image description

Όταν συναντάς ζωντανούς θρύλους του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και κατ’ επέκταση πλέον της πόλης,  δεν μπορείς να μην μπεις στον πειρασμό να συζητήσεις μαζί τους για ποδόσφαιρο που το γνωρίζουν πολύ καλά και που είναι αυτό που τους χαρακτηρίζει.

Μια συνάντηση λοιπόν με τον Αλφρέδο Γκλασμάνη, τον αγαπητό σε όλους «Πουλάκο»  δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να περάσει «ανεκμετάλευτη», ειδικά τώρα που ξεκινάει το Μουντιάλ.

Αργεντινός με παραστάσεις και από την Βενεζουέλα, θα περίμενε κανείς να χρήσει πρώτο φαβορί την ομάδα του Μέσι, όμως, αυτός δηλώνει εντυπωσιασμένος από την Βραζιλία…

Απλά …απολαυστικός σε μια παρεΐστικη συζήτηση που μόνο συνέντευξη δεν χαρακτηρίζεται,  αλλά και γιατί όχι;

Γκλασμάνης : Δυστυχώς, γιατί είμαι Αργεντινός,  είδα δυο φορές την Βραζιλία και με τρόμαξε! Βλέπω την Βραζιλία πρώτο φαβορί, γιατί έχει παίχτες που παίζουν στην Ευρώπη και κάνουν κουμάντο. Καλύτερη η Βραζιλία και με μεγάλη διαφορά.

Η Αργεντινή θα πάει καλά αν είναι καλά ο Μεσι.

Η Γερμανία έχει το μεγάλο πρόβλημα με τους Τούρκους. Στα  φιλικά την είδα και ήταν για κλάματα. Δεν βλεπόταν. 40.000  κόσμος ξεσηκώθηκε και φώναζε,  «διώξτε τους Τούρκους».  Δεν θα είναι όπως  στο προηγούμενο Μουντιάλ.

Η Γαλλία είναι πάρα πολύ καλή και θα είναι μέσα στους τέσσερις. Ο τέταρτος είναι το Βέλγιο, μου αρέσει πολύ, αλλά στο τέλος δεν ξέρω τι παθαίνει.

Την Ισπανία με καινούριο προπονητή, σε πέντε μέρες και οκτώ παίχτες ηλικίας τριάντα τεσσάρων χρόνων, δεν την βλέπω.

Σε αυτό το Μουνιάλ πιστεύω θα δούμε καλό ποδόσφαιρο. Από τις ομάδες της Αμερικής, όμως, περιμένω κάτι  περισσότερο. Η Κολομβία μου αρέσει, έχει ωραία ομάδα  παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, ενώ  η Ουρουγουάη «σκοτώνει», δεν  είναι σαν τους άλλους,  τα δίνουν όλα για την πατρίδα. Η Ουρουγουάη πιστεύω είναι η χώρα που αγαπάει περισσότερο το ποδόσφαιρο και σ’ εμάς (Αργεντινη) έχει κάνει πολλές ζημιές.

Φυσικά δεν μπορούσα να μην τον ρωτήσω και για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ της εποχής του που γι’ αυτόν, είναι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει και ό,τι δηλώνει αποτελεί ντοκουμέντο….

Καλύτερος αμυντικός στον ΠΑΣ  ΓΙΑΝΝΙΝΑ ήταν ο Παπάζογλου, φανταστικός παίχτης, φανταστικό κατέβασμα μπάλας,  στο κέντρο Μοντέζ και Κοντογιωργάκης, Αλβαρέζ επιθετικά. Ο Μπρετάνος ήταν καλός παίχτης, αλλά δεν έκανε καλή ζωή. Τον αγαπάω πολύ!

Εγώ έτρεχα. Το προσόν το δικό μου ήταν το τρέξιμο. Υπήρχαν παίχτες σαν εμένα, όπως ο Κουσουλάκης του Ολυμπιακού. Τέτοιοι παίχτες μου άρεσαν εμένα, και αυτός ήταν σαν εμένα, με δυσκόλευε, με του άλλους έκανα πάρτυ. Πριν αρχίσει το παιχνίδι ερχόντουσαν και μου έλεγαν «βρε  Γκλασμάνη μην τρέχεις τόσο πολύ θα με πεθάνεις». Αυτό έχω εγώ τους έλεγα.

Ο Γεωργιάδης είχε φοβερό μυαλό και ήταν καλός άνθρωπος. Καλύτερος σαν προπονητής ήταν ο Γκμοχ, εκατό χρόνια μπροστά, είμαστε η πρώτη ομάδα που κάναμε presing σε όλο το γήπεδο.

Τρεις μήνες νωρίτερα αν ερχόταν και δεν είχαμε πάρει τον Αλέφαντο, θα είχαμε πάρει πρωτάθλημα με είκοσι βαθμούς διαφορά.  Όταν ήρθε σε δέκα αγωνιστικές είχαμε δυο βαθμούς με δυο ισοπαλίες  και τους περάσαμε όλους. Είχαμε φανταστική ομάδα. Ο  Σεϊταρίδης, ο Τσιριμώκος , ο Κοντογιωργάκης και εγώ είχαμε βάλει 76 γκολ!

…Και κάπου εδώ τελείωσε η κουβέντα μας…μια αυθόρμητη συζήτηση που την καταγράψαμε και την παρουσιάζουμε, γιατί ο «Πουλάκο» αποφεύγει τις κάμερες, τα μικρόφωνα, την προβολή και σπάνια εκτίθεται δημόσια . Δεν πιστεύει σε αυτά, δεν τον ενδιαφέρουν. Έχει επιλέξει από χρόνια τον δρόμο του όπως αυτός τον αντιλαμβάνεται και αυτόν ακολουθεί… Να είναι πάντα καλά .

 Του Αλέκου Καρύτσα