image description

Πως έγιναν όλα; Πως ήρθε; Από πού; Ποιός τον ανακάλυψε; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα εγείρονται από το πρωί και συνοδεύουν το Who is who του Ντίνου Μαυροπάνου. Ενός παίκτη που υπέγραψε στον ΠΑΣ Γιάννινα στις 4 Ιανουαρίου 2016 και δύο χρόνια μετά έχει κάνει όλη την Ευρώπη να μιλάει για εκείνον και τον ΠΑΣ Γιάννινα που πέτυχε το deal του αιώνα με την Άρσεναλ!

Ο Μαυροπάνος πρωτομπαίνει στο ρεπορτάζ του «Άγιαξ της Ηπείρου» στις 24 Ιουλίου του 2015 σε φιλικό παιχνίδι στο Καρπενήσι μεταξύ Ηρακλή και ΠΑΣ Γιάννινα. Ετοιμαζόμαστε για μετάδοση και στη σύνθεση προστίθεται ως τελευταίο όνομα ο Ντίνος Μαυροπάνος (φωτό της σύνθεσης πάνω). Δεν έμελλε να παίξει σ’ εκείνο το ματς, αλλά για το ρεπορτάζ έπρεπε να καταγράψουμε ποιός ήταν και από πού ερχόταν.

Λίγο παραδίπλα από εμάς ήταν ο Γιώργος Χριστοβασίλης και τον ρωτήσαμε ποιός είναι αυτός ο παίκτης. Με βλέμμα σαν να τον ρωτάγαμε ποιός είναι ο… Μέσι και πως είναι δυνατόν να μην τον ξέρουμε, μας είπε ευθαρσώς «ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα, που σε λίγο καιρό όλοι θα γράφουν γι’ αυτόν». Μία ακόμη …προφητεία Χριστοβασίλη που επαληθεύτηκε…!

Μπορεί σ’ εκείνο το ματς να μη χρησιμοποιήθηκε ο 17,5χρονος τότε Μαυροπάνος, αλλά λίγες μέρες μετά έπαιξε βασικός σε φιλικό της Κ20 του ΠΑΣ Γιάννινα με την Α.Ε. Καραϊσκάκη. Παρουσία σύσσωμου του τότε τεχνικού επιτελείου, ΠΑΕ και υποδομών, που είχαν πάρει… γραμμή από τον πρόεδρο, ότι θα δοκιμαστεί ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης και έπρεπε να τον δουν. Εκτός από τους ανθρώπους της Κ20, παρόντες ήταν ο Γεωργουλόπουλος που τον είχε δει και αγωνιζόμενο και είχε πάρει μια μικρή πρώτη «γεύση» απ’ αυτόν όταν έπαιζε στον Απόλλωνα (πιθανόν να τον συνόδευε στο σκάουτινγκ και ο Παναγιώτης Χριστοβασίλης, που από τότε είχε αρχίσει να βλέπει ματς μικρότερων κατηγοριών), ο Πετράκης και ο Αλεξίου. Η εισήγηση όλων και κυρίως του Γεωργουλόπουλου, που ήταν ο τεχνικός διευθυντής των υποδομών και είχε την αρμοδιότητα τότε για τα νέα παιδιά, ήταν ότι ο υψηλόσωμος στόπερ κάνει και πρέπει να αποκτηθεί.

Σημειωτέον ότι ο ΠΑΣ έμαθε για τον Μαυροπάνο, λόγω του ότι ο πατέρας του Ντίνου κατάγεται από τα Άγναντα, όπως και ο Χριστοβασίλης. Ο πρόεδρος ήταν ο πρώτος που είχε ένα λόγο παραπάνω να δώσει την ευκαιρία σ’ ένα Ηπειρωτόπουλο.

Το καλοκαίρι του 2015 η μεταγραφή δεν έγινε, καθώς ο Απόλλωνας δεν έδινε το δελτίο στον παίκτη. «Γάτα» καθώς είναι ο πρόεδρος σ’ αυτά, είπε στον παίκτη να κάνει υπομονή, να μην πιέσει καταστάσεις και θα υπέγραφε μαζί του επαγγελματικό δελτίο μόλις θα έκλεινε τα 18, δηλαδή στις 11 Δεκεμβρίου του 2015. Ήταν ο μόνος τρόπος να τον «κλέψει» από τον Απόλλωνα, που αδράνησε και δεν τον έβαλε να υπογράψει επαγγελματικό δελτίο πριν συμπληρώσει τα 18.

Από τον Ιανουάριο του 2016 και μετά, λοιπόν, ο Μαυροπάνος μπαίνει επίσημα στο «κάδρο» των ταλαντούχων παικτών της επαγγελματικής ομάδας. Προπονείται με τον Γιάννη Πετράκη, αλλά παίζει συχνά και στην ομάδα Κ20, με την οποία μπαίνει, εντυπωσιάζει, ξεχωρίζει και όσοι παρακολουθούσαμε τα ματς των Νέων, γνωρίζαμε ότι αργά ή γρήγορα θα έπαιζε στη μεγάλη ομάδα του ΠΑΣ.

Η ιστορία έχει και συνέχεια. Ο Χριστοβασίλης τον Μάρτιο του 2017 παίρνει την απόφαση να στείλει την ομάδα Νέων στο Viareggio Cup στην Ιταλία, γνωρίζοντας ότι αυτός ο παίκτης είχε όλα τα φόντα να πουληθεί στο εξωτερικό, αντί κοψοχρονιά εντός συνόρων. Ένα ταξίδι ουσιαστικά που έγινε για τον Μαυροπάνο και τον Ντόλοβατς τότε. Μεταξύ άλλων ο ΠΑΣ θα παίξει εκεί αγώνα με τους Νέους της Ίντερ, με τον Μαυροπάνο να «σβήνει» ένα ταλεντάκι που η Ίντερ ξόδεψε 4,5 εκατομμύρια να το αγοράσει! Οι άνθρωποι της Ίντερ ρώτησαν τότε για τον Μαυροπάνο, αλλά έκαναν και τη μαγική ερώτηση… «πόσες συμμετοχές έχει στο πρωτάθλημα;». Η απάντηση ήταν 2 συμμετοχές στο κύπελλο, οπότε το ενδιαφέρον «ατόνησε».

Μια νέα ευκαιρία παρουσιάστηκε για την πώλησή του σε επαφές με τη Ρόμα στον Πειραιά στο περιθώριο ενός συνεδρίου που έγινε λίγο μετά το τουρνουά της Ιταλίας, αλλά και πάλι το κώλυμα ήταν οι συμμετοχές που δεν είχε. Κάπως έτσι ο Μαυροπάνος άρχισε να έχει μεγαλύτερη στήριξη από τη μεγάλη ομάδα, για να κάνει το έξοχο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής της σεζόν 2016-2017 με την ΑΕΚ στο «Ζωσιμάδες», όπου από τους δημοσιογράφους ψηφίστηκε μάλιστα και MVP. Η βράβευσή του έγινε με παρόντες όλους τους προπονητές των υποδομών, που έσπευσαν να μιλήσουν με πολύ θερμά λόγια για τον Ντίνο.

Τελικά το άστρο του «μικρού» έλαμψε με τη νέα σεζόν. Σκόνδρας, Μπέριος τραυματίστηκαν πριν την πρεμιέρα με τον Αστέρα Τρίπολης, ο Πετράκης όλη την εβδομάδα τον ετοίμασε για το ματς και τον έριξε στη «φωτιά», με τον Μαυροπάνο να πετυχαίνει γκολ, να παίζει ψυχωμένα και να φωνάζει ότι είναι έτοιμος. Επακολούθησε η πλήρης στήριξη του Πετράκη, σε καλά και άσχημα ματς. Η ενδεκάδα ξεκινούσε από τον Μαυροπάνο, που είχε όλο το «πακέτο» να εξελιχθεί γρήγορα. Και φυσικά δικαίωσε όλους όσοι λίγο ή πολύ βοήθησαν το παιδί να φτάσει να έχει προτάσεις από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και βέβαια Αγγλία, με τη φημισμένη Άρσεναλ να «σκάει», 2,1 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της!

Καλή τύχη στον Ντίνο, να παραμείνει έτσι σεμνό παιδί όπως τον γνωρίσαμε 2 χρόνια στα Γιάννενα και να συνεχίσει να έχει ποδοσφαιρικό θράσος και πίστη στον εαυτό του.

Του Γιάννη Γιαννάκη

Φάσεις από το πρώτο φιλικό στο οποίο δοκιμάστηκε ο Μαυροπάνος που φορούσε το νούμερο 4