image description

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών συλλόγων ερασιτεχνικής αλιείας που δραστηριοποιούνται στο Νομό Ιωαννίνων είχε πρόσφατα ο Γιώργος Αμυράς.

Ο αλιευτικός τουρισμός κατά το παράδειγμα της Σλοβενίας, η αγωνιστική αλιεία σε λίμνες, η ανάγκη πιστοποίησης Οδηγών (συνοδών) Fly Fishing, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει την ερασιτεχνική κι επαγγελματική αλιεία, η συνεχώς αυξανόμενη παραβατικότητα που πλήττει την ιχθυοπανίδα ως αποτέλεσμα των κενών της νομοθεσίας αλλά και του ελλείματος στη φύλαξη των ορεινών ποταμιών και λιμνών αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης.

Οι κ.κ. Κωνσταντίνος Φρίγκας και  Ιωάννης Σάκκος από τον Αθλητικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων (Α.Σ.Ε.Α.Ι.), ο κ. Σταύρος Μπλέτσος από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Fly Fishing και Προστασίας της άγριας πέστροφας “Αστραίος” και ο κ. Πανταζής Τουφίδης από τον Αθλητικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Κόνιτσας (Α.Σ.Ε.Α.Κ.), παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της αθλητικής αλιείας στην Ελλάδα η οποία  συμβάλλει στην εμπέδωση της νόμιμης ερασιτεχνικής αλιευτικής συνείδησης, προάγει την συναδελφικότητα, την ευγενή άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των αθλητών, ενώ παράλληλα μέσω της υποχρεωτικής απελευθέρωσης των αλιευμάτων (Catch & Release) διασφαλίζει την αειφορία των ιχθυοπληθυσμών.

Το Fly Fishing αποτελεί παγκοσμίως την πιο διαδεδομένη και δημοφιλή τεχνική ερασιτεχνικής αλιείας και χαρακτηρίζει -με εξαιρέσεις- κυρίως την ερασιτεχνική αλιεία σε ποταμούς. Η ονομασία του σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «ψάρεμα με μύγα» δεδομένου ότι στηρίζεται στην χρήση απομιμήσεων εντόμων που ζουν και τρέφονται στους ποταμούς και με την σειρά τους αποτελούν την τροφή των ιχθυοπληθυσμών τους. Η συγκεκριμένη μέθοδος αλιείας είναι εξαιρετικά δημοφιλής διεθνώς, μιας και συνδυάζει τη συνεχή κίνηση του αλιέα, τη γνώση και μελέτη της ιχθυοπανίδας και των εντόμων, την αγάπη και το ενδιαφέρον για τους ποταμούς και τους μικροοργανισμούς τους και κυρίως, την ενασχόληση με μια δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου σε ελκυστικούς και πεντακάθαρους βιότοπους.

Ενώ οι λάτρεις του Fly Fishing είναι πάρα πολλοί ανά τον κόσμο, δυστυχώς στην πατρίδα μας είναι σχετικά λίγοι. Επομένως, το πεδίο ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού είναι τεράστιο και με σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Γιώργος Αμυράς δεσμεύτηκε να κινητοποιήσει τα αρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με τους συλλόγους ερασιτεχνικής αλιείας, δηλώνοντας ότι «δεν έχει κάτι παραπάνω η Σλοβενία από την Ήπειρο προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες για αλιευτικές εξορμήσεις στον ποταμό Soca. Η Ήπειρος διαθέτει υπέροχα ποτάμια και λίμνες και θα μπορούσε να μετατραπεί σε πανευρωπαϊκή πρωτεύουσα του Fly Fishing».