image description

Πολλοί συνηθίζουν να υποτιμούν τα νούμερα της στατιστικής, λέγοντας ότι οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια, όμως μία σε μάκρος παρακολούθησή τους, είναι ικανή να οδηγήσει σε συμπεράσματα. Και σε ό,τι αφορά τον ΠΑΣ Γιάννινα, τα συμπεράσματα μπορεί να είναι θετικά, καθώς δείχνουν ότι έχει τις δυνατότητες να «χτυπήσει» την 5η θέση, ενώ δύσκολα θα μπορούσε να τερματίσει κάτω από την 7η θέση.

Βέβαια η κατώτερη θέση εξαρτάται και από το πόσο ισχυρό θα παραμείνει το κίνητρο της πεντάδας. Αν ο ΠΑΣ Γιάννινα μείνει στο «κόλπο» ως το τέλος, τότε η 7η θέση θα είναι το χειρότερό του σενάριο, εκτός κι αν προκύψει γρηγορότερα απογοήτευση από κάποιο αποτέλεσμα και «εγκαταλείψει», όπως έγινε πέρυσι.

Πάμε να δούμε, όμως, στατιστικές που δείχνουν ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για την πεντάδα.

Πρώτον, διαθέτει την 5η καλύτερη επίθεση στου πρωτάθλημα, πίσω από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ατρόμητο. Από τα 26 γκολ, τα 13 έχει πετύχει ο Κόντε, που μοιράζεται την 1η θέση του πίνακα των σκόρερ με Πρίγιοβιτς και Ανσαριφάρντ.

Δεύτερον, είναι η 5η ομάδα σε ασίστ με 19, και πάλι πίσω από τους 4 που ήδη εξασφάλισαν την έξοδο στην Ευρώπη.

Τρίτον, είναι η ομάδα με τα περισσότερα κλεψίματα στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΣ έχει 515. Τον ακολουθούν Λεβαδειακός, Ξάνθη, ΑΕΛ και ΠΑΟΚ.

Από εκεί και πέρα, να σημειώσουμε ότι ο Κόντε είναι ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα, έχοντας 58. Τον ακολουθούν Χριστοδουλόπουλος, Ουάρντα, Ανσαριφάρντ και Γέντρισεκ.

Και τέλος ο Ισπανός είναι ο 4ος πιο εύστοχος παίκτης στο πρωτάθλημα με 1 γκολ ανά 4,5 τελικές, μετά τον Πρίγιοβιτς που σκοράρει 1γκολ/2,8 τελικές, τον Ανσαριφάρντ με 1/ 3,6 και τον Μοράρ με 1/ 3,7.

Σε άλλα ομαδικά στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει την 8η καλύτερη άμυνα (26 γκολ παθητικό), ότι σκοράρει 1 γκολ/8 τελικές, ενώ οι αντίπαλοί του 1/ 8,9.

Επίσης, είναι η ομάδα με τις περισσότερες ισοπαλίες, 11 στο σύνολο, έναντι 10 του Ατρομήτου και του Απόλλωνα Σμύρνης.

Ερμηνεύοντας τα στατιστικά, ουσιαστικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι αν ο ΠΑΣ Γιάννινα στις τελευταίες 7 αγωνιστικές καταφέρει να διορθώσει λίγο ακόμα την άμυνά του (σ.σ. ήδη τις δύο τελευταίες αγωνιστικές δεν δέχτηκε γκολ) θα φλερτάρει ακόμα πιο έντονα με την πεντάδα, ενώ αν ξεκολλήσουν στο σκοράρισμα κι άλλοι παίκτες, πλην του Κόντε, οι πιθανότητες θα ανέβουν περισσότερο.

Βήμα-βήμα συνεχίζεται η προσπάθεια. Έτσι, λοιπόν, το σαββατιάτικο παιχνίδι με την Κασσιόπη θα κρίνει αν θα έχει και συνέχεια η αγωνία όλων.