image description

Κοιτάζοντας τα στατιστικά του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος και έχοντας κατά νου την «τρικυμία» που περνούσαν στην άμυνα οι Γκιοατά και Μπανανά και τις πολλές αναγκαστικές αλλαγές του Πανιωνίου που δεν επέτρεψαν στον Γρηγορίου να διορθώσει όπως θα ήθελε την ενδεκάδα του, αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να μην έχει πάρει χθες μια άνετη νίκη ο «Άγιαξ της Ηπείρου». Κι όμως το ποδόσφαιρο έτσι είναι. Αν δεν έχεις την ικανότητα να στείλεις την μπάλα στο πλεχτό, κάθεσαι μετά και σκέφτεσαι, πως έχασες την ευκαιρία να αφήσεις πίσω σου τον βασικό ανταγωνιστή για την πεντάδα.

Τελικές προσπάθειες 13 έναντι 7, με τις 9 να είναι μέσα από την περιοχή, 32 κλεψίματα έναντι 24, 13 κερδισμένα κόρνερ, 28 λάθη έναντι 41 του Πανιωνίου, 20 επεμβάσεις  και 3 αποκρούσεις για την άμυνα των φιλοξενούμενων, έναντι 12 επεμβάσεων και καμίας απόκρουσης της άμυνας του ΠΑΣ, που σημαίνει ότι απασχόλησε, αλλά δεν απασχολήθηκε πολύ αμυντικά.

Τα νούμερα δείχνουν ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα πίεσε αποτελεσματικά, έβγαλε ενέργεια και τρεξίματα, είχε τις προϋποθέσεις για νίκη, αλλά δεν του βγήκε σχεδόν τίποτα. Η εξήγηση είναι απλή, δεν υπάρχει παίκτης να αντικαταστήσει τον Κόντε και λείπει η «έκρηξη» και το καλό μακρινό σουτ του Νικολιά. Μπορεί για μία αγωνιστική τα κενά να μη φανούν, αλλά για τόσο μεγάλο διάστημα που λείπουν οι δυο τους, ήταν αδύνατον να μην το «πληρώσει» ο ΠΑΣ Γιάννινα. Τόσο στο ματς με την ΑΕΚ (αλλά εντάξει ΑΕΚ ήταν αυτή, δεν θεωρείται απώλεια η ισοπαλία) όσο κυρίως χθες με τον Πανιώνιο, χάθηκαν «χρυσές» ευκαιρίες για νίκες, γιατί δημιουργικά η ομάδα πήγε καλά, αλλά στα τελειώματα ήταν απογοητευτική ή αν προτιμάτε, άτυχη.

Με την ελπίδα να μπορέσει ο Πετράκης να κάνει τις αλχημείες του και να λύσει γρήγορα το πρόβλημα στο γκολ, πάμε στην καθιερωμένη μας κριτική για την απόδοση των παικτών.

Μάρκος Βελλίδης: Δεν είχε ιδιαίτερη πίεση από τον Πανιώνιο, η άμυνα «καθάρισε» το 90% των φάσεων. Το γκολ είναι απ’ αυτά που κάνεις το σταυρό σου να μην τη βρει ούτε αμυντικός ούτε επιθετικός, γιατί θα πάει μέσα. Δεν το αποφύγαμε δυστυχώς. Ο Μάρκος έκανε 1 λάθος, 5 κλεψίματα και 4 επεμβάσεις.

Άντι Λίλα: Δοκιμάζεται σε έναν καινούργιο ρόλο, παίζοντας δεξιά από τον Γαρουφαλιά. Δεν έβγαλε τις πολλές και καλές συνεργασίες επιθετικά, όπως στο ματς με την ΑΕΚ, έκοβε κυρίως με φάουλ στα χαφ. Δεν ήταν η καλύτερή του μέρα. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 άστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 2 πάσες, 1 λάθος, 2 κλεψίματα, 1 επέμβαση και παραχώρησε 6 φάουλ. Πήρε την καθιερωμένη κίτρινη και έφτασε τις 3 σε 4 αγωνιστικές. Στην επόμενη «καίγεται»…

Νίκος Καρανίκας: Νωρίς-νωρίς έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ματς, κυνηγώντας με πείσμα τη φάση, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει. Πήρε κάποιες ενέργειες από δεξιά, αλλά περιορίστηκε στα αμυντικά του καθήκοντα, όπου τα πήγε αρκετά καλά. Είχε 1 τελική, 2 άστοχα γεμίσματα σε 2 προσπάθειες, 5 πάσες, 4 λάθη και 2 κλεψίματα.

Αλέξης Μιχαήλ:  Μπορεί να υπολείπεται σε ταχύτητα, αλλά έχει το χάρισμα να «διαβάζει» τις φάσεις και να είναι εκεί που πρέπει, όταν πρέπει. Την πλειοψηφία των φάσεων την ελέγχει πριν καν δημιουργηθεί η υποψία ότι μπορεί να γίνει κάτι επικίνδυνο. Σ’ ένα χέρι που ζητάει ο Πανιώνιος δεν υπάρχει τίποτα, η μπάλα τον βρίσκει στο σώμα από πολύ κοντινή απόσταση και μετά βρίσκει -αν βρίσκει- το χέρι. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1/3 γεμίσματα, 3 πάσες, 1 λάθος, 2 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

Ευριπίδης Γιάκος: Δεν είναι η θέση του σέντερ φορ για να κάνει πάντα εξεζητημένα πράγματα ούτε κι αυτός χρειάζεται να τα επιζητεί. Έχει πάντα καλή διάθεση, δίνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν του πήγε το παιχνίδι. Και χθες βρέθηκε 2 φορές σε θέση βολής, τη μία ήταν άτυχος έπιασε «αέρα» σε φάση που φαινομενικά ήταν εύκολη, ενώ τη δεύτερη φορά σούταρε και η μπάλα βρήκε σε σώμα. Κακώς εκεί δεν δόθηκε κόρνερ. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 0/2 γεμίσματα, 3 πάσες, 5 λάθη, 1 κλέψιμο και 1 επέμβαση.

Βαλάντης Κοζορώνης: Καλές και πολλές βοήθειες στον Γαρουφαλιά, από εκεί και πέρα έκανε προπόνηση στα στημένα, αλλά δυστυχώς δεν ήρθε κάποιο γκολ, παρότι κάποιες εκτελέσεις βρήκαν συμπαίκτη ή στόχο, όπως το κόρνερ που εκτέλεσε απευθείας. Είχε 3 τελικές προσπάθειες, που θα μπορούσε να τις τελειώσει με καλύτερα σουτ, γιατί ήταν αμαρκάριστος, είχε 3/12 γεμίσματα, 2 λάθη, 2 κλεψίματα και 3 κερδισμένα φάουλ.

Ντίνος Μαυροπάνος: Στη φάση του γκολ πέφτει για τάκλιν στα πόδια του Βλάχου που κάνει τη σέντρα, αλλά δεν την προλαβαίνει. Με τον Ντουρμισάι δεν φάνηκε να έχει προβλήματα, αφού τον κέρδισε κατά κράτος στο ψηλό παιχνίδι, έστω αυτές τις ελάχιστες φορές που σήκωσε μπάλα ο Πανιώνιος. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 πάσα, 4 κλεψίματα και 3 επεμβάσεις.

Θέμης Τζημόπουλος: Έχει κόψει 2-3 πολύ επικίνδυνες φάσεις μέσα στην περιοχή, αλλά στη φάση του γκολ ,αν έκανε επαφή με την μπάλα, πιθανότατα θα σκόραρε εκείνος και όχι ο Μασούρας. Δύσκολα κόβονται τέτοιες σέντρες. Είχε 2 άστοχα γεμίσματα, 4 πάσες, 2 λάθη και 2 επεμβάσεις.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Είναι εμφανώς βελτιωμένος φέτος, λες και έχει έρθει άλλος παίκτης. Παρότι έπαιξε αριστερά, έκανε πολλή δουλειά, κράτησε καλά τη θέση του, είχε και κάποιες επικίνδυνες προωθήσεις και γενικώς λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά. Είχε 3 άστοχα γεμίσματα, 4 πάσες, 3 λάθη, 4 κλεψίματα και 3 κερδισμένα φάουλ.

Ηρακλής Γαρουφαλιάς: Θα τον χαρακτηρίζαμε ως MVP του ΠΑΣ Γιάννινα, καθότι περιόρισε πολύ τις εμπνεύσεις του Μασούντ και ήταν ο κυματοθραύστης που θέλει μπροστά της μία άμυνα. Πίεσε, έτρεξε, έκλεψε. Παίρνει παιχνίδια στα πόδια του και δείχνει ότι βελτιώνεται. Σίγουρα πρέπει να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, όμως προς το παρόν στέκεται αξιοπρεπέστατα σε μια θέση που 5 χρόνια δέσποζε ο Λίλα. Είχε 2 άστοχα γεμίσματα, 4 πάσες, 1 λάθος, 6 κλεψίματα και 2 κερδισμένα φάουλ.

Μπρούνο Χαλκιαδάκης: Ποιοτικός παίκτης που ακόμα δεν έχει δείξει πολλά πράγματα. Με την επιστροφή Κόντε και Νικολιά και εφόσον κάνουν όσα είδαμε στα φιλικά, θα δούμε μεσοεπιθετικά πολύ ωραία πράγματα. Ακόμα και χωρίς στηρίγματα δίπλα του για να κρατήσει περισσότερο την μπάλα, δείχνει ότι θα βοηθήσει, γιατί δεν έχει το μυαλό του μόνο στην επίθεση, αλλά γυρίζει και πολύ πίσω για να βοηθήσει στα μαρκαρίσματα. Πέτυχε το γκολ, χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά του και το καλό αριστερό που διαθέτει, είχε 3 τελικές προσπάθειες, 2 άστοχα γεμίσματα σε 2 προσπάθειες, έδωσε 2 πάσες, έκανε 7 λάθη και 3 κλεψίματα.

 

ΑΛΛΑΓΕΣ

Γιώργος Μανθάτης: Είχε λίγο χρόνο μπροστά του να δείξει πράγματα. Με το που μπήκε αμέσως απείλησε, αλλά μετά μπήκαμε στο δεκάλεπτο των καθυστερήσεων και των σκοπιμοτήτων από τους φιλοξενούμενους.

Καρίμ Σολτάνι: Πρόλαβε να κάνει ελάχιστες επαφές με την μπάλα, στη μία ανατράπηκε στην περιοχή, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει κάτι επιλήψιμο.

Ναδάλες Φονσί: Δεν μπορεί να κριθεί

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Οι αλλαγές άργησαν χαρακτηριστικά από τον Γιάννη Πετράκη, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τρία πράγματα.

Πρώτον έχει να διαχειριστεί 3 ματς μέσα σε 7 μέρες, τα οποία δεν είναι με τα Μέγαρα και την Καρδίτσα, αλλά είναι 3 πολύ δύσκολα και απαιτητικά παιχνίδια.

Δεύτερον οι Σολτάνι και Ναδάλες προέρχονταν από τραυματισμός, ο δε Σολτάνι από ατομική καλοκαιρινή προετοιμασία και δεν ξέρουμε πόσες αντοχές έχει, ειδικά αν προορίζεται για βασικός στη Νέα Σμύρνη.

Και τρίτον, όσα χρόνια είναι στον ΠΑΣ ο Πετράκης, ποτέ δεν ήρθε παίκτης και πήρε φανέλα την άλλη μέρα. Αυτή είναι η φιλοσοφία του και δεν νομίζουμε ότι έχασε απ’ αυτήν τη νοοτροπία ο ΠΑΣ Γιάννινα, όσο και αν κάποιες φορές όλοι νομίζουμε ότι βλέπουμε κάτι που εκείνος δεν το αντιλαμβάνεται. Το αν είναι λάθος ή σωστό, λοιπόν, θα το κρίνει ο χρόνος. Πάντως αν γίνει και καμιά αλλαγή στο 50’ ή το 60’ δεν θα είναι κακό εδώ που τα λέμε. Στο 80’ δύσκολα θα αλλάξει κάτι μία αλλαγή, διότι το τελευταίο δεκάλεπτο κυριαρχούν καθυστερήσεις, τραυματισμοί και ενίοτε το δεκάλεπτο σόου του διαιτητή, που σφυράει να δικαιολογήσει το μεροκάματο.

Του Γιάννη Γιαννάκη