image description

Μου λες δε γίνεται, αλλά να που γίνεται…

Στην Ελλάδα όλα γίνονται. Έχει δίκιο ο νομικός του ΠΑΟΚ, Νίκος Παπαδόπουλος, που μίλησε για φανερή ανησυχία της ΑΕΚ. Και προκύπτει κι από το ρεπορτάζ πως ανησυχούν. Γιατί έκαναν μια μεγάλη γκέλα. Θεώρησαν εκτός συζήτησης το αν διακόπτεται ένα ματς στο οποίο ο πρόεδρος της γηπεδούχου μπήκε ένοπλος στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί για την ακύρωση ενός γκολ. Και την επομένη, βάσει του ΦΕΚ, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διακόπηκε το πρωτάθλημα. Αντίθετα, δικαιώνεται με την εξέλιξη γύρω από τις εκδικάσεις η πλευρά του ΠΑΟΚ που από την αρχή το πίστεψε πως «στο Ελλάντα», που έλεγε και ο Γιάτσεκ, τίποτε δεν είναι δεδομένο. Τα ελαφρυντικά πηγάζουν από κάθε δυνατή σκέψη και πλέον το πως θα ελαφρυνθεί μία άκρως επιβαρυντική κατάσταση μοιάζει να είναι κύριο μέλημα των Δικαστών την ώρα που παραμονεύει πάνω από τα κεφάλια μας ολόκληρη Fifa που δεν θέλει και πολύ να μας πει εκείνη τώρα “You are finished!”.

Και να που όλη η πειθαρχική διαδικασία γι’ αυτή την πρωτοφανή ιστορία κινείται αποκλειστικά γύρω από τη φανερή προσπάθεια της Δικαιοσύνης να εξαντλήσει τα περιθώρια για να αναδειχθεί η δυνατότητα να μην είναι και τόσο σοβαρό θέμα να εμφανίζονται πιστόλια στο χορτάρι. Ακόμη και στην πρωτόδικη απόφαση, αυτό που κυριαρχεί είναι η αναζήτηση ελαφρυντικών, που είχε αποτέλεσμα τις μικρότερες δυνατές ποινές. Τι πιο λογικό το ζητούμενο στον δεύτερο βαθμό να έρχεται στο επίκεντρο η πλήρης υποβάθμιση της αξίας του πιστολιού; Και γιατί όχι δηλαδή; Επειδή θα… συγκλονιστεί η Ευρώπη; Και τι έγινε; Το πολύ πολύ… να μας κάνουν «Grexit» και θα έχουμε και να λέμε πως τα βάλαμε με τους «ξένους» και δεν καταλαβαίνουμε και τίποτε. Άλλωστε, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων το είπε. Αν χρειαστεί θα επιδιώξει να τα πει… ένα χεράκι και σε FIFA-UEFA. Αυτοπροσώπως! Ρολό ταμειακής σε προπονητές δεν θέτε. Πιστόλια δεν θέτε. Τι θέτε επιτέλους, κύριοι, που θα ’λεγε και ο Γκιωνάκης… Αφήστε μας στην ησυχία μας.

Σύμφωνα με κάποιον γέροντα, θα’ ναι σαν βουλευτής των Ελλήνων αλλά θα πρεσβεύει οπαδικές απόψεις…

Ο κύριος Φωκάς λοιπόν, ο οποίος εξελέγη από τον Ελληνικό λαό για να πολιτεύεται θέματα που καίνε τον μέσο Έλληνα και όχι τις ομάδες, αυτός που συγκέντρωσε τις ψήφους για να εισχωρήσει στο Κοινοβούλιο υπερασπιζόμενος απόψεις αγανακτισμένων ανθρώπων, ναι αυτός κυρίες και κύριοι, αφού ταλαντεύτηκε μερικά εικοσιτετράωρα έκανε ακριβώς αυτό. Αρνήθηκε δηλαδή ότι “εννοούσε” το περιεχόμενο του συνθήματος “να καεί, να καεί το… η Βουλή”, παρά το γεγονός ότι το ερμήνευε εν χωρώ στην συγκέντρωση των οπαδών του ΠΑΟΚ το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα στο σχετικό βίντεο, φαίνεται να παριστάνει τον ανιματέρ και να παρακινεί, με χειρονομίες, το συγκεντρωμένο πλήθος να φωνάξει πιο δυνατά. Τοιουτοτρόπως κέρδισε με το σπαθί του ένα αστέρι στη λεωφόρο της δόξας των πολιτικών χωρίς έρμα. Εκτός και αν δεν είδαμε ή δεν ακούσαμε καλά το τι φώναζε ακριβώς. Ώρα είναι να μας πει ότι ήταν μία κακεντρεχής ψευδαίσθηση όλο αυτό.

Το πρώτο επιχείρημα που χρησιμοποίησε για να υποστηρίξει την μεταστροφή του είναι όντως ακλόνητο και δεν εμπεριέχει ίχνος μεταμέλειας. Δεν το εννοούσε, λέει, όπως και οι Αθηναίοι δεν εννοούν το “Βούλγαροι”, όταν αναφέρονται σε ΠΑΟΚτζήδες. Η διαφορά βεβαίως είναι ότι όσοι Αθηναίοι χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό απαξιωτικά, το κάνουν στο καφενείο και εκπροσωπούν μόνο την κούτρα τους. Είναι δε κατακριτέοι ακόμη και αυτοί από κάθε σοβαρό άνθρωπο. Ο κύριος Φωκάς αντίθετα είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου. Ναι σωστά μαντεύετε, αυτού του κοινοβουλίου που αποκαλεί μπου@@έλο και εύχεται να καει…

Το δεύτερο επιχείρημά του σχετίζεται με την ίδια την ιστορία που διαφυλάττει ωσάν άγρυπνος φρουρός. “Στο Σύνταγμα οι αγανακτισμένοι φώναζαν το ίδιο σύνθημα και μετά κάποιοι από αυτούς γίνανε βουλευτές” είπε σήμερα μιλώντας ξανά στον ΣΚΑΙ ο Μακεδόνας βουλευτής. Αφού πιάνει ακόμη και γι’ αυτούς που δεν ήταν βουλευτές, γιατί να μην το δοκιμάσει και ο άνθρωπος που έχει ήδη πιάσει στασίδι; Αντί να ντρέπονται άπαντες για όσα συνέβησαν εκείνο τα ταραγμένα χρόνια του αντιμνημονίου, υπάρχουν κάποιοι που χρησιμοποιούν τη χυδαιότητα σαν παράδειγμα.

Το χειρότερο όλων όμως είναι το γεγονός ότι η συμπεριφορά του δεν εμπίπτει απλώς στα όρια του ποδοσφαιρικού φανατισμού. Ο άνθρωπος που ορκίστηκε πίστη στο σύνταγμα δεν εμπιστεύεται ούτε καν τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης. Μπορεί φυσικά να έχει ότι άποψη θέλει. Το να την εκφράζει δημόσια όμως αναπαράγοντας θεωρίες συνωμοσίας και υποκινώντας στον φανατισμό είναι μια διαφορετική περίπτωση. Αναφέρθηκε φυσικά στο “κατεστημένο της Αθήνας” και στον “ΠΟΚ”, τον οποίο δεσμεύθηκε ότι θα διαλύσουν. Το ΠΟΚ, από τα αρχικά Παναθηναικός, Ολυμπιακός και Κωνσταντινούπολη (για την ΑΕΚ) δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1927 ως ένα είδος αθλητικού τραστ και εξελίχθηκε σε μακροχρόνια συνεργασία των τριών ομάδων της Αθήνας, ως τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Έκτοτε δεν υπάρχει αλλά ο Φωκάς θα το διαλύσει.

Προκαταλαμβάνει άλλωστε τις εξελίξεις καθώς υποστηρίζει ότι: “κατά γενική ομολογία όλων των φιλάθλων, ο ΠΑΟΚ φέτος έπρεπε να πάρει το νταμπλ. Φέτος ή εμείς θα το πάρουμε ή κανείς”. Περιμένω να δω πώς θα αφαιρέσει τον τίτλο από την ΑΕΚ, εφόσον δεν αλλάξουν όσα μέχρι τώρα έχει αποφασίσει η αθλητική δικαιοσύνη.

Ένα πρωτάθλημα που δεν παίζεται εξ’ ολοκλήρου μόνο εντός αγωνιστικών χώρων τείνει να μπλέξει και Βουλευτές στο ίδιο τρυπάκι. Να δω τι άλλο θα κάνουν για μερικές ψήφους…