image description

Τολμηρός ο Πετράκης στο ΟΑΚΑ και δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια ρίσκα, όπως και σε απουσία ροτέισον μεταξύ πρωταθλήματος και κυπέλλου. Η εικόνα της ομάδας πράγματι άλλαξε προς το πολύ καλύτερο, αλλά δυστυχώς δεν άλλαξε το αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν αρχίσουμε να προσθέτουμε τα θετικά από το ματς με τον Ολυμπιακό, τα δύο με τον Λεβαδειακό, τον Αστέρα και την ΑΕΚ, είναι εμφανές ότι η εικόνα βελτιώνεται και φεύγει τελείως η ανησυχία για περιπέτειες υποβιβασμού. Όχι, αυτός ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν πρόκειται να μπλέξει. Αντίθετα ο ΠΑΣ της Ριζούπολης ή των νωθρών παιχνιδιών στα Γιάννενα, θα μπορούσε να είχε προβλήματα και άγχη.

Αργά ή γρήγορα θα έρθουν και τα αποτελέσματα, ο Πετράκης θα βρει τα σωστά γρανάζια στην καλοδουλεμένη μηχανή του και θα γυρίσει και ο τροχός της τύχης. Στο πρωτάθλημα είναι αργά για να του επιστρέψει η τύχη τα χρωστούμενα, αλλά στο κύπελλο μπορεί ο δρόμος να είναι πολύ μακρύς ακόμα. Η ΑΕΛ είναι ακριβώς ο αντίπαλος που χρειαζόταν ο ΠΑΣ. Ούτε πολύ εύκολος για να τον υποτιμήσει ούτε πολύ δύσκολος για να χάσει τις ελπίδες του.

Ο Πετράκης πάντα έχει τον τρόπο, αλλά και τον χρόνο να κάνει πράγματα στον ΠΑΣ. Ποτέ δεν ασχολείται με το ποιούς έχασε, αλλά με το τι μπορεί να κάνει με αυτούς που έχει. Και η αξιοποίηση νεαρών παικτών έχει περάσει πλέον σε επίπεδο «βιομηχανικής παραγωγής».

Κρατήστε τις δύο τελευταίες λέξεις, γιατί επί ημερών Πετράκη ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει καταφέρει κάτι που κάνουν ελάχιστοι σύλλογοι παγκοσμίως. Έρχονται παίκτες χωρίς βαρύ βιογραφικό, παίζουν καλά ένα εξάμηνο έχοντας προετοιμαστεί εντατικά πιο πριν για να πάρουν την ευκαιρία, πωλούνται, φεύγουν, και μετά ξεπηδάνε άλλοι δύο έτοιμοι για πώληση. Μόνο μεγάλοι σύλλογοι του εξωτερικού παίρνουν παίκτες, τους φωτογραφίζουν με τη φανέλα μία φορά και τους μεταπωλούν για πλάκα.

Είναι αδιανόητο για το μέγεθος του ΠΑΣ αυτό που συμβαίνει με την ανάδειξη και πώληση παικτών και ευτυχώς που υπάρχει από πίσω ένας πρόεδρος που το θέλει και το στηρίζει αυτό το πράγμα και στηρίζει και τον προπονητή του με οποιοδήποτε κόστος. Και υπάρχει σαφέστατα ένα κόστος, καθώς η ομάδα δεν κάνει πρωταθλητισμό, ούτε μεταγραφές αεροδρομίου για να γεμίσει το γήπεδό της και να ξεπουλήσει η μπουτίκ της.

Όταν καταλάβει ο κόσμος το πρότζεκτ και το αγκαλιάσει, ίσως να δώσει μεγαλύτερη ώθηση και στα αποτελέσματα. Προς το παρόν υπάρχει εμμονή για το αποτέλεσμα, όπως και σε όλους τους φιλάθλους σε όλη την Ελλάδα.

Το αφήνουμε εδώ ως τροφή για περαιτέρω σκέψη και πάμε στην κριτική μας για την απόδοση των παικτών:

Μάκης Γιαννίκογλου: Μένει εκτεθειμένος στις φάσεις των γκολ, καθώς ήταν όλες καθαρές φάσεις στις οποίες ευστόχησαν και έδειξαν την ποιότητά τους οι παίκτες της ΑΕΚ. Ίσως, όμως, μπορούσε να έχει καλύτερη τοποθέτηση στο τέρμα στο πρώτο γκολ και να μη βιαστεί να πέσει στο δεύτερο. Με εξαίρεση τις τρεις φάσεις των γκολ, το υπόλοιπο βράδυ ήταν γι’ αυτόν αρκετά ήσυχο. Είχε 1 λάθος, 4 αποκρούσεις, 6 κλεψίματα και 3 επεμβάσεις.

Θέμης Τζημόπουλος: Στο πρώτο γκολ τόσο αυτός όσο και ο Σκόνδρας πάνε με πίσω βήματα και δεν πέφτουν πάνω στον Λιβάγια, στο τρίτο γκολ δεν έχει προλάβει να πάρει αντίπαλο, αφού η άμυνα είναι ανοργάνωτη. Ήταν γκολ που είχαν συνολικότερη αμυντική ευθύνη. Από εκεί και πέρα, ήταν γρήγορες οι αντιδράσεις του, έβαζε δύναμη στις μονομαχίες του και κράτησε μακριά από την περιοχή τους αντιπάλους. Έδωσε 4 πάσες, έκανε 4 λάθη και είχε 1 απόκρουση, 1 κλέψιμο και 1 επέμβαση.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Είναι σίγουρα καλύτερος του Ναδάλες αμυντικά σ’ αυτά τα ματς που έπαιξε αριστερά, αλλά δεν μπορεί να κάνει παιχνίδι από την πλευρά του, γι’ αυτό και έχουμε μια μετατόπιση προς τον άξονα πλέον, όπου οι Βιδάλ και Γιάκος έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη δημιουργία. Είχε 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 1 λάθος, 1 κλέψιμο, 2 επεμβάσεις, έκανε 5 φάουλ και κέρδισε 2.

Ευριπίδης Γιάκος: Έτρεξε πολύ, ανταποκρίθηκε και στα αμυντικά του καθήκοντα, γιατί μέχρι τώρα συζητούσαμε κυρίως για την ανάπτυξη του παιχνιδιού και το κράτημα της μπάλας. Δύσκολα του έπαιρναν την μπάλα από τα πόδια και δύσκολα έκανε λάθη στο ματς. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 3 πάσες, 1 λάθος, 4 κλεψίματα, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 4.

Αλέξης Μιχαήλ: Ξέρει να μπαίνει μπροστά στην μπάλα όταν ο αντίπαλος είναι έτοιμος να σουτάρει και να κόβει πολλές υποσχόμενες φάσεις. Είναι ένας παίκτης που η εμπειρία τον καθοδηγεί στο τι πρέπει να κάνει. Αυτό που δεν μπορεί να προβλέψει είναι το, αν θα γλιστράει κάπου το γήπεδο. Έτσι γίνεται στο 2ο γκολ, όπου στο κόψιμο με το κεφάλι που κάνει ο Σκόνδρας, στρίβει απότομα να προλάβει την μπάλα, γλιστράει και δεν φτάνει προ του Λιβάγια για μισό βήμα. Δυστυχώς ο ΠΑΣ συνεχίζει να είναι άτυχος σε κάποιες περιπτώσεις. Ο αρχηγός είχε 1 λάθος και 1 επέμβαση.

Αλέξανδρος Αποστολόπουλος: Πολλά χιλιόμετρα, ικανοποιητική παρουσία, «κλειδωμένα» τα άκρα από την πλευρά του, όπου η ΑΕΚ δεν έκανε τίποτα από τα δεξιά του ΠΑΣ. Είχε 1/4 γεμίσματα, 2 πάσες, 1 λάθος και παραχώρησε 3 φάουλ.

Τόλης Σκόνδρας: Οι αμυντικοί του ΠΑΣ γενικώς δεν μάζεψαν πολλά στατιστικά, αφού η ΑΕΚ μπήκε 3 φορές στην περιοχή τους και δεν απασχόλησε πολύ την άμυνα. Αποδεικνύεται, όμως, η ποιότητα μιας ομάδας όταν με ελάχιστες επισκέψεις στην αντίπαλη περιοχή σκοράρει 3 φορές. Γνωστή η μαχητικότητα του Σκόνδρα, η οποία τον παρέσυρε σ’ ένα δυνατό μαρκάρισμα στον Μασούντ που δεν χρειαζόταν εκεί που έγινε. Δικαιολογημένη η κόκκινη, που δημιουργεί πρόβλημα στον ΠΑΣ εν όψει Ατρομήτου. Είχε 2 επεμβάσεις και παραχώρησε 2 φάουλ.

Φρανκ Μπετρά: Έχει ακόμα πράγματα να μάθει για να προσαρμοστεί καλύτερα στο παιχνίδι της ομάδας, αλλά ήταν μια συμπαθητική παρουσία στο γήπεδο, έδωσε βοήθειες, έδωσε μάχες, έμεινε ψηλά και δεν κλεινόταν πίσω. Άγουρος ακόμα, δεν έπεσε πειστικά στη φάση του πέναλτι που δεν του δόθηκε και έδωσε το άλλοθι στον Στυλιαρά να λέει ότι έκανε κι άλλο βήμα μετά την ανατροπή και τον μπέρδεψε. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 1 πάσα, 2 λάθη, 1 κλέψιμο και παραχώρησε 2 φάουλ.

Ιγκόρ Βιδάλ: Πρώτα θα επισημάνουμε ότι έχει ωριμάσει και ότι τον είδαμε να μαρκάρει, να τρέχει πολύ και να πασάρει γρήγορα, χωρίς διάθεση να περάσει πρώτα 2-3 παίκτες για να δείξει ότι μπορεί. Αν κάποιος πιστεύει ότι αυτά μπορούσε να τα κάνει και πριν 1,5 χρόνο ή έστω το καλοκαίρι και ότι αδικούταν από τον Πετράκη, ας περάσει στην κριτική για τον επόμενο παίκτη. Ο Βιδάλ ούτε μάρκαρε ούτε άντεχε και πλέον είναι σε θέση να βγάζει από 80 λεπτά σε δύο ματς που γίνονται σε διάστημα 4 ημερών. Ο Πετράκης έχει δουλέψει πολύ με το παιδί και τον έριξε στη «φωτιά» όταν μπορούσε να δείξει πράγματα και όχι όταν του τελείωσαν οι παίκτες. Ο ΠΑΣ δεν έχει αριστερό μπακ, στόπερ, οχτάρι, επιθετικό. Δεν έπαιξε σε κάποια απ’ αυτές τις θέσεις ο Βιδάλ για να πούμε ότι τον έβαλε τώρα που είχε απουσίες. Χθες τον είδαμε να διεκδικεί κεφαλιές ακόμα και από παίκτες που του έριχναν 2 κεφάλια. Γιατί; Γιατί πλέον έχει διάθεση και παίζει όπως πρέπει. Αν και δεν βρήκε στόχο στα στημένα, σίγουρα είναι πιο «γλυκά» τα χτυπήματά του σε σχέση με τον Ναδάλες που τα έκανε πιο «κοφτά» και πιο δυνατά στην περιοχή. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 0/5 γεμίσματα, 3 πάσες, 2 λάθη, 4 κλεψίματα, 1 επέμβαση και 3 κερδισμένα φάουλ.

Ηρακλής Γαρουφαλιάς: Έκανε το ματς της ζωής του ο Ηρακλής και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Ο Πετράκης τον ξεκίνησε βασικό στην αρχή της χρονιάς, είχε κάνει κάποια καλά ματς, η απόδοσή του έπεσε και τώρα ξαναφορμάρεται. Έτρεξε πάρα πολλά χιλιόμετρα με ουσία, έβγαλε δύναμη, έπεφτε στη «φωτιά», κέρδιζε μάχες και έβαλε ένα απίστευτο γκολ, βγαλμένο από αγγλικό γήπεδο! Πέρα από το γκολ σε 1 τελική, είχε 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 2 πάσες, 1 λάθος, 1 κλέψιμο, 1 επέμβαση και παραχώρησε 3 φάουλ.

Πέδρο Κόντε: Προκειμένου να μην είναι πολύ μόνος στην επίθεση, τον είδαμε να γυρίζει και πιο πίσω να ζητάει μπάλα. Δεν του δόθηκαν πολλά φάουλ. Επιχείρησε να εκβιάσει με κάποια μακρινά σουτ το γκολ. Χρειάζονται και τα μακρινά σουτ, βέβαια, όπως έχει αποδειχτεί σε περιπτώσεις όπως το γκολ που είχε βάλει στον Λεβαδειακό στο πρωτάθλημα. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 5 πάσες, 4 λάθη, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 1.

 

Αλλαγές

Καρίμ Σολτάνι: Δεν πήρε πολύ χρόνο για να μπει στο κλίμα του αγώνα, παρ’ όλα αυτά είχε μια κεφαλιά κοντά στην αντίπαλη εστία, αλλά άστοχη. Ξεκίνησε παίζοντας δεξιά στα χαφ στο 4-4-1 που έπαιζε ο Πετράκης μετά την αποβολή και έγινε 2ος επιθετικός όταν το σύστημα άλλαξε σε 4-3-2. Είχε επίσης 1 πάσα, 1 κλέψιμο και 1 κερδισμένο φάουλ.

Γιώργος Μανθάτης: Έβγαλε κάποιες σέντρες, αλλά δεν πρόλαβε να γίνει περισσότερο απειλητικός. Είχε 1/2 γεμίσματα, 1 πάσα, 1 λάθος και 1 κλέψιμο.

Νίκος Καρανίκας: Δεν μπορεί να κριθεί

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Σταθερή αξία για τον ΠΑΣ Γιάννινα ο προπονητής του. Με τα σωστά του και τα λάθη του, γράφει ένα κεφάλαιο στην ομάδα που δύσκολα θα βρεθεί κάποιος ισάξιος αντικαταστάτης του στο μέλλον. Αυτό με αφορμή τα γενέθλια 4 ετών στον πάγκο που θα έχει σε 2 εβδομάδες περίπου.

Από εκεί και πέρα, ήταν έκπληξη ότι δεν άλλαξε ενδεκάδα σε σχέση με το κύπελλο (με εξαίρεση τον Γιαννίκογλου) και τόλμησε να παίξει επιθετικά και χωρίς φόβο απέναντι σε μια ομάδα σαν την ΑΕΚ που έχει την ποιότητα να σκοράρει από το πουθενά. Έχει δείξει ότι δουλεύει με υπομονή με τους παίκτες και δεν περιμένει να βγάλουν από μόνοι τους το ταλέντο τους.

Παραμονές του αγώνα με την ΑΕΚ δημιουργήθηκε ένα θέμα με τον Μπέριο, που είχε κάνει καλές εμφανίσεις και ίσως ήθελε να παίξει βασικός με την ΑΕΚ, αλλά πρέπει να σεβόμαστε όλοι το σκεπτικό του προπονητή για το κάθε παιχνίδι και τον τρόπο που θέλει να το προσεγγίσει. Αυτό ισχύει και για τους προπονητές της κερκίδας που δήθεν «δικαιώνονται», αλλά με τον ιδρώτα άλλου στις καθημερινές προπονήσεις.

Ελπίζουμε να πάρει αυτήν την εβδομάδα τις βοήθειες που πρέπει από τον πρόεδρο, γιατί η ομάδα θα ξεμείνει από παίκτες αν δεν ενισχυθεί.

 

Του Γιάννη Γιαννάκη