image description

Δεν μας έφτανε η «σκόνη» που σήκωσε η προσφυγή του Τσάβες, ήρθε να «δέσει» η κατάσταση και με τις φήμες στον αθηναϊκό τύπο, ότι ο Γιάννης Πετράκης τελεί υπό προθεσμία στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα και ότι τα ματς με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ αποτελούν κριτήριο για την παραμονή του.

Δεν είναι εφικτό να εξακριβωθεί από πού προέρχονται αυτές οι «πληροφορίες». Υποτίθεται ότι πριν γράψει ένας δημοσιογράφος κάτι τέτοιο, έχει διασταυρώσει τις πληροφορίες του από τον πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. ή τα στελέχη μίας ΠΑΕ, διαφορετικά απλώς είναι ένα «ρεπορτάζ» γραμμένο ελαφρά τη καρδία και από συνήθεια να φεύγει όποιος προπονητής κάνει 3-4 ήττες στη σειρά.

Δεν υπάρχει κάποιος στην ΠΑΕ που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις φήμες. Και δεν χρειάζονται εδώ που τα λέμε ανακοινώσεις σ’ αυτές τις περιπτώσεις, γιατί η ανακοίνωση στήριξης , από την απόλυση, συνήθως απέχουν 2-3εβδομάδες.

Αναλαμβάνουμε εμείς, όμως, να εκφράσουμε τη γνώμη μας για τον Γιάννη Πετράκη, τον «πελταστή», όπως τον χαρακτηρίζουμε και στον τίτλο, του ΠΑΣ Γιάννινα. Όσοι είναι γνωστές της ιστορίας θα ξέρουν ότι ο πελταστής ήταν ο ελαφρά οπλισμένος αρχαίος πολεμιστής, που συνήθως αγόραζε μόνος του τον αμυντικό και επιθετικό εξοπλισμό του, αλλά λειτουργούσαν ως άριστοι επαγγελματίες. Θα σας παραπέμψουμε και στο σχετικό λήμμα στη Wikipedia, για να βρείτε από μόνοι σας τις ομοιότητες.

Στα 2 χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα, πλέον υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον Ρεθυμνιώτη κόουτς. Για τον χαρακτήρα του και όλα τα συναφή, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι. Ό,τι έχει δει ο καθένας από την τηλεόραση ή προσερχόμενος στις προπονήσεις, αυτό έχουμε δει κι εμείς, τίποτα περισσότερο. Άρα θα επικεντρώσουμε στο έργο του.

Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές τι είχε να διαχειριστεί. Είχε μία ομάδα χωρίς δικαίωμα μεταγραφών, η οποία έπρεπε να αναδείξει δικούς της παίκτες από τις υποδομές ή να δουλέψει ταλαντούχους που θα εντοπίζονταν από μικρότερες κατηγορίες. Τις μεταγραφές έπρεπε να τις ξεχάσει. Τέτοιοι όροι είναι δύσκολοι για οποιονδήποτε προπονητή, γιατί οι περισσότεροι αισθάνονται ανασφαλείς αν δεν τους πάρεις από 4-5 παίκτες ανά μεταγραφική περίοδο.

Κι όμως, σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο πέτυχε. Τόσο τη χρονιά που διαδέχτηκε τον Τσιώλη όσο και πέρυσι που ήταν από την αρχή στον πάγκο, καί αποτελέσματα έφερε καί δυσμενείς παραδόσεις έσπασε καί ρεκόρ καί παίκτες πουλήθηκαν καί οι Βελλίδης, Χαρίσης και Τζημόπουλος έγιναν διεθνείς καί μαγιά έμεινε για να συνεχίσει φέτος τη δουλειά του με κάποιες καλές προϋποθέσεις. Ήταν 100% πετυχημένος και σίγουρα έγραψε ιστορία, με το να κάνει ο ΠΑΣ μόλις 1 ήττα από τις περσινές 9 πρώτες  ομάδες του βαθμολογικού πίνακα και μόλις 7 ήττες, τις λιγότερες της ιστορίας του ΠΑΣ σε μία σεζόν στην Α’ Εθνική.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ναι μεν χάθηκαν οι Χαρίσης και Κοροβέσης, αλλά έμειναν όλοι οι υπόλοιποι, με τη διαφορά, όμως, ότι πρόσθεσαν μία χρονιά κούρασης στην πλάτη τους και δεν έγιναν μεταγραφές, αλλά μόνο επεκτάσεις συμβολαίων. Επιπλέον, είχαμε τον Λίλα να έρχεται την τελευταία μέρα των μεταγραφών, τον Στρούνα αρκετά πεσμένο, ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα χαφ μέχρι κάποιος από τους Γαρουφαλιά, Κοζορώνη και Λίλα να έρθει σε ρυθμό και ο χρόνος πίεζε να έρθουν αποτελέσματα, με το πρόγραμμα να είναι βαρύ από την αρχή.

Φέτος η σεζόν, αν και ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, δυστυχώς έφερε πολλούς τραυματισμούς, τιμωρίες και απρόσμενα γεγονότα, τα οποία ο Πετράκης δεν επεσήμανε ποτέ για να δικαιολογηθεί. Προς τιμήν του ο άνθρωπος, θεώρησε καθήκον του να ψάξει εκείνος για τις λύσεις εκ των έσω, αντί να πιέσει τον πρόεδρο για μεταγραφές. Σε καθημερινή βάση δουλεύει, καλεί παιδιά από τις υποδομές στις προπονήσεις, αναδεικνύει παίκτες όπως οι Καρανίκας, Γιάκος, Γαρουφαλιάς και Ηλιάδης και σε καμία περίπτωση δεν σηκώνει τα χέρια ψηλά, φωνάζοντας ότι δεν έχει παίκτες. Άλλωστε δεν χρειάζεται να το κάνει, το βλέπουμε όλοι ότι η ομάδα μετά βίας συμπληρώνει 18άδα.

Και πάμε στο κεφάλαιο «έλευση νέου προπονητή». Ποιος θα είναι αυτός; Τι επιπλέον θα κάνει; Τι χρόνο θα διαθέσει για το οικοδόμημα που λέγεται ΠΑΣ Γιάννινα, από την Κ-15 ως την επαγγελματική ομάδα; Τι επιτελείο θα φέρει; Θα είναι καλύτερο από αυτούς που πλαισιώνουν τον Πετράκη, με πτυχία και διδακτορικά; Αν έρθει να δουλέψει στις ίδιες βάσεις με τον Πετράκη, χρειάζεται πολύ χρόνο για να μάθει τα νέα παιδιά και να βελτιώσει τους τομείς που υστερούν. Αν έρθει με «προίκα» 4-5 μεταγραφές, γιατί να μη γίνουν τώρα να τις εκμεταλλευτεί αυτές τις μεταγραφές ο Πετράκης;

Άρα, τι ακριβώς συζητάμε; Μόνο το αν παίζει αμυντικά ή επιθετικά ή πότε και ποιον έκανε αλλαγή; Ο νέος προπονητής δεν θα τα κάνει αυτά τα λάθη; Αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του ο προπονητής. Πώς να παίξει επιθετικά στην Τούμπα; Γίνεται να έχεις 3 στους 4 της άμυνας διαφορετικούς απ’ ό,τι συνήθως και μπροστά να έχεις όλους τους επιθετικογενείς; Θα σε σμπαραλιάσουν στο 20λεπτο.

Έτσι όπως είναι το μοντέλο του ΠΑΣ Γιάννινα αυτή τη στιγμή, ο Πετράκης, με τα λάθη του και τα σωστά του, είναι ο καταλληλότερος να βρει τις λύσεις της φετινής μεταβατικής σεζόν. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο κ. Πετράκης είναι ένας ηρωικά μαχόμενος… πελταστής που δεν θα πέσει στο πεδίο της μάχης, αλλά θα την κερδίσει και τη φετινή.