώρου των οικοπέδων στα οποία θα λάβουν χώρα οι ως άνω εργασίες αναβάθμισης και ανακαίνισης, για όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα διαρκέσουν οι ως άνω εργασίες και μέχρι την περάτωση και ολοκλήρωση των εργασιών αυτών.
 • Tη δέσμευση να μεριμνήσει για την έκδοση όσων αδειών και εγκρίσεων απαιτούνται από Υπηρεσίες και Οργανισμούς (πλην της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού) για την υλοποίηση του έργου.
 • Την ανάρτηση σε εμφανές σημείο πινακίδας ελαχίστων διαστάσεων 1m χ 50 cm με τη δαπάνη κατασκευής και εγκατάστασής της να βαρύνει τον ανάδοχο με την επισήμανση ότι το έργο χρηματοδοτείται και υλοποιείται με πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού- Γενική Γραμματεία Αθλητισμού/Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2014.
 • Tην αποκλειστική συντήρηση με ιδία δαπάνη και του ως άνω έργου μετά την οριστική παραλαβή του από τον ανάδοχο.

 

Ο Δήμος Ιωαννιτών αναλαμβάνει:

 1. Τη διευκόλυνση του επιστημονικού προσωπικού που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών.
 2. Την παραχώρηση και σφράγιση του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το γήπεδο στο οποίο θα λάβουν χώρα οι παραπάνω εργασίες, για όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα διαρκέσουν οι ως άνω εργασίες και μέχρι την περάτωση και ολοκλήρωση των εργασιών αυτών.
 3. Tη δέσμευση να μεριμνήσει για την έκδοση όσων αδειών και εγκρίσεων απαιτούνται από Υπηρεσίες και Οργανισμούς (πλην της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού) για την υλοποίηση του έργου.
 4. τη φροντίδα για την επαρκή τροφοδοσία νερού με την ανάλογη ζητούμενη παροχή της μελέτης κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου
 5. τη φροντίδα για την επαρκή τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας με την ανάλογη ζητούμενη παροχή της μελέτης κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου
 6. τη σύνδεση με ίδια δαπάνη, του δικτύου αποστράγγισης και της αποχέτευσης του γηπέδου με το δίκτυο αποχέτευσης του Δήμου
 7. την τακτική συντήρηση (πέραν του 1ου έτους) με ίδια δαπάνη του φυσικού χλοοτάπητα, μετά την υποβολή της τελικής επιμέτρησης από τον ανάδοχο.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος; Ιωαννιτών, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παρέχουν στην Κοινή Επιτροπή του άρθρου 6 της παρούσας κάθε αναγκαία διευκόλυνση που προβλέπεται στην παρούσα σύμβαση για την επιτέλεση του έργου της και λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο που απορρέει από την παρούσα για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης.

 

ΑΡΘΡΟ 4ο

ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εισηγήθηκε με την με αριθ. πρωτ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΥ/ΔΠΜΠΔΣ/ΤΠΔΕ/332340/41549/372/820/19-12-2014 πρότασή της, το ποσό επτακοσίων χιλιάδων (700.000,00) ευρώ για την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το παραπάνω ποσό εγκρίθηκε με την υπ. αριθμ. πρωτ. απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και έλαβε τον ενάριθμο: 2014ΣΕ01600053

Ειδικότερα με την ως άνω υπουργική απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με ΑΔΑ: ΩΛΕΠΦ-Ν1Υ εντάχθηκε το εν λόγω έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2014 στη ΣΑΕ 016 του έργου και δόθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας από την υπογραφή της ως άνω Υ.Α, να εκτελεί εντολές κατανομής χρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μέχρι του ύψους των πιστώσεων που εγκρίθηκαν με την εν λόγω υπουργική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το συγκεκριμένο έργο-αντικείμενο της παρούσας προγραμματικής σύμβασης και δη μέχρι του ποσού των 700.000,00 ευρώ.

Η έγκριση χρηματοδότησης-οικονομική συμμετοχή της ΓΓΑ περιορίζεται στο ανωτέρω ποσό για την κάλυψη των εργασιών αναβάθμισης και ανακαίνισης που αφορούν αποκλειστικά στα Γήπεδα του Δήμου Ιωαννιτών και όπως αυτά αναφέρονται στο Άρθρο 2 της παρούσης.

Η πληρωμή του έργου θα γίνεται κατόπιν υποβολής στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού των νόμιμων παραστατικών που αφορούν σε εργασίες του Άρθρου 2, με ημερομηνίες μεταγενέστερες από αυτήν της παρούσας σύμβασης και με αναφορά στο παραπάνω ενάριθμο, λαμβανομένων υπόψη και των αναφερόμενων στο άρθρο 3 για τον τρόπο πληρωμής .

 

ΑΡΘΡΟ 5ο

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση αρχίζει από την υπογραφή της και λήγει με την εξάντληση του εγκεκριμένου ποσού και πάντως το αργότερο μέχρι 31-12-2016. Δύναται να δοθεί παράτασή της ύστερα από συμφωνία και των δύο συμβαλλόμενων μερών.

 

ΑΡΘΡΟ 6ο

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Τα συμβαλλόμενα μέρη, εκτιμώντας τη σοβαρότητα του αντικειμένου της σύμβασης, συμφωνούν στη συγκρότηση της επιτροπής παρακολούθησης για την εποπτεία της εφαρμογής της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης στα πλαίσια της εφαρμογής της παρ. 2α του Άρθρου 100 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’/2010).

Η Επιτροπή είναι πενταμελής και αποτελείται από α) δύο(2) εκπροσώπους της ΓΓΑ β) δύο(2) εκπροσώπους της Περιφέρειας Ηπείρου, β) έναν (1) εκπρόσωπο του Δήμου Ιωαννιτών και δη:

 1. Δύο (2) Εκπροσώπους της ΓΓΑ με τους αναπληρωτές τους εκ των οποίων ο ένας (1) ορίζεται ως Πρόεδρος,
 2. Δύο (2) Εκπροσώπους της Περιφέρειας με τους αναπληρωτές τους εκ των οποίων ο ένας (1) ορίζεται ως Γραμματέας
 3. Έναν (1) Εκπρόσωπο του Δήμου Ιωαννιτών με τον αναπληρωτή του που ορίζεται ως μέλος,
 • Οι εκπρόσωποι της ΓΓΑ θα ορισθούν με απόφαση της ΓΓΑ
 • Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου θα ορισθούν με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
 • Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών θα ορισθούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το αργότερο εντός 5 ημερών από την έναρξη ισχύος της προγραμματικής αυτής σύμβασης, οι συμβαλλόμενοι φορείς προτείνουν τους εκπροσώπους τους στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.

Αντικείμενο της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης είναι ο συντονισμός και η παρακολούθηση όλων των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση της παρούσας σύμβασης και ειδικότερα η τήρηση των όρων της προγραμματικής σύμβασης, η διαπίστωση της ολοκλήρωσης των εκατέρωθεν υποχρεώσεων, η εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα των συμβαλλομένων μερών κάθε αναγκαίου μέτρου και ενέργειας για την υλοποίηση της παρούσας και η επίλυση κάθε διαφοράς μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών που προκύπτει σχετικά με την ερμηνεία των όρων της παρούσας σύμβασης και τον τρόπο εφαρμογής της.

Η Επιτροπή συγκαλείται με πρόσκληση του Προέδρου. Στην πρόσκληση γράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ειδοποιούνται τα μέλη έγκαιρα με τον προσφορότερο τρόπο. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και εισάγονται προς συζήτηση τα θέματα που ζήτησαν εγγράφως οι εκπρόσωποι έστω και ενός των συμβαλλομένων μερών.

Ο Πρόεδρος μπορεί να αναθέσει σε μέλος της Επιτροπής την ειδικότερη μελέτη και εισήγηση του θέματος της ημερήσιας διάταξης. Μπορεί επίσης να καλεί στις συνεδριάσεις υπάλληλο οιασδήποτε ειδικότητας που θα οριστεί από την Αρμόδια Διεύθυνση για παροχή πληροφοριών ή γνωμών σχετικά με τα συζητούμενα θέματα.

Η Επιτροπή συνεδριάζει στο Δημαρχείο, την Περιφέρεια ή στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εφόσον συμφωνήσει η πλειοψηφία των μελών της. Τα βιβλία της Επιτροπής τηρούνται και φυλάσσονται στη Περιφέρεια.

Η Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τα τέσσερα (4) τουλάχιστον από τα μέλη της. Οι αποφάσεις της Επιτροπής πρέπει να είναι αιτιολογημένες και λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών, σε περίπτωση δε ισοψηφίας υπερισχύει η άποψη του Προέδρου. Το έργο της Επιτροπής παρακολούθησης θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της παρούσας σύμβασης.

Αν οι αποφάσεις της Επιτροπής παραβαίνουν όρους της Προγραμματικής Σύμβασης, των παραρτημάτων της και των συμπληρωματικών – ειδικών συμβάσεων που στηρίζονται σε αυτήν, είτε παραβαίνουν τους κανόνες της επιστήμης και την καλή πίστη, είτε τέλος, δημιουργούν ουσιώδη βλάβη σε κάποιον από τους συμβαλλόμενους φορείς, καθώς και σε θέματα που δεν προβλέπονται και δεν ρυθμίζονται στις προαναφερόμενες συμβάσεις ο κάθε συμβαλλόμενος φορέας στην Προγραμματική σύμβαση διατηρεί το δικαίωμα αμφισβήτησης της απόφασης της Επιτροπής. Οι αποφάσεις της Επιτροπής διατυπώνονται σε πρακτικά και υπογράφονται από όλα τα μέλη και τον Γραμματέα.

Οι λοιπές λεπτομέρειες που ενδεχομένως απαιτηθούν για την λειτουργία της Κοινής Επιτροπής θα καθορισθούν με αποφάσεις της.

 

ΑΡΘΡΟ 7ο

ΡΗΤΡΕΣ

Η παράβαση οποιουδήποτε από τους όρους αυτής της σύμβασης, που θεωρούνται όλοι ουσιώδεις από οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη, παρέχει στο άλλο το δικαίωμα να αξιώσει αποκατάσταση των αντισυμβατικών ενεργειών σε εύλογο χρόνο. Σε περίπτωση αδυναμίας ή αμέλειας προς αποκατάσταση από της πλευράς του ενός μέρους, έχει ο αντισυμβαλλόμενος το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αξιώνοντας κάθε θετική ή αποθετική ζημία.

 

ΑΡΘΡΟ 8ο

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ –ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 1. Καμιά τροποποίηση της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης δεν αναγνωρίζεται χωρίς έγγραφο που υπογράφεται από τους συμβαλλόμενους ή εκπροσώπους τους, εξουσιοδοτημένους σύμφωνα με το νόμο.
 2. Η μη άσκηση δικαιωμάτων, η παράλειψη υποχρεώσεων από οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος ή η ανοχή καταστάσεων αντιθέτων προς την Προγραμματική Σύμβαση ή καθυστέρηση στη λήψη μέτρων που προβλέπει η σύμβαση αυτή, από οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παραίτηση των συμβαλλομένων μερών από δικαίωμα ή απαλλαγή από τις υποχρεώσεις τους ή αναγνώριση δικαιωμάτων στα συμβαλλόμενα μέρη που δεν αναγνωρίζονται ρητά από την Προγραμματική Σύμβαση.
 3. Η εκτέλεση της σύμβασης αυτής δεν απαιτεί ούτε συνεπάγεται την πρόσληψη προσωπικού.

 

ΑΡΘΡΟ 9ο

ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Κάθε διαφορά μεταξύ των συμβαλλομένων μερών που αφορά στην εκτέλεση και την ερμηνεία των όρων της παρούσας σύμβασης και που δεν θα επιλύεται από την Κοινή επιτροπή παρακολούθησης της παρούσας σύβασης δύναται να επιλύεται από τα αρμόδια Δικαστήρια Αθηνών αφού όμως εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς από τους συμβαλλόμενους

 

ΑΡΘΡΟ 10ο

ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΟ

Η παρούσα Σύμβαση αφού αναγνώσθηκε και βεβαιώθηκε για το περιεχόμενό της, υπογράφεται ως ακολούθως σε έξι (6) αντίτυπα από τα οποία έκαστος εκ των συμβαλλομένων θα λάβει δύο(2).

 

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΟΜΕΝΟΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟY

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΓΚΑΣ

Σχόλια

Comments are closed.