image description

Συνηθίζεται να λέγεται η έκφραση «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια», αλλά στην περίπτωση του ΠΑΣ Γιάννινα το άρωμα ξεθύμανε και οι δύο τελευταίες ήττες από Παναιτωλικό και Απόλλωνα Σμύρνης μας έβαλαν για τα καλά στο κλίμα της εβδομάδας των Παθών… Από πέρυσι το καλοκαίρι είχε διαφανεί ότι έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος, αλλά φέτος είναι περισσότερο εμφανές από ποτέ, ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο «κυανόλευκο» ρόστερ. Τα πολλά συμβόλαια που λήγουν (11) και η διαφαινόμενη πώληση Κόντε, δίνουν την ευκαιρία στον πρόεδρο και τον προπονητή να σχεδιάσουν μια καλύτερη «επόμενη μέρα».

Τις πταίει; Κάπου επήλθε ο κορεσμός μετά την έξοδο στην Ευρώπη και χάθηκαν τα υψηλά κίνητρα. Γι’ αυτό ο νέος ΠΑΣ θα πρέπει να είναι νέος σε ηλικία και να εκπέμπει «φρεσκάδα», θέληση, μαχητικότητα, νεύρο και καλή διάθεση ό,τι δεν είχε δηλαδή πέρυσι και φέτος στο φινάλε της Super League.

Θα προσθέταμε δε κι ένα καθαρά αγωνιστικό. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει εγκλωβιστεί απελπιστικά πλέον γύρω από τον Κόντε. Όλοι σημαδεύουν τον Ισπανό, όλοι τα περιμένουν όλα απ’ αυτόν (σ.σ. ίσως να έγινε και λίγο ατομιστής στην προσπάθεια να κλείσει τη μεταγραφή που την επιζητούσε και ο ίδιος). Όσο κι αν φανεί υπερβολικό, η ομάδα δεν ενσωματώνει εύκολα τους σούπερ σταρ. Ο ΠΑΣ είναι δομημένος να παίζει ως ομάδα και όχι για τη μονάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, η πώληση Κόντε θα βοηθήσει να ξαναδούμε πιο ομαδικό τον ΠΑΣ. Είναι πολύ πιθανό να αργήσει ή να μη ξαναβρεθεί επιθετικός με τα στοιχεία του, αλλά τουλάχιστον θα υπάρξει πλουραλισμός στο σκοράρισμα.

Έτσι όπως εξελίχθηκε πλέον το πράγμα, ο Κόντε ικανοποιεί την ανάγκη του να έχει ένα ίνδαλμα ο πιτσιρικάς πασολές, και όχι μόνο, αλλά δεν είναι παίκτης για τα «κυβικά» του ΠΑΣ.

Το ρεπορτάζ λέει ότι κ. Χριστοβασίλης πήρε ήδη τις αποφάσεις του για το πόσο βαθιά θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο στο καλοκαιρινό ξεκαθάρισμα. Η χθεσινή εικόνα δεν του άρεσε καθόλου, αλλά τον βοήθησε να βγάλει τα τελικά του συμπεράσματα. Ο δε προπονητής θα έχει την ευκαιρία στις 4 τελευταίες αγωνιστικές να δώσει χρόνο σε παίκτες που θα έχουν διάθεση να παίξουν και δεν θα κάνουν αγγαρεία.

Δεν θέλουμε να ακυρώσουμε την προσφορά κάποιων παικτών και δεν πρέπει να το κάνει κανείς. Είναι και μια από τις αγαπημένες φράσεις και του Πετράκη το «δεν ακυρώνει ένα κακό αποτέλεσμα την προσπάθεια που έγινε μέχρι σήμερα». Απλώς στο ποδόσφαιρο κάποια στιγμή οι κύκλοι ορισμένων παικτών ολοκληρώνονται και όταν συνεχίζεις να τον ζωγραφίζεις, τον κάνεις μουτζούρα.

Το γράψαμε και την περασμένη Δευτέρα και θα το ξαναπούμε, ότι εν όψει καλοκαιριού, τα λεφτά για επανασχεδιασμό θα είναι πάρα πολλά. Χρήματα θα έρθουν από τη 2η δόση της μεταγραφής Μαυροπάνου, από την πώληση Κόντε (σ.σ. θα δούμε αν θα σπάσει η ρήτρα ή θα κλείσει με λιγότερα λεφτά η μεταγραφή) και από το εγγυημένο τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ο πρόεδρος δεν έχει κλεισμένες θέσεις στο ρόστερ που δεν μπορούν να πειραχτούν, δεν έχει περιορισμό μεταγραφών. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να προχωρήσει αποφασιστικά και πάνω απ’ όλα έγκαιρα, γιατί μια εντελώς νέα ομάδα, θα χρειαστεί χρόνο να «χτιστεί» και να αποκτήσει ομοιογένεια. Προς Θεού μην ξαναδούμε τα περσινά με τις καθημερινές δοκιμές παικτών και την καθυστέρηση στις μεταγραφές. Αυτά μας έφεραν εδώ.

Όσον αφορά την κριτική της απόδοσης των παικτών για το ματς με τον Απόλλωνα, μόνο ένα μπράβο στον Νικολιά, που ήταν λες και βγήκε το λιοντάρι από το κλουβί. Άλλαξε τη διάθεση της ομάδας και ξύπνησε ορισμένους από τους συμπαίκτες του, που ανέβασαν κι εκείνοι απόδοση και τουλάχιστον γλιτώσαμε από δεύτερο διασυρμό από τον Απόλλωνα μετά από εκείνον της Ριζούπολης.

Μάρκος Βελλίδης: Ένα γκολ που όλοι κοιτούσαν την μπάλα και ο ίδιος δεν μπόρεσε να το αποσοβήσει, αλλά και μια κακή αντίδραση στη φάση που ο Κύργιας σκοράρει και ο Μάρκος με τα πίσω βήματα μπήκε μέσα στην εστία. Το δεύτερο δεν μέτρησε, αλλά ούτως ή άλλως δεν έπρεπε να μετρήσει, αφού ήταν οφσάιντ ο παίκτης του Απόλλωνα. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ είχε 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 1 λάθος, 2 αποκρούσεις, 8 κλεψίματα και 4 επεμβάσεις.

Ιγκόρ Βιδάλ: Δεν είχαμε καταλάβει ότι έπαιζε. Σε πολύ κακή μέρα. Είχε 0/2 γεμίσματα, 1 πάσα, 2 λάθη και 1 κλέψιμο.

Θέμης Τζημόπουλος: Κακές τοποθετήσεις στην άμυνα, ασυνεννοησίες με τον Μιχαήλ και ευτυχώς που ο Απόλλωνας δεν σκόραρε περισσότερα γκολ. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 3 πάσες, 1 λάθος, 1 απόκρουση, 4 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

Ευριπίδης Γιάκος: Είναι σε κακό φεγγάρι το τελευταίο διάστημα, αλλά προσπάθησε να τρέξει και να μαζέψει το κέντρο στο β’ ημίχρονο. Έδωσε 3 πάσες, έκανε 4 λάθη και 2 κλεψίματα.

Γιώργος Μανθάτης: Πήγε σε πολλές σέντρες, προσπάθησε να συμμετάσχει στο παιχνίδι, πέτυχε ένα γκολ που κακώς ακυρώθηκε, έδειξε μια καλή διάθεση, αλλά και πάλι δεν έκανε το κάτι παραπάνω για έναν παίκτη που έχει πάρει τόσες πολλές ευκαιρίες. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 2/8 γεμίσματα, 4 πάσες, 4 λάθη και 3 κλεψίματα.

Μπρούνο Χαλκιαδάκης: Έκανε 2-3 καλά παιχνίδια στην αρχή και από εκεί και πέρα μονότονα κακός, με μικρές στιγμιαίες εξαιρέσεις σε κάποια ματς. Μια από τα ίδια και χθες, με εμφάνιση κάτω του μετρίου και μηδενική προσφορά στο επιθετικό παιχνίδι. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 0/1 γεμίσματα, 1 πάσα, 8 λάθη, 2 κλεψίματα και 2 κερδισμένα φάουλ.

Άντι Λίλα: Ο μοναδικός, πλην Κόντε, που σουτάρει, αλλά από τόσο μακριά που επιχειρεί, δύσκολα μπορεί να μπει γκολ. Προσπάθησε και σε γενικές γραμμές κάπως διασώθηκε από το «ναυάγιο». Είχε 3 τελικές προσπάθειες, 1/3 γεμίσματα, 8 πάσες, 1 λάθος, 5 κλεψίματα και έκανε 3 φάουλ.

Αλέξης Μιχαήλ: Κέρδισε το πέναλτι, είχε κι άλλη μια ευκαιρία, όπου έπιασε «αέρα» κι εκεί τελειώνουν τα «καλά νέα», αφού στο υπόλοιπο ματς ήταν αρνητικός, με λάθος εκτιμήσεις, με χάσιμο μαρκαρισμάτων κτλ. Είχε 1 λάθος και 1 κλέψιμο.

Νίκος Καρανίκας: Ξαφνικά φέτος «ξέχασε» να σεντράρει. Πάντως έδωσε κάποιες βοήθειες αμυντικά σε στιγμές πανικού. Είχε 2/8 γεμίσματα, 5 πάσες, 4 λάθη, 4 κλεψίματα και 2 κερδισμένα φάουλ.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Σε πολύ κακή μέρα κι αυτός, μεγάλο φορτίο το παιχνίδι από αριστερά και τον ζορίζει. Είχε 0/5 γεμίσματα, 2 πάσες, 5 λάθη, 3 κλεψίματα, 1 επέμβαση και έκανε 4 φάουλ.

Πέδρο Κόντε: Χαλαρά χτυπημένο το πέναλτι. Εκφραστής και πάλι των περισσότερων επιθετικών ενεργειών, αλλά έχει γίνει μονότονο οι συμπαίκτες του να ψάχνουν μόνον αυτόν και ο ίδιος να σκέφτεται μόνο πως θα αυξήσει τον αριθμό των γκολ. Δυστυχώς τα 13 γκολ αποδείχτηκαν γρουσούζικα. Είχε 5 τελικές, 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 5 λάθη, 2 επεμβάσεις και 3 κερδισμένα φάουλ.

 

Αλλαγές

Αλέξανδρος Νικολιάς: Ο MVP από πλευράς ΠΑΣ Γιάννινα. Ταχύτητα, διάθεση και σωστές πάσες. Άλλαξε το πρόσωπο της ομάδας, που ήταν απελπιστικό στο α’ μέρος και δημιούργησε αναστάτωση στον Απόλλωνα που οπισθοχώρησε πολύ. Είχε 1/4 γεμίσματα, 2 πάσες, 2 λάθη  και 2 επεμβάσεις.

Φίλιπ Χέλκβιστ: Μπήκε και δεν ακούμπησε μπάλα. Δεν έχουμε δει ακόμα κάτι που να μας κάνει το «κλικ» και να ελπίσουμε ότι αυτός θα σηκώσει το βάρος της επίθεσης του χρόνου. Δεν θα βιαστούμε, όμως, να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά θα περιμένουμε να τον δούμε και σε κάποιο 90λεπτο που λογικά θα το πάρει σε κάποιο από τα επόμενα ματς. Είχε 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια και 1 λάθος.

Μίτε Τσικάρσκι: Κάτι παρόμοιο και για τον Σκοπιανό. Δεν μπορεί να κριθεί με 18 λεπτά συμμετοχής.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Έχει στα χέρια του μία ομάδα που έκλεισε τον κύκλο της, αλλά δεν θεωρούμε ότι έκλεισε και ο ίδιος τον δικό του. Οι ομάδες πρέπει να κρατάνε το επιτελείο και να ανανεώνονται παικτικά. Ο προπονητής έχει δείξει ότι προσπαθεί να προσαρμόζεται στο υλικό που έχει και τις οικονομικές δυνατότητες του προέδρου. Το καλοκαίρι που τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα από οικονομικής άποψης, το οικοδόμημα πρέπει να στηριχθεί σε κάποιον που να ξέρει τη νοοτροπία και την ατμόσφαιρα της πόλης και της ομάδας, ώστε να αποκτηθεί γρήγορα η ομοιογένεια. Εν πάση περιπτώσει, ό,τι γίνει, ας γίνει έγκαιρα και αμέσως μετά το πρωτάθλημα.

Προς το παρόν Καλό ΠΑΣχα σε όλους και Καλή Ανάσταση

Του Γιάννη Γιαννάκη