image description

Την πρώτη γεύση του νέου ΠΑΣ Γιάννινα πήραμε το Σάββατο. Ξεκίνημα με μια σημαντική νίκη σε μια έδρα που δεν είχε νικήσει ποτέ στο παρελθόν, αλλά το παν είναι η ομάδα να καταφέρει να έχει διάρκεια, αν θέλει να «χτυπήσει» και πάλι έναν μεγάλο στόχο. Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει μεγάλη διάθεση από τους παίκτες και όλοι παλεύουν για το καλύτερο. Αν έρθει και η βοήθεια από τον πρόεδρο με μία ακόμα μεταγραφή στην επίθεση, ίσως να είναι εφικτή η υπέρβαση. Ο χρόνος θα δείξει.

Αυτό που κρατάμε από το ματς της Τρίπολης, πέραν των 3 βαθμών, είναι η εμφάνιση του α’ ημιχρόνου και το γεγονός ότι αναδείχτηκαν δύο ακόμα παίκτες, ο Μαυροπάνος και ο Ναδάλες. Τη βελτίωση του πρώτου τη βλέπαμε όλο το καλοκαίρι και δεν μας εξέπληξε η εμφάνισή του, ο δεύτερος επανήλθε «γκαζωμένος» μετά από μια χρονιά που τα «φώτα» είχαν πέσει στον Κούτρη. Οι Κόντε και Βελλίδης είναι οι σταθερές αξίες της ομάδας και από εκεί και πέρα, περιμένουμε την εξέλιξη των παικτών που ξεχώρισαν στα φιλικά, όπως οι Χαλκιαδάκης και Νικολιάς.

Είναι νωρίς για πανηγυρισμούς ή συμπεράσματα, αλλά μία παροιμία λέει, «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»…  Η ομάδα έχει ακόμα πολλά να δείξει και πολλοί παίκτες περιμένουν κι εκείνοι τη δική τους ευκαιρία. «Οπλιζόμαστε» με καλή διάθεση και την Κυριακή πάμε για τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη απέναντι σε μια ΑΕΚ που δεν είναι φόβητρο.

Πάμε να δούμε και ξεχωριστά την απόδοση κάθε παίκτη:

Μάρκος Βελλίδης: Επίσημη επιστροφή κάτω από τα δοκάρια για επίσημο παιχνίδι,  για πρώτη φορά μετά τις 14 Δεκεμβρίου του 2016, όπου είχε αγωνιστεί στο παιχνίδι κυπέλλου του ΠΑΟΚ με τον Πανελυσινιακό (νίκη με 0-7). Όσον αφορά αγώνα πρωταθλήματος, ήταν το πρώτο του μετά τις 10/4/2016, όπου είχε παίξει στη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Λεβαδειακού με 1-0. Τελευταία φορά που ήταν σε αποστολή, αλλά δεν είχε αγωνιστεί, ήταν στις 8/1/2017, στη νίκη που είχε πετύχει ο ΠΑΣ Γιάννινα στην Τούμπα με 0-1, με το γκολ του Τζημόπουλου. Για έναν τερματοφύλακα, λοιπόν, που έχει τέτοια αποχή από παιχνίδια, τα πήγε άριστα. Κάποιες αστάθειες δικαιολογούνται, έκανε όμως και κάποιες εξαιρετικές αποκρούσεις, με τις οποίες κράτησε το «τρίποντο» για τον ΠΑΣ. Είχε πάντα σωστές θέσεις στο τέρμα. Έκανε 1 λάθος, 5 αποκρούσεις, 6 κλεψίματα και 4 επεμβάσεις.

Αλέξης Μιχαήλ: Στη φάση του γκολ δεν πρόλαβε τον Καλτσά, αλλά το θέμα εκεί είναι ότι γενικότερα έχουν χαθεί οι θέσεις των αμυντικών και στην μπροστινή μπαλιά που βγαίνει στον Καλτσά αναγκάζεται ο αρχηγός να πάει δεξιά καλύψει το ανέβασμα του Τζημόπουλου, ενώ ο Μαυροπάνος ήταν εστιασμένος μόνο στον Μανιά και δεν άλλαξε παίκτη στη φάση. Κατά τα λοιπά, τα πήγε πολύ καλά. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 2 λάθη, 1 κλέψιμο και 3 επεμβάσεις.

Ευριπίδης Γιάκος: Θετικός όσο έπαιζε στα χαφ, δεν φάνηκε καθόλου όταν πέρασε στην επίθεση. Άλλωστε ήταν κι ένα διάστημα που ο ΠΑΣ Γιάννινα έχασε τον έλεγχο του κέντρου. Βοήθησε στην πίεση στη μεσαία γραμμή. Έδωσε 7 πάσες, έκανε 1 λάθος και 1 κλέψιμο.

Αλέξανδρος Νικολιάς: Τον είχαμε συνηθίσει να παίζει δεξιά στα περισσότερα φιλικά, πήγε από αριστερά σ’ αυτό το ματς. Δεν είδαμε όλη την γκάμα όσων έδειξε στα φιλικά ότι μπορεί να κάνει επιθετικά, αλλά είχε συνεισφορά στην πίεση που ήθελε να βγάλει ψηλά ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έδωσε 4 πάσες και έκανε 5 λάθη.

Ντίνος Μαυροπάνος: Τρίτη συμμετοχή στη Super League και πρώτο του γκολ! Για όσους τον έχουν παρακολουθήσει στην Κ-20, ξέρουν πολύ καλά ότι είναι ένας παίκτης που σκοράρει συχνά στις στημένες φάσεις λόγω ύψους. Τον Αστέρα τον έχει πιάσει «πελάτη» από μικρότερη ακόμα ηλικία, αφού είχε σκοράρει στο παιχνίδι των Κ-20 τον Φεβρουάριο του 2016 και πάλι με κεφαλιά. Δείτε το γκολ από εκείνο το ματς στο 2′:30” του βίντεο, πατώντας ΕΔΩ. Έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι το Σάββατο. Φάνηκε, βέβαια, η απειρία του σε κάποιες φάσεις, αλλά όσο θα παίρνει παιχνίδια, θα βελτιώνεται αισθητά. Πέτυχε 1 γκολ, είχε 1 άστοχο γέμισμα, έδωσε 1 πάσα, έκανε 3 λάθη και 11 επεμβάσεις, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο. Χαμηλά το κεφάλι και συνέχεια με πολλή δουλειά…

Θέμης Τζημόπουλος: Το δεύτερο παρατεταμένο αγωνιστικό καλοκαίρι και οι ελάχιστες μέρες διακοπών, προφανώς δεν είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτόν. Έδειξε κουρασμένος, ενώ είχε κάποια άσκοπα ανεβάσματα. Βέβαια μετά το 0-1 είχε μια κρίσιμη απόκρουση στη γραμμή, την οποία ολοκλήρωσε ο Μπουκουβάλας. Αυτό και μόνο δείχνει ότι ο έμπειρος παίκτης, ακόμα και σε μια κακή μέρα, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η στατιστική κατέγραψε 6 λάθη και 3 επεμβάσεις.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Καλός στο α’ ημίχρονο, με προβλήματα στο β’ μέρος και πολλά λάθη. Είχε 1 άστοχο γέμισμα, 3 πάσες, 9 λάθη, 1 κλέψιμο και 3 επεμβάσεις.

Ηρακλής Γαρουφαλιάς: Έτρεξε πολύ, είχε θετική παρουσία στο α’ μέρος, κουράστηκε στην επανάληψη, αλλά άφησε θετικές εντυπώσεις. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 άστοχο γέμισμα, 2 πάσες, 2 λάθη, 1 επέμβαση και παραχώρησε 3 φάουλ.

Φονσί Ναδάλες: Έκανε ένα εκπληκτικό πρώτο 45λεπτο. Άλωσε την αριστερή πλευρά και ήταν το «κλειδί της νίκης» για τον Γιάννη Πετράκη. Περίμενε με αδημονία το ματς, όπως φάνηκε από το μήνυμά του στο fb πριν την έναρξή του. Άλλωστε πέρυσι έχασε πολλά παιχνίδια, λόγω Κούτρη και διψούσε να ξαναπαίξει βασικός στη φυσική του θέση. Το γκολ του μας θύμισε ένα παρόμοιο υπέροχο γκολ που είχε βάλει στο Αγρίνιο ο Ντε Βινσέντι. Πέτυχε 1 γκολ, έδωσε την ασίστ στον Μαυροπάνο στην εκτέλεση κόρνερ, είχε 2/5 γεμίσματα, έδωσε 8 πάσες, έκανε 6 λάθη, 1 επέμβαση και κέρδισε 2 φάουλ.

Μπρούνο Χαλκιαδάκης: Δεν είχε την απόδοση των φιλικών αγώνων, αλλά ακόμα και σ’ ένα ματς που δεν έδειξε όσα είδαμε στην προετοιμασία, σέρβιρε το γκολ στον Ναδάλες. Είναι ο παίκτης που έστω μία πάσα θα την περάσει ή κάποιο επικίνδυνο σουτ θα πιάσει, όπως έγινε με το σουτ που είχε στην επανάληψη.  Στο ματς είχε 1 ασίστ, 1/2 γεμίσματα, 5 πάσες, 6 λάθη, 1 κλέψιμο, κέρδισε 4 φάουλ και έκανε 3.

Πέδρο Κόντε: Τα έκανε όλα σωστά, απλά του έλλειψε ένα καλό τελείωμα στις τελικές προσπάθειες που είχε. Άνοιγε χώρους, έπαιζε γρήγορα, απασχολούσε πολλούς και πολύ τους αμυντικούς του Αστέρα. Ο τραυματισμός του ανέτρεψε όλο το παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα. Δυστυχώς ο ΠΑΣ θα τον στερηθεί με την ΑΕΚ και «παίζεται» αν θα προλάβει τον Ατρόμητο. Είχε 3 τελικές προσπάθειες, 8 πάσες και 2 λάθη.

 

Αλλαγές:

Άντι Λίλα: Μπήκε στις προπονήσεις μετά το Καρπενήσι και είναι φανερά ανέτοιμος και χωρίς πολλά τρεξίματα. Θέλει το χρόνο του ακόμα και λογικά από Σεπτέμβριο θα τον δούμε να γίνεται πιο αποτελεσματικός. Η στατιστική του, 1 πάσα, 5 λάθη, 1 κλέψιμο, 2 φάουλ και φυσικά 1 κίτρινη κάρτα.

Βαλάντης Κοζορώνης: Χρειαζόταν ένα φρεσκάρισμα ο ΠΑΣ Γιάννινα στη μεσαία γραμμή για να σταματήσει τις επελάσεις του Αστέρα. Μία αλλαγή που άργησε, αλλά όταν μπήκε ο Βαλάντης, μπήκε ένα τέλος στην ασφυκτική πίεση του Αστέρα. Είχε 1 τελική προσπάθεια με δοκάρι σε απευθείας εκτέλεση κόρνερ και 3 άστοχα γεμίσματα, ωστόσο έκλεισε καλά τους χώρους και περιόρισε την ανάπτυξη του Αστέρα.

Ιγκόρ Βιδάλ: Δεν πρόλαβε να κάνει πολλά πράγματα. Έπαιξε στην επίθεση με τον Χαλκιαδάκη, αλλά ήδη η ομάδα ήταν σε φάση διαχείρισης του αποτελέσματος, μη ψάχνοντας κάτι περισσότερο. Ίσως θα μπορούσε να περάσει νωρίτερα στη θέση του Νικολιά.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Είχε «διαβάσει» καλά το ματς, αιφνιδίασε τον αντίπαλο με τις επιλογές του και πιστώνεται μέρος της επιτυχίας και αυτός. Θα μπορούσε, βέβαια, να έχει κάνει μια καλύτερη και γρηγορότερη διαχείριση στις αλλαγές ή να έχει προτιμήσει τον Ντόλοβατς αντί του ανέτοιμου Ροντρίγκεζ στη 18άδα.

Του Γιάννη Γιαννάκη