image description

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου ειδοποιήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας από ευαισθητοποιημένους πολίτες για κρούσμα νεκρής γερακίνας πιθανότατα από δηλητηριασμένο δόλωμα (όπως έδειχναν τα συμπτώματα), στην παλιά εθνική κοντά στη διασταύρωση Λιγκιάδων προς Μάζια. Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας πραγματοποίησε εκτενή αυτοψία στην περιοχή όπου και εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα (νεκρό κουνάβι). Σε συνεργασία με την κτηνιατρική τα άτυχα ζώα εστάλησαν για τοξικολογική ανάλυση. Η ομοσπονδιακή θηροφυλακή επίσης διενήργησε περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή στις 19 και 20 Μαρτίου χωρίς ευτυχώς να διαπιστωθεί άλλο κρούσμα.

Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένως, η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει ως αποτέλεσμα την μαζική θανάτωση ζώων και πουλιών (ανεξαρτήτου στόχου του δολώματος) και τη διατάραξη των τροφικών αλυσίδων ή ακόμη και την εξαφάνιση απειλούμενων ειδών. Επιπλέον εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι εξαιρετικά τοξικές και απαγορευμένες. Η πρακτική αυτή έχει έτσι τελικά αρνητικές επιπτώσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες της υπαίθρου.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται ρητώς από το ελληνικό δίκαιο, λόγω των εκτεταμένων αρνητικών επιπτώσεων που προξενεί η πρακτική αυτή στη βιοποικιλότητα και ειδικότερα στα σπάνια και απειλούμενα είδη της άγριας πανίδας καθώς και στην δημόσια υγεία!

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας επισημαίνει ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις και καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε, ή μάθετε  για τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων καταγγείλετε το γεγονός. Μην αγγίξετε η συλλέξετε οι ίδιοι το δόλωμα. Μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.

*Φωτό αρχείου