image description

Είναι έθιμο πλέον κάθε χρόνο να έχουμε μία με δύο διακοπές πρωταθλήματος τον χρόνο, αλλά έχουμε φτάσει και στο σημείο να έχουμε διακοπές αγώνων, που στο παρελθόν δεν συνέβαιναν και τόσο συχνά. Το ποδόσφαιρό μας νοσεί και κάθε φορά που πηγαίνει στην εντατική του χορηγείται η λάθος «φαρμακευτική αγωγή».

Η διακοπή που επιβλήθηκε δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί ή ακόμα χειρότερα, να μπουν όλοι στην εξίσωση ότι φταίνε. Προφανώς υπάρχει μια συνολική ευθύνη που δεν έχουμε ποιοτικό πρωτάθλημα, αλλά ως εκεί. Δεν σημαίνει ότι οι μαφιόζικες μέθοδοι με ανατινάξεις φούρνων, απειλές και ξυλοδαρμοί διαιτητών, ανακοινώσεις, εκβιασμοί, ειρωνείες, «ντου» σε αγωνιστικούς χώρους κτλ, είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται απ’ όλους. Και είναι ευθύνη της Πολιτείας και των δικαστικών αρχών να επιβάλλουν τιμωρίες στους υπαίτιους.

Η δικαιολογία ότι έχουμε ασαφές αθλητικό πειθαρχικό δίκαιο, είναι πολύ καλή, αλλά δεν είναι και τόσο πειστική. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Επίτηδες έχουν μείνει τα «παραθυράκια», γιατί τους βολεύει όλους να μην εξαντλείται η αυστηρότητα των ποινών. Και γιατί βολεύουν τα «παραθυράκια»; Μα γιατί τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουν οι «μεγάλοι». Εκείνοι βρίσκονται κάθε τρεις και λίγο υπόλογοι για τις συμπεριφορές των οπαδών τους ή των παραγόντων τους.

Ο κ. Βασιλειάδης ισχυρίζεται τώρα ότι στα 3 επεισόδια που θα γίνονται από μια ομάδα θα υπάρχει «δώρο» ένας υποβιβασμός! Άλλη μπαρούφα κι αυτή. Εκτός του ότι θα μείνει σίγουρα «διάτρητος» ο όρος «επεισόδια», αν τυχόν αυτά γίνουν από οπαδούς του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού ή της ΑΕΚ, ποιος δικαστής θα αποφασίσει να υποβιβάσει κάποιον από τους μεγάλους;

Κε Βασιλειάδη υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορούσε να εξαντληθεί η αυστηρότητα να υποβιβαστεί και ο ΠΑΟΚ για τον κουμπουροφόρο πρόεδρό του (εκτός κι αν ο υποβιβασμός δικαιολογείται μόνο όταν βγει πιστόλι και ρίξει στα ίσια στον διαιτητή) και ο Παναθηναϊκός που χρωστάει στους πάντες. Υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί ποτέ τέτοια ποινή; Μόνο αν αποτελέσει επιλογή του Παναθηναϊκού, όπως αποτέλεσε επιλογή της ΑΕΚ, θα υπάρξει υποβιβασμός του.

Να ‘χουμε να ‘λέμε είναι γι’ άλλη μια φορά η υπόθεση. Την πολύ εφαρμογή νόμων δεν την αντέχουμε στην Ελλάδα. Και αυτό δεν αφορά το ποδόσφαιρο μόνο, αλλά τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα. Τόσα σκάνδαλα ακούμε, τόσες λίστες φοροφυγάδων αποκαλύφθηκαν, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν φταίει κανένας.

Υ.Γ.: Κι εκεί που τελείωναν οι ελπίδες του Παναθηναϊκού για αδειοδότηση, η NOVA άφησε όλες τις ΠΑΕ χωρίς εγγυημένο τηλεοπτικό συμβόλαιο, με συνέπεια οι περισσότερες να μην έχουν πλάνο βιωσιμότητας. Αμέσως-αμέσως βγαίνουν τα ψηφαλάκια για κατάργηση του υποβιβασμού σε περίπτωση μη αδειοδότησης…

Του Γιάννη Γιαννάκη