image description

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει επίσης τη βελτίωση των υποδομών των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων στη λίμνη Παμβώτιδα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών- Γυναικών του 2019. Η Ο.Ε. στη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε τη διαδικασία για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση λεμβαρχείου και λοιπών εγκαταστάσεων στην περιοχή του ΕΑΝΚΙ Λιμνοπούλας», προϋπολογισμού € 150.000.

Επίσης εγκρίθηκε και η  δημοπράτηση του έργου «Συντήρηση – αποκατάσταση κωδωνοστασίου Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Δικόρφου Ζαγορίου», προϋπολογισμού  15.000 €

Οι εκδηλώσεις «Europe in my Region 2018» στην Ήπειρο

Η πανευρωπαϊκή καμπάνια «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου (Europe in my Region)» διοργανώνεται φέτος στην Ήπειρο με τη συνεργασία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Υγείας.

Στόχος της καμπάνιας – που υλοποιείται το Μάιο κάθε έτους – με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ενθάρρυνση των πολιτών να γνωρίσουν τα έργα της περιοχής τους που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντιληφθούν το μέγεθος του άμεσου και έμμεσου οφέλους τους.

Οι φετινές εκδηλώσεις στην Ήπειρο επικεντρώνονται σε δράσεις Υγείας και Επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Υγεία

  • 29 Μαΐου – Επίσκεψη στη νέα πτέρυγα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων ΝΕΑΣ ΓΝΩΣΗΣ στην υγεία στον χώρο του Πενταόροφου Κτιρίου Νοσηλευτικών Μονάδων. (11:00-13:00)
  • 30 Μαΐου – Ο κοινωνικός ρόλος του ΕΚΑΒ. Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση πολιτών σε παροχή πρώτων βοηθειών στο Δημοτικό σχολείο Γραμμενίτσας Άρτας (9:30-11:00) και στον παραλιακό πεζόδρομο Πρέβεζας (11:00-13:00).
  • 31 Μαΐου – Εγκαίνια Τοπικών Μονάδων Υγείας στο Ιωάννινα (11:00)
  • 31 Μαΐου – Παρουσίαση των δράσεων απεξάρτησης που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την υγεία, στον χώρο του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Αλκοολικών και της Κρίσης των Χρηστών Ναρκωτικών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων (18:00)
  • 31 Μαΐου – Παρουσίαση της Στρατηγικής για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην αίθουσα της ΕΗΜ (19:00)
  • 1 Ιουνίου – Εγκαίνια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Φιλιατών, στην Ηγουμενίτσα (12:00)

Νέο πρόγραμμα έργων αποκατάστασης και βελτίωσης των υποδομών στις Περιφερειακές Ενότητες Ηπείρου

Νέο εκτεταμένο πρόγραμμα έργων, που αφορούν αποκαταστάσεις ζημιών, συντηρήσεις και ανακατασκευή του οδικού δικτύου προωθείται προς υλοποίηση στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, με αποφάσεις που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Αναλυτικά:

 Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

 Νέα μεγάλα οδικά έργα

Ένα έργο που αποτελούσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων των αποδήμων Σουλιωτών, οδεύει πλέον σε υλοποίηση. Πρόκειται για την «αποκατάσταση – βελτίωση  της επαρχιακής οδού από κόμβο Εγνατίας οδού – Αγία Κυριακή – Ιερός χώρος Σουλίου», προϋπολογισμού 3.500.000 €, για την οποία σήμερα η Ο.Ε. ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου.

Επίσης εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Συντήρηση οδού προς Σαγιάδα – Κάτω Αετό – Σύνορα», προϋπολογισμού 1.100.000 € και αναδείχτηκε ο ανάδοχος για τη  «Βελτίωση εθνικής οδού Ηγουμενίτσας – Σαγιάδας», προϋπολογισμού 345.000 €.

Εκτός αυτών εγκρίθηκε η υλοποίηση του έργου  «Κατασκευή τοιχείου ανάσχεσης στην περιφερειακή οδό Παραμυθιάς», προϋπολογισμού 74.400 € και αναδείχτηκε ανάδοχος για το έργο «Αποκατάσταση οδού Πλαταριά – Φασκομηλιά Νομού Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 45.000 €.

Στην Π.Ε. Πρέβεζας

Αντιπλημμυρικά έργα

Για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τρία έργα, που η κατασκευή τους αναμένεται να αρχίσει πολύ σύντομα και εγκρίθηκε η υλοποίηση άλλων δύο, που αφορούν την αποκατάσταση οδών πρόσβασης προς το Δ.Δ. Κρυοπηγής, στην περιοχή της οποίας έχει σημειωθεί η μεγάλη κατολίσθηση και την αντιπλημμυρική προστασία ιδιοκτησιών και της εθνικής οδού. Συγκεκριμένα:

Ανάδοχοι αναδείχτηκαν για τα έργα:

  • «Αποκατάσταση οδού και κατασκευή πλακοσκεπών οχετών στα όρια των Δ.Δ. Ριζών, Βράχου και Λούτσας», προϋπολογισμού 000 €.
  • «Αποκατάσταση φθορών από τα πλημμυρικά φαινόμενα στα Δ.Δ. Παπαδάτων, Παναγιάς και Ελευθεροχωρίου του Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού 74.400 €.
  • «Κατασκευή σαρζανέτ για την προστασία  οδού από κατολίσθηση στο Δ.Δ. Λούτσας Δήμου Πάργας» προϋπολογισμού 16.000 €.

Τα έργα που δρομολογούνται άμεσα είναι τα εξής:

  • «Αντιπλημμυρική προστασία ιδιοκτησιών και προστασία της Ε.Ο. στα όρια του “ΘΕΟΝΤΙΚΟΥ” ρέματος Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 62.000.
  •  «Άμεση συντήρηση και αποκατάσταση παράπλευρων οδών πρόσβασης στα όρια του Δ.Δ. Κρυοπηγής Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 68.200.

Π.Ε. Άρτας

Οδικά και αντιπλημμυρικά έργα

Βελτίωση  προσβάσεων, συντήρηση τμημάτων του οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις δρομολογούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, με αποφάσεις που έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή.

Αναλυτικά:

Για τα παρακάτω έργα αναδείχτηκαν οι ανάδοχοί τους:

  • «Επείγουσες αποκαταστάσεις οδοποιίας στα όρια των Δήμων Άρτας και Νικολάου Σκουφά για την πρόσβαση σε κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις», προϋπολογισμού 200.000 €
  • «Συντήρηση πεδινού επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 150.000 €.
  • «Βελτίωση και αποκατάσταση βατότητας του δρόμου Δημαριό – Κομπότι ΠΕ Άρτας (Β΄ φάση)», προϋπολογισμού 150.000 €.
  • «Αποκατάσταση κατολίσθησης στο Παλαιοχώρι Αθαμανίου Άρτας», προϋπολογισμού 25.000 €.
  • «Άμεση αποκατάσταση οδών προς παραγωγικές μονάδες στις Τ.Κ. Πλατανούσας και Δαφνωτής», προϋπολογισμού 74.400 €.

 Επίσης εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων

  • «Συντήρηση Ε.Ο. Άρτας – Καρδίτσας», προϋπολογισμού 150.000 €.
  • «Αποκατάσταση αναχωμάτων και καθαρισμός κοίτης των χειμάρρων Άννινου – Κομποτέικου – Βωβού  ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 74.000.
  • «Ενίσχυση όχθης χειμάρρων ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 40.000.
  • «Εργασίες για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της υδρομάστευσης και του δικτύου ύδρευσης στη θέση «Σιουποτός» της Τ.Κ. Καταρράκτη Άρτας», προϋπολογισμού € 25.000.

Π.Ε. Ιωαννίνων

Αποκαταστάσεις ζημιών στο οδικό δίκτυο

Οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, καθώς σήμερα η Ο.Ε. ενέκρινε την υλοποίηση νέων έργων.

Μεταξύ άλλων  δημοπρατούνται τα εξής:

  • «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Γούλα – Δαφνούλα – Δρίσκος», προϋπολογισμού 110.000 €.
  •  «Βελτίωση βατότητας στα όρια της Μεγάλης Γότιστας προς Αγία Κυριακή και Άγιο Νικόλαο», προϋπολογισμού  000 €.
  • «Αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος της επαρχιακής οδού Καστανής – Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου», προϋπολογισμού € 80.000.
  • «Αποκατάσταση κατολίσθησης – ανακατασκευή επ. οδού  προς Λάιστα», προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.
  • «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού Μετσόβου Ανθοχωρίου, λόγω κατολισθητικών φαινομένων», προϋπολογισμού 65.000 ευρώ.

Εκτός αυτών ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του διαγωνισμού και αναδείχτηκε ανάδοχος για το έργο:  «Αποκατάσταση 33ης επαρχιακής οδού Δελβινάκι – Πωγωνιανή», προϋπολογισμού 74.000

Αντιπλημμυρικά έργα

Με άλλες αποφάσεις η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την υλοποίηση των έργων:

  • «Αποκατάσταση ζημιών – αντιπλημμυρική προστασία στον ποταμό Άραχθο στη θέση Χάνι – Καμπέραγα», προϋπολογισμού € 27.000.
  • «Αντιπλημμυρική προστασία στον ποταμό Λούρο στα όρια της Τ.Κ. Κουκλεσίου», προϋπολογισμού € 52.000.

Ημερίδες για την Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία

Μετά την Ηγουμενίτσα όπου την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση, συνεχίζονται από την ερχόμενη εβδομάδα οι ενημερωτικές ημερίδες για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, κατά τις οποίες παρουσιάζονται οι προσκλήσεις: Ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-business), Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Η πρώτη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου στην Ηγουμενίτσα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και ακολουθούν σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας αντίστοιχα οι ημερίδες:

  • 23 Μαΐου, ώρα 19:00, στο ξενοδοχείο Du Lac,  Ιωάννινα
  • 4 Ιουνίου, ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρου του Επιμελητηρίου Άρτας (Κ. Αιτωλού & Ν. Πριοβόλου – 2ος όροφος)
  • 6 Ιουνίου, ώρα 19.30 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Πρέβεζας (Δωδώνης 47, Πρέβεζα)

Οι ημερίδες διοργανώνονται σε συνεργασία με τα κατά τόπους Επιμελητήρια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες  https://peproe.gr/publicity/events/612-euinmyregion2018, https://ec.europa.eu/regional_policy/el/policy/communication/euinmyregion και https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/communication/euinmyregion.

 

Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας για την προκήρυξη και δημοπράτηση έργων

Προχωρούν οι διαδικασίες προκήρυξης του έργου «Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στον οικισμό Θεσπρωτικού της Τ.Κ. Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού», μετά τη διατύπωση της σύμφωνης γνώμης της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.915.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ζηρού.

Αντιστοίχως, προχωρούν οι διαδικασίες προκήρυξης του έργου «Προμήθεια 2 οχημάτων – τύπου mini bus για τη μεταφορά των ατόμων ΑμεΑ», προϋπολογισμού 183.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Επίσης, με σχετικά έγγραφα της υπηρεσίας εγκρίνονται τα σχέδια σύμβασης για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Πωγωνίου και Ζίτσας, προϋπολογισμού 392.963 ευρώ και 178.772 ευρώ αντίστοιχα.

Τέλος, με έγγραφο προς τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του υποέργου «Τεχνικός σύμβουλος» για την υλοποίηση του Σχεδίου Ασφάλειας Νερού Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 199.296 ευρώ.

Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. για την σύνδεση Α/Κ Τερόβου Ιόνιας Οδού με τη 2η Επαρχ. Οδό Ιωαννίνων – Γέφυρα Πλάκας

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Οδός σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού με τη 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων – Γέφυρα Πλάκας», προϋπολογισμού 10.457.348,77 ευρώ.