image description

Η όλη ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα το τελευταίο διάστημα θυμίζει την παροιμία «με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;…». Για να το γράψουμε κι αλλιώς, με την ίδια συνταγή, πάντα ίδιο φαγητό φτιάχνεις ή και λίγο αλλιώτικα, δεν γίνεται να κάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις άλλο αποτέλεσμα. Σε 15 ματς πρωταθλήματος μέσα στο 2017 στο «Ζωσιμάδες» ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει κάνει μόνο 4 νίκες, με Πανιώνιο, Πλατανιά και 2 με τον ΑΟΚ. Έτσι δεν ΠΑΣ πουθενά! Γι’ αυτό και το 2017 καταγράφεται ως ένα από τα χειρότερα για το πάλαι ποτέ «κάστρο» της ομάδας…

Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μια συνταγή που δεν του βγαίνει διαφορετική, ακόμα κι αν την ακολουθήσει με μικρές παραλλαγές.

Ο Γιάννης Πετράκης θα πρέπει να βρει κάτι πιο δραστικό, από το να καταφεύγει μόνο σε αλλαγές σχηματισμών με τους ίδιους παίκτες και όπως δήλωσε μετά το ματς, πρέπει να βρει εκείνος τι είναι αυτό που φταίει.

Είναι δεδομένο ότι έχουν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες στον κόσμο από τα προηγούμενα χρόνια, είναι επίσης δεδομένο ότι δεν μιλάμε για συνολική κακή λειτουργία της ομάδας, αλλά για μεμονωμένα λάθη, τα οποία όμως δεν συγχωρούνται σε επίπεδο Super League και είναι δεδομένο ότι η κατάσταση θα διορθωθεί κάποια στιγμή, αλλά δεν θα φτάσει στην πεντάδα, απλά θα βελτιώσει την εικόνα της.

Κακώς απαξιώνονται αυτή τη στιγμή οι πάντες και τα πάντα, γιατί ο ΠΑΣ δεν «ζαλίζεται» από τις ευκαιρίες των αντιπάλων, ούτε είναι ομάδα που δεν μπορεί να δημιουργήσει φάσεις ούτε είναι ομάδα με μέτριο υλικό. Είναι όμως σε μια χρονική συγκυρία που του λείπουν ρέντα, ψυχή, αυτοπεποίθηση, σιγουριά, νοοτροπία και ψυχολογία νικητή και αποφασιστικότητα του προπονητή να αλλάξει εκεί που αποδεδειγμένα πλέον υπάρχει το πρόβλημα. Γενικώς, οι αγώνες δεν μοιάζουν πλέον με ημέρα γιορτής και διασκέδασης των ποδοσφαιριστών, αλλά σαν μία ακόμα μέρα σε μια βαρετή δουλειά.

Στο χέρι του προπονητή είναι να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα, αντί να ακολουθηθεί η πεπατημένη της αλλαγής προπονητή και στο χέρι του προέδρου να κάνει και καμιά μεταγραφούλα να τσουλήσει λίγο καλύτερα η ομάδα. Το καλοκαίρι ο σχεδιασμός αποδείχτηκε του… ποδαριού.

Πάμε και στην κριτική της απόδοσης των παικτών

Μάρκος Βελλίδης: Στο γκολ η μπάλα πηγαίνει πάνω του και σε τέτοιες περιπτώσεις τα γάντια πρέπει να έχουν… κόλλα και όχι να παλεύεις να ξαναπιάσεις την μπάλα με 3η και 4η προσπάθεια. Όσο παλεύει ο Μάρκος να γυρίσει την τύχη του, άλλο τόσο εκείνη του γυρίζει την πλάτη. Υπάρχει, βέβαια και ευθύνη της άμυνας που ο Τσούκαλος σηκώνεται μόνος του για να πιάσει καρφωτή κεφαλιά, αλλά από τη στιγμή που η μπάλα δεν πάει κάπου που να θεωρείται άπιαστη, η μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει στον τερματοφύλακα. Η στατιστική για τον «πορτιέρε» του ΠΑΣ ήταν 3 αποκρούσεις, 4 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

Άντι Λίλα: Δεν έκανε τη διαφορά στη μεσαία γραμμή, αφού η Λαμία κυκλοφορούσε εύκολα ανάμεσα στις γραμμές του ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ βγήκαν και αρκετά σουτ, έστω κι αν τα περισσότερα δεν ανησυχούσαν τον Βελλίδη. Υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις απ’ αυτόν, χωρίς να σημαίνει ότι ήταν αρνητικός. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 6 πάσες, 3 λάθη, 2 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Φονσί Ναδάλες: Πιστώθηκε την 7η ασίστ του στο πρωτάθλημα και συνεχίζει ακάθεκτος στην κορυφή του σχετικού πίνακα της στατιστικής. Ήταν σχετικά καλύτερα τα χτυπήματά του αυτήν τη φορά, αφού περνούσαν τον πρώτο αμυντικό και δεν σταματούσαν όπως με την ΑΕΛ όλα πάνω του. Κι ενώ επιθετικά δίνει τα απαραίτητα στηρίγματα στην ομάδα, στην άμυνα θέλει περισσότερη προσπάθεια, με γρηγορότερες επιστροφές. Έδωσε 1 ασίστ, είχε 2/9 γεμίσματα, 5 πάσες, 5 λάθη, 1 κλέψιμο και 1 επέμβαση.

Αλέξης Μιχαήλ: Ένα τράβηγμα στον δικέφαλο είναι η αιτία που ο αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννινα δεν συνέχισε στο β’ ημίχρονο και θα εκτιμηθεί καλύτερα σήμερα πόσον καιρό θα μείνει εκτός δράσης. Πιθανότατα, όμως, να ήταν το τελευταίο ματς γι’ αυτόν μέσα στο 2017. Στο διάστημα που έπαιξε δεν φάνηκε να έχει δύσκολο έργο. Είχε 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια και 6 πάσες.

Ευριπίδης Γιάκος: Στο ξεκίνημα του ματς είδαμε τον Γιάκο να βρίσκεται σχεδόν στην ίδια ευθεία με Κόντε, Σολτάνι και Μανθάτη και έμενε τεράστια τρύπα στο κέντρο που έπρεπε να καλύπτει μόνος του ο Λίλα, με συνέπεια να βρίσκει εύκολα πολλά σουτ ο Βασιλαντωνόπουλος στα πρώτα λεπτά. Όταν ο Γιάκος γύρισε πιο πίσω, αμέσως βγήκαν οι δύο πρώτες κλασικές ευκαιρίες στο ματς, μία δική του, μία που έδωσε στον Κόντε. Στο β’ ημίχρονο κυκλοφόρησε ακόμα καλύτερα την μπάλα και ο ΠΑΣ κυριάρχησε, με εξαίρεση το δεκάλεπτο που η ομάδα οπισθοχώρησε μέχρι που δέχτηκε το γκολ. Άγγιξε πάλι το γκολ της αγωνιστικής με το ανάποδο ψαλίδι στο τέλος, αλλά τελικά κατέληξε στην απόκρουση της αγωνιστικής από τον Μελίσσα.Ο Γιάκος είχε 5 τελικές προσπάθειες, 4/10 γεμίσματα, 14 πάσες, 8 λάθη, 5 κλεψίματα και 2 κερδισμένα φάουλ και ήταν ο κορυφαίος του ΠΑΣ Γιάννινα.

Πέδρο Κόντε: Σε κάθε ματς θα χάσει από μία τεράστια ευκαιρία και θα βάλει μία. Δυστυχώς δεν έγινε το δεύτερο. Η άμυνα της Λαμίας ήταν καλά προσαρμοσμένη πάνω του και δεν τον άφησε να βρει καθαρές ευκαιρίες στο ματς. Είχε 5 τελικές προσπάθειες, 1 πάσα, 1 λάθος και 2 κερδισμένα φάουλ.

Ντίνος Μαυροπάνος: Πέτυχε το 3ο του γκολ στο πρωτάθλημα, όλα με ισάριθμες κεφαλιές, ενώ έχασε κι αυτός μια σπουδαία ευκαιρία με προβολή, με τον Μελίσσα να κάνει άλλη μία μεγάλη επέμβαση. Όσο ήταν στο ματς ο Βουό, δεν τον άφησε σε χλωρό κλαρί και τον πήγε και αρκετά σκληρά μάλιστα. Στη φάση του 1-1 είχε πάρει το μαρκάρισμα του Όμο και ο Τσούκαλος έμεινε χωρίς αντίπαλο. Ποιος είχε την οδηγία για το μαρκάρισμα και αν έπρεπε να αλλάξει παίκτη ο Μαυροπάνος, το γνωρίζει ο Πετράκης. Παρ’ όλα αυτά ήταν μία ακόμα θετική εμφάνιση για τον νεαρό στόπερ, που είχε 1 γκολ σε 3 τελικές προσπάθειες, 5 πάσες, 1 λάθος, 3 επεμβάσεις και 2 κερδισμένα φάουλ.

Θέμης Τζημόπουλος: Έδωσε κάποιες βοήθειες στο κατέβασμα της μπάλας, θα μπορούσε να βοηθήσει λίγο περισσότερο αμυντικά να μη βγουν τόσα πολλά σουτ από τους αντιπάλους. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1/3 γεμίσματα, 13 πάσες, 5 λάθη, 2 αποκρούσεις, 1 επέμβαση και παραχώρησε 3 φάουλ.

Αλέξανδρος Αποστολόπουλος: Ο ΠΑΣ έχει 3 δεξιά μπακ, αλλά κανένα δεν έχει κάνει φέτος την πολύ μεγάλη διαφορά. Όλοι κινούνται στο ίδιο επίπεδο. Περιμέναμε να δούμε κάτι παραπάνω από έναν παίκτη που θέλει να καθιερωθεί στην ενδεκάδα. Έκανε 1/5 γεμίσματα, 2 πάσες και 1 λάθος.

Γιώργος Μανθάτης: Ήταν ίσως το χειρότερό του παιχνίδι στον ΠΑΣ Γιάννινα, δεν απείλησε καθόλου, είχε ελάχιστες καλές πάσες και έδωσε ελάχιστες αμυντικές βοήθειες. Ενώ ανέβαινε σταθερά η απόδοσή του, έκανε ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Είχε 1/7 γεμίσματα, 5 πάσες, 9 λάθη, 1 κλέψιμο και 2 κερδισμένα φάουλ.

Καρίμ Σολτάνι: Πέρασε απαρατήρητος, δεν απείλησε, δεν πήρες πάσες, δεν κυνήγησε εκείνος την μπάλα, δεν συμμετείχε σε τίποτα. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 2 πάσες, 4 λάθη και 2 κερδισμένα φάουλ.

 

Αλλαγές:

Τόλης Σκόνδρας: Είναι σπάνιο να έρχεται ένας παίκτης από τον πάγκο και πάντα να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και να ξεχωρίζει. Ο Σκόνδρας έχει αυτό το προνόμιο. Πιθανότατα με τον τραυματισμό του Μιχαήλ να τον δούμε πλέον και ως βασικό. Σ’ ένα ημίχρονο που έπαιξε έδωσε 4 πάσες, έκανε 1 λάθος, 1 επέμβαση και κέρδισε 2 φάουλ.

Μπρούνο Χαλκιαδάκης: Θέλει χρόνο να ζεστάνει τις «μηχανές» του για να ξαναδούμε τον Χαλκιαδάκη του πρώτου διμήνου. Πάντως ήταν λίγο πιο δραστήριος από τον Σολτάνι, χωρίς όμως να πιάνει απόδοση που να θεωρείται ικανοποιητική. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 1 πάσα και 1 λάθος.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Αν η αλλαγή έγινε επειδή ο Αποστολόπουλος ήταν κουρασμένος και είχε ξεμείνει από δυνάμεις, έχει ένα νόημα η αλλαγή, εκτός κι αν ο Πετράκης πόνταρε στις καλύτερες σέντρες του Μπουκουβάλα, μιας και ο Αποστολόπουλος δεν μπορούσε να βγάλει κάτι καλό.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Πάλι το πρώτο 20λεπτο η ομάδα δεν μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια, αλλά ήταν και τελείως ασύνδετη και πάλι γύρισε πίσω μετά το 1-0. Η ομάδα δεν πιστεύει ότι μπορεί να πάρει αποτέλεσμα ή να κρατήσει το μηδέν, έχει ανασφάλειες και επειδή δεν είναι… survivor να ψηφίζουν οι παίκτες ποιος πρέπει να βγει από την ενδεκάδα για να εκλείψουν τα λάθη και να επιστρέψει η σιγουριά, η απόφαση είναι δική του. Εξάλλου το είπε και ο ίδιος, ότι ίσως κάτι δεν κάνει καλά. Δυστυχώς με τον τραυματισμό του Μιχαήλ η ομάδα ξόδεψε την πρώτη της αλλαγή, ο Σολτάνι ορθώς βγήκε, ο Μπουκουβάλας ίσως δεν χρειαζόταν, θα μπορούσε να αλλάξει ο αρνητικός Μανθάτης με τον Μπετρά. Βέβαια ο Γάλλος μας έχει δείξει ότι θέλει πιο ανοιχτές άμυνες για να τρέξει και είναι άγνωστο αν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε συνθήκες… πούλμαν που παρέταξε η Λαμία στο τελευταίο 15λεπτο. Θα ήταν ένα πείραμα, αλλά τουλάχιστον θα έμοιαζε πιο λογικό.

 

Του Γιάννη Γιαννάκη