image description

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η κίνηση το τριήμερο του Πάσχα στο νομό των Ιωαννίνων καθώς τα ξενοδοχεία δούλεψαν περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πληρότητα πάνω από 90%.

Οι αφίξεις της τελευταίας στιγμής αποδείχτηκαν πολύ περισσότερες.

Σύμφωνα με τους Ξενοδόχους υπάρχει μια μεγάλη μερίδα τουριστών η οποία έχει κάνει πρώτο προορισμό της την πόλη μας και σε κάθε ευκαιρία της την επισκέπτεται.

Αυτό δείχνει ότι το επίπεδο της φιλοξενίας αλλά και όλα όσα τους προσφέρει η πόλη μας είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά και σίγουρα τέτοια που να «αναγκάζουν» πολλούς επισκέπτες να έρχονται για δεύτερη και τρίτη φορά στην περιοχή μας.

Η περίπτωση του Ζαγορίου

Ικανοποίηση και ελπίδα γεμίζει τους ασχολούμενους με τον τουρισμό, επιχειρηματίες του Ζαγορίου, η κίνηση των ημερών, αυξημένη συγκριτικά με το παρελθόν, καθώς το Πάσχα δεν ήταν ποτέ η καλή τουριστική περίοδος για την περιοχή των Ιωαννίνων.

Απόδημοι αλλά και επισκέπτες καθώς και εντυπωσιακά πολλοί ξένοι τουρίστες, προερχόμενοι κυρίως από το Ισραήλ, αναμένεται να γεμίσουν τα χωριά και τα καταλύματα του Ζαγορίου αυτές τις ημέρες

Γιάννενα όλων των εποχών είναι το σύνθημα που καλύπτει πια στην πράξη την τουριστική κίνηση της περιοχής, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου.

Στο ερώτημα αν το Ζαγόρι έχει αγγίξει σημάδια κορεσμού με το μεγάλο αριθμό των τουριστικών καταλυμάτων που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια, η απάντηση του κ. Σπύρου είναι αρνητική. Μάλιστα ο προερχόμενος από το Ανατολικό Ζαγόρι Δήμαρχος, τονίζει πως χωριά και του Κεντρικού Ζαγορίου αλλά και χωριά κυρίως του Ανατολικού Ζαγορίου που έμειναν στα χρόνια ανέγγιχτα από τη λεγόμενη ανάπτυξη, λόγω των προβλημάτων σύνδεσης που είχαν και εξακολουθούν να έχουν, μπορούν να ελπίζουν στην ώθηση του τουρισμού, αν συντρέξουν κάποιες προϋποθέσεις, όπως η οδική σύνδεση.

Το πάγιο αίτημα του Δήμου Ζαγορίου είναι η οδική σύνδεση του Ανατολικού Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό, μέσω της υφιστάμενης οδοποιίας που πρέπει ωστόσο, να βελτιωθεί θεαματικά. Προς το παρόν, πέρα από το αίτημα του Δήμου Ζαγορίου, υπάρχουν οι προφορικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υποδομών, ότι η υφιστάμενη προμελέτη του έργου μπορεί να γίνει οριστική μελέτη, ώστε να αναζητηθεί μετά η χρηματοδότηση του έργου. Για το έργο έχουν υπάρξει επαφές με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών όπως και με τον ίδιο τον Υπουργό, ωστόσο πέρα από τις δεσμεύσεις δεν έχει υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον για να προχωρήσουν τα πράγματα. Όταν μάλιστα, με το Ζαγόρι συνδέονται και οι δύο από τους τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές των Ιωαννίνων.

Το φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, η τουριστική ανάπτυξη του Ζαγορίου τονίζεται σε κάθε κατεύθυνση πως δε μπορεί να είναι συμβατή με δραστηριότητες όπως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων. Τελευταία, προέκυψε και το αίτημα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου με το όνομα «Ποσειδών» από το Ζαγόρι, και το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε προ ημερών αρνητικά, θεωρώντας πως η διέλευση μέσα από περιοχές Natura θα βλάψουν το περιβάλλον και το φυσικό πόρο της περιοχής. Εναλλακτικά, το δημοτικό συμβούλιο πρότεινε τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, παράπλευρα της Εγνατίας Οδού.

[Πηγή: neoiagones.gr]