image description

Ο Δήμος Ζαγορίου οργανώνει Ανοιχτή Ενημερωτική Εκδήλωση με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με θέμα  «Η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο». Στόχος η αναλυτική και επιστημονική ενημέρωση φορέων και πολιτών σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα για την  περιοχή του Ζαγορίου και ευρύτερα την Ήπειρο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ζαγορίου στα Άνω Πεδινά, με έναρξη στις 12 μ.μ.

Εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, ενώ θα γίνουν εισηγήσεις από ειδικούς επί του θέματος επιστήμονες, ανάμεσα τους οι σεισμολόγοι,  Κώστας Παπαζάχος και Άκης Τσελέντης, γεωλόγοι, καθηγητές ορυκτολογίας, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε, Σπυρίδων Μπέλλας, επίσης θα παρουσιαστεί από τον μελετητή (ΕNVECO), Σπύρο Παπαγρηγορίου το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης Προγράμματος Σεισμικών Ερευνών.

Έχουν προσκληθεί και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Repsol και Energean, οι οποίες μετέχουν στην Κ/Ξ που ανέλαβε το έργο των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η πολύπλευρη ενημέρωση για το μείζον ζήτημα των ερευνών και πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες και εκπροσώπους φορέων να λάβουν απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που τους απασχολούν, ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον τουρισμό που αποτελεί επένδυση για την περιοχή.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-11.30-12.00 μ. : Προσέλευση συμμετεχόντων.

-12.00 μ.μ.-12.15 μ.μ: Καλωσόρισμα από τον  Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλειο Σπύρου-έναρξη εκδήλωσης.

 

Εισηγήσεις:

  1. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  2. Ιωσήφ Αθανασιάδης, Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Υδρογονανθράκων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  3. Σπυρίδων Μπέλλας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε.: «Διασφάλιση του Δημόσιου Συμφέροντος και οι Συμβάσεις Υδρογονανθράκων: Ο Ρόλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ)».
  4. Γρηγόρης Τσόκας, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ Δ/ντης Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ: «Η έρευνα για αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».
  5. Σοφία Σταματάκη, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Τεχνολογία Γεωτρήσεων – Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, πρώην Πρόεδρος ΕΔΕΥ: «Γεωτρήσεις υδρογονανθράκων: Προβληματισμοί και απαντήσεις».
  6. Κώστας Παπαζάχος, Καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ, Σεισμολόγος: «Επαγόμενη σεισμικότητα και εξόρυξη πετρελαίου: Αλήθειες και ψέματα».
  7. Νίκος Βαρότσης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων: «Προϋποθέσεις για την άνευ επιπτώσεων ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».
  8. Ξενοφώντας Σταυρόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων: «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων – Επιπτώσεις στο Γεωπεριβάλλον και στα Υπόγεια Υδατικά Συστήματα».
  9. Σπύρος Παπαγρηγορίου ΕNVECO, Μελετητής Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης Προγράμματος Σεισμικών Ερευνών: «Παρουσίαση περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης και προγράμματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων γεωφυσικής έρευνας στην Ήπειρο».
  10. Άκης Τσελέντης, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου-Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή Ζαγορίου και απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντολογικών κινδύνων».
  11. Σαράντης Δημητριάδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τομέα Ορυκτολογίας- Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ: «Για τα δώρα των Δαναών».
  12. Δημήτρης Πασχάλης, Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού: «Η πραγματικότητα της εξόρυξης και μεταφοράς αργού πετρελαίου και η συμβατότητα αυτών των δραστηριοτήτων με την Ήπειρο». 
  13. Ελευθερία Τσάτση, εκπρόσωπος Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου: «Τουρισμός και Εξόρυξη Υδρογονανθράκων».

-Ερωτήσεις-απαντήσεις, κλείσιμο εκδήλωσης.