image description

Νίκη με ανατροπή για τον Παναθηναϊκό στα Γιάννινα (1-2) και ταυτόχρονα μισή πρόκριση στη Δ’ φάση του κυπέλλου Ελλάδος, αφού τα 2 εκτός έδρας γκολ του δίνουν ισχυρό προβάδισμα για τον επαναληπτικό της άλλης Πέμπτης στην άδεια -λόγω τιμωρίας-Λεωφόρο.

Καθοριστικό σημείο του παιχνιδιού αποδείχτηκε η αποβολή ενός από τους καλύτερους παίκτες του ΠΑΣ, του Καρανίκα στο 67′ κι ενώ ως τότε ο ΠΑΣ προηγούταν με γκολ του Ακόστα στο 58′. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του είχε απειλήσει όλη κι όλη μία φορά στο 49′ με κεφαλιά του Τελάντερ που βρήκε το κάθετο δοκάρι του Βελλίδη.

Ο ΠΑΣ μένοντας με παίκτη λιγότερο, δεν κατάφερε να κλείσει το ίδιο καλά τους χώρους, όπως έκανε μέχρι τότε, και τελικά το «τριφύλλι» με δύο γκολ των Αμπέντ και Πράνιτς πήρε τη νίκη και το μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης.

Θα πρέπει από την άλλη μεριά, να επισημανθεί ότι υπήρξε και ιδιαίτερα άτολμη η ομάδα του Πετράκη, που έδειξε να κατεβαίνει στο γήπεδο περισσότερο για να «κλέψει» το αποτέλεσμα, κάτι που παραλίγο θα έκανε, παρά για να το χτυπήσει με αξιώσεις. Ενδεχομένως υπερτιμήθηκε ο Παναθηναϊκός ή έπαιξε ρόλο η απουσία του Τσάβες κι έτσι δεν υπήρχε η δυνατότητα από πλευράς «κυανόλευκων» για πιο δημιουργικό παιχνίδι, γι’ αυτό και περιορίστηκαν μόνο στο να κάνουν άμυνα.

 

Χωρίς φάση το α’ μέρος

Σχεδόν αδιάφορο το α’ μέρος, με τον ΠΑΣ να έχει διπλή ζώνη άμυνας, η οποία ήταν αδύνατο να διασπαστεί από τους παίκτες του Στραματσόνι. Ο Πετράκης είχε τοποθετήσει την ομάδα του πολύ κάτω από το μισό γήπεδο και περίμενε τον Παναθηναϊκό, που κυκλοφορούσε την μπάλα μόνο παράλληλα στην περιοχή, αφού ούτε γεμίσματα επιχειρήθηκαν ούτε κάθετες πέρναγαν, ούτε διάσπαση από τα πλάγια υπήρχε.

Τελείως διαφορετική τροπή πήρε το β’ ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός έκανε κάποια πρώτα ρήγματα στα πρώτα λεπτά της επανάληψης και απείλησε και με στημένες φάσεις, αλλά αυτός που προηγήθηκε ήταν ο ΠΑΣ, στην πρώτη πραγματικά καλή ευκαιρία που έκανε στο παιχνίδι και μάλιστα μ’ έναν προσφιλή τρόπο. Ο Βελλίδης έκανε βολέ, πρώτη κεφαλιά από τον Γιάκο και τετ-α-τετ του Ακόστα που δεν αστόχησε. Μάλιστα το γκολ αυτό στην εστία μπροστά από τη θύρα 7 έσπασε μια στοιχειωμένη παράδοση, γιατί ήταν το πρώτο γκολ του ΠΑΣ Γιάννινα επί του Παναθηναϊκού στο «Ζωσιμάδες» μετά από 25 χρόνια και το γκολ του Γιώτη το 1991 σε ήττα και τότε του ΠΑΣ με το ίδιο σκορ, 1-2!

Το παιχνίδι φαινόταν ότι θα συνεχιζόταν στο ίδιο τέμπο μετά το 1-0, αλλά η αποβολή του Καρανίκα επηρέασε καθοριστικά. Ο νεαρός μπακ αναγκάστηκε να «κατεδαφίσει» τον Καρέλη που έβγαινε μόνος με τον Βελλίδη και πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια από τον κ. Μάνταλο που τον «κοκκίνισε».

Η ψυχολογία και οι ισορροπίες άλλαξαν αυτόματα, ο Παναθηναϊκός από εκεί και μετά μπήκε πολλές φορές στην περιοχή του ΠΑΣ και τελικά μ’ ένα γκολ του Αμπεντ που πήρε το ριμπάουντ από απόκρουση του Βελλίδη και με μια κεφαλιά του Πέτριτς από κόρνερ του Καλτσά «καθάρισε» το παιχνίδι και μαζί και την πρόκριση, εκτός κάποιου πολύ συγκλονιστικού απροόπτου στον επαναληπτικό αγώνα.

Στα τελευταία λεπτά ο κ. Πετράκης ρίσκαρε λίγο περισσότερο για την ισοφάριση. Με το πέρασμα των Ίλιτς και Ηλιάδη, ο ΠΑΣ απείλησε κάποιες φορές και στο 92′ χάθηκε σπουδαία ευκαιρία από τον Ακόστα, αλλά το πλασέ του από καλή θέση αποκρούστηκε από τον Τελάντερ που έπεσε σαν τερματοφύλακας και δεν αποκλείεται να έχει αποκρούσει με τα χέρια.

Έτσι η πρόκριση παρέμεινε αρκετά μακρινή υπόθεση, αφού ο ΠΑΣ θα χρειαστεί νίκη με σκορ 0-2 στο εκτός έδρας ματς ή νίκη με ένα γκολ διαφορά με σκορ 2-3 και πάνω.

Πριν το ματς της άλλης Πέμπτης, όμως, προηγείται να ηρεμήσει η ομάδα και να ανασυνταχθεί για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, όπου εκεί θα υπάρξουν πλέον η επιστροφή του Ίλιτς στο αρχικό σχήμα, αλλά και των Στρούνα και Κοζορώνη στη διάθεση του προπονητή.

Να υπενθυμίσουμε ότι την Κυριακή είναι τιμωρημένοι οι Τζημόπουλος και Καρανίκας. Ο δεύτερος είχε δηλωθεί για κίτρινες, αλλά πλέον θα πρέπει να εκτίσει πρώτα για την κόκκινη και θα μετατεθούν οι κίτρινες στο ματς πρωταθλήματος με την ΑΕΚ.