image description

Τι απέγινε άραγε εκείνη η «φουρνιά» παικτών του Α.Ο. Γιάννινα που πριν 5 χρόνια (2013) κλήθηκε σε φιλικό με την Μπαρτσελόνα στη Λα Μασία και το 2014 έδωσε φιλικά με τη Λίβερπουλ στην Αγγλία; Έμειναν ταλέντα ή προχώρησαν στο ποδόσφαιρο;

Το super-fm.gr που ήταν το μοναδικό μέσο ενημέρωσης των Ιωαννίνων που είχε βρεθεί τον Μάρτιο του 2013 στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, ακολουθώντας την αποστολή της Ακαδημίας του Α.Ο. Γιάννινα και 5 χρόνια μετά έχει και πάλι όλο το ρεπορτάζ για το τι κάνουν τώρα όλα αυτά τα παιδιά της γιαννιώτικης Ακαδημίας ποδοσφαίρου.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι εκείνες οι παραστάσεις και ο ευρωπαϊκός «αέρας» που πήραν από νεαρή ηλικία, τα κράτησαν στο ποδόσφαιρο και μάλιστα ορισμένα απ’ αυτά έχουν υπογράψει ήδη επαγγελματικά συμβόλαια σε ομάδες Super League, παρότι είναι μόλις 15-19 χρόνων στην πλειοψηφία τους!

Όλα είχαν ξεκινήσει από τα τέλη του 2012, όταν ένα βίντεο με τα παιδιά του Α.Ο. Γιάννινα να αλλάζουν στο τοπικό πρωτάθλημα Ακαδημιών της ΕΠΣΗΠ 20 πάσες μεταξύ τους και να σκοράρουν, χωρίς να τους κλέβει την μπάλα ο αντίπαλος, έγινε viral! Ήταν ένα από τα γκολ που έπαιξαν ακόμα και σε μεγάλα ευρωπαϊκά σάιτ, όπως Guardian, Associated Press, B.B.C., Fox Soccer! Κάπως έτσι έφτασε το βίντεο και στη φημισμένη Λα Μασία και τις Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, η οποία κάλεσε τη γιαννιώτικη ομάδα που είχε στις τάξεις της παιδιά γεννημένα τα έτη 2000 και 2001, για φιλικά παιχνίδια.

Και οι «ορέξεις» του Βασίλη Κίτση, τεχνικού διευθυντή της Ακαδημίας του Α.Ο. Γιάννινα και του Κώστα Μιχαηλίδη, προπονητή της ομάδας, δεν σταμάτησαν μόνο εκεί, αλλά 1 χρόνο μετά το ταξίδι στη Βαρκελώνη, ακολούθησε η Αγγλία και τα φιλικά με Ακαδημίες της Λίβερπουλ. Εκεί ο Α.Ο. Γιάννινα ταξίδεψε με τις ομάδες των Παίδων 1999-2000 και Προπαίδων 2001-2002.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τα ονόματα εκείνων των παιδιών, που στην πλειοψηφία τους είναι στην παρακάτω φωτογραφία του αφιερώματος έξω από το γήπεδο της Λίβερπουλ:

Γιώργος Γώγος, ποδοσφαιριστής στην Κ20 του ΠΑΣ Γιάννινα. Έγινε πρόσφατα επαγγελματίας και αυτές τις μέρες συμμετέχει με την Εθνική Παίδων στην elite round!

Ιωαννίδης Διαμαντής, ποδοσφαιριστής στην Κ17 του ΠΑΣ Γιάννινα

Χρήστος Γεωργούλας, υπήρξε από τους παίκτες που είχαν πολύ καλή εξέλιξη ως την Κ20 του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά ένας τραυματισμός δυστυχώς τον κράτησε 1 χρόνο έξω από τα γήπεδα.

Γιώργος Βρακάς, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, με τρομερές σεζόν σε όλες τις ομάδες υποδομών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, συμμετέχει με την Εθνική Παίδων στην Elite round αυτές τις μέρες και είναι και πάλι συμπαίκτης με τον Γιώργο Γώγο.

Κώστας Παπαδόπουλος, πρόσφατα έγινε επαγγελματίας στον ΠΑΣ Γιάννινα και αγωνίζεται στην Κ20.

Ευάγγελος Καραμποΐκης, από τους αρχισκόρερ της Κ17 του ΠΑΣ Γιάννινα.

Παναγιώτης Παναγιώτου, στην Κ17 ΠΑΟΚ και αρχηγός της εθνικής ομάδας Κ16

Χρήστος Κιτσάκης, πολλά χρόνια στις υποδομές του ΠΑΣ Γιάννινα, μεταπήδησε το καλοκαίρι στην Κρανούλα, αλλά λόγω σπουδών δεν μπόρεσε να μείνει στα Γιάννινα και αγωνίζεται  με τον Λαγκαδά στη Γ’ Εθνική.

Λευτέρης Τσόκας , ποδοσφαιριστής στην Κρανούλα

Αντώνης Γαϊτανίδης, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ και συνεχίζει να αγωνίζεται στην Κ20 με εξαιρετικές εμφανίσεις κι αυτός. Είχε κληθεί πέρυσι στην Εθνική ομάδα Κ17.

Άρης Μπελά, έπαιζε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κ20 του ΠΑΣ Γιάννινα και τώρα πρέπει να βρίσκεται σε αλβανική ομάδα, καθώς είχε ζητήσει να μείνει ελεύθερος.

Ιάσονας Ψαρράς, ήταν από τα παιδιά που ξεχώριζαν στην Κ20 του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά κι αυτός λόγω σπουδών αποχώρησε πέρυσι το καλοκαίρι.

Σωτήρης Κωστάκης, ποδοσφαιριστής στη Σπάρτη στη Football League

Γεώργιος Ζώνιος, ποδοσφαιριστής στην Κ15 του ΠΑΣ Γιάννινα και μάλιστα κλήθηκε για προπονήσεις με την Εθνική Ελλάδος Παίδων.

Γιάννης Ρίζος στην Κ17 του Ατρομήτου Αθηνών και στην Εθνική Ελλάδος Κ16

Δήμος Μακρής στην Κ17 του ΠΑΟΚ αγωνίζεται ως τερματοφύλακας

Βασίλης Κιτσάκης στην Κ15 του ΠΑΟΚ και στην Εθνική Ελλάδος

Λευτέρης Παπαδόπουλος από τους βασικούς ποδοσφαιριστές στην Κ20 του ΠΑΣ Γιάννινα και με το ταλέντο του ξεχώρισε και τον Ιανουάριο αποκτήθηκε από την Κ20 του Παναθηναϊκού. Έχει περάσει κι αυτός από την Εθνική ομάδα Κ17.

Ισμαήλ Μιλάι, παίζει στην Κ17 του ΠΑΣ Γιάννινα

Ζιτζάι Αρντίτ, έπαιζε στην Κ17 του ΠΑΣ Γιάννινα και τώρα στην Κ19 της Λουφτετάρι Αργυροκάστρου.

Παππάς Άγγελος, παίζει στην Κ17 του ΠΑΣ Γιάννινα

Μπαμπούλιας Άρης, έπαιξε στην Κ17 του ΠΑΣ Γιάννινα

Γιωτάκης Κωνσταντίνος, έπαιξε στην Κ17 του ΠΑΣ Γιάννινα

Και πολλά ακόμα παιδιά, μπορεί να μη βρίσκονται σε κάποια ΠΑΕ, ωστόσο συνεχίζουν μέχρι σήμερα το ποδόσφαιρο στα τοπικά ερασιτεχνικά μας πρωταθλήματα.

Με τόσα ταλέντα να έχουν περάσει από τα χέρια τα δικά του και των συνεργατών του, ο Βασίλης Κίτσης μάλλον είχε δείξει εκείνος πρώτος τον… δρόμο προς την Μπαρτσελόνα στον Ερνέστο Βαλβέρδε, όταν τον είχε συναντήσει το 2014…

Του Γιάννη Γιαννάκη