image description

Δεν γινόταν με τόσο ποιοτικό ρόστερ, παίκτες με παραστάσεις σε όλη την Ευρώπη και αρκετό σφυγμό να μην έσπαγε κάποια στιγμή το ρόδι. Και αυτό ήρθε την καταλληλότερη στιγμή. Η Εθνική αγαπημένη όχι μόνο κέρδισε, αλλά το έκανε και με διαφορά 13 πόντων (64-77) που θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερη με λίγη προσοχή. Θέλετε το γεγονός ότι λογοκρίθηκε αρκετά, ότι υπήρξε ψυχολογική πίεση απ’ όλους ώστε να σωθεί η παρτίδα, ότι ζυγίζει αρκετά αυτή η φανέλα; Όλα αυτά βοήθησαν στο να γίνει εκτός από επίσημη αγαπημένη και επίσημη “αγριεμένη” και να ξεσπάσει την ώρα που χρειαζόταν για να δώσει ψυχολογική τόνωση στον ίδιο της τον εαυτό, αλλά και απάντηση σε αρκετούς που την αμφισβήτησαν. Και εδώ που τα λέμε η Λιθουανία με τέτοια εμφάνιση δεν γινόταν να αποκλείσει τους γαλανόλευκους. Η Εθνική Ελλάδος θα βρίσκεται για ακόμη μία φορά στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης με φόντο το μετάλλιο στο Eurobasket του 2017.

Μετά από καιρό είδαμε σωστή κυκλοφορία, ορθές αμυντικές ισορροπίες και επιτέλους “έμπαιναν όλα” και αν όχι όλα, τότε τουλάχιστον τα περισσότερα ελεύθερα σουτ. Οι Λιθουανοί κατάφεραν να προηγηθούν στην αρχή μόνο με 4-0 και από κει και πέρα ήρθε η ανατροπή του σκορ που δεν βρήκε την Ελλάδα ποτέ ξανά από κάτω. Με τέτοια ευστοχία, μείωση των παιδικών λαθών σε πολύ μεγάλο ποσοστό, σφιχτή αμυντική λειτουργία σε όλο το γήπεδο και συγκέντρωση, ήταν ακατόρθωτο να χάσει απόψε.

Ο “ηγέτης” που ακούει στο όνομα… Σλούκας !!

Η Εθνική χρειάζεται πάντα κάποιον να την κουβαλάει. Να της τονώνει το ηθικό. Να υπάρχει ένας τέτοιος παίκτης και δημιουργός μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Και σήμερα όπως και πολλές άλλες φορές αυτό τον ρόλο ανέλαβε ο Σλούκι-Λουκ. Είναι τελικά πιο γρήγορος και από την σκιά του.

Τα κάνει όλα και… συμφέρει!!
Ξεκίνησε μουδιασμένα με 0/5 σουτ, αλλά στη συνέχεια φόρεσε την στολή του κανονικού Σλούκα. Έβαλε 18 πόντους σε δέκα λεπτά και τελείωσε με 21 (2/7 δίπονα, 5/7 τρίποντα, 2/2 βολές). Έχει παρακαλώ δέκα εύστοχα τρίποντα σε δυο αγώνες, πήρε 5 ριμπάουντ, έβγαλε 4 ασίστ που έφεραν καλάθια και έκανε μόνο ένα λάθος σε 31 λεπτά που αγωνίστηκε. Και όλα αυτά μέσα σε μία Πόλη που γνωρίζει πολύ καλά και πριν λίγους μήνες πανηγύρισε Euroleague μαζί με την Φενερμπαχτσέ. Μαζί με τον Νικ Καλάθη αποτελεί ένα πολύ παραγωγικό δίδυμο δίνοντας λύση από την περιφέρεια αλλά και εντός ρακέτας.

Την Τετάρτη το βράδυ λοιπόν περιμένει είτε την Κροατία είτε την Ρωσία στο παρκέ του Sinan Erdem Dome για την φάση των “8”, αλλά με τέτοια εμφάνιση δεν έχει να φοβάται κανέναν. Καιρός υπάρχει για ανασυγκρότηση, δουλειά και ξεκούραση και αυτό πρέπει να γίνει ορθά για να βρεθεί στα ημιτελικά του Eurobasket 2017, ως οφείλει αυτή η πολύ βαριά φανέλα.