image description

Ήταν άνοιξη του 2003 όταν άρχισε να γεννιέται η ιδέα στους ανθρώπους του SUPER FM 104,3 για τη δημιουργία ενός αθλητικού site που θα άλλαζε τον τρόπο ενημέρωσης όπως τον ήξεραν τότε οι Γιαννιώτες. Η αυξανόμενη ανάγκη του κοινού για ενημέρωση πολλές φορές την ημέρα και όχι εβδομαδιαία ή περιοδικά, δημιούργησε αρχικά το super-fm.com, που 2 χρόνια μετά άλλαξε την επέκτασή του σε .gr

Η κεντρική ιδέα ήταν να συνοδεύσει τον SUPER FM, που είχε καταστεί αθλητικό ραδιόφωνο από τον Σεπτέμβριο του 2000, στην πρωτοπορία της ενημέρωσης και να παρουσιάζει, όχι μόνο το ρεπορτάζ του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά να μεταφέρει όλη την αθλητική επικαιρότητα και τις σημαντικότερες ειδήσεις της πόλης.

Η ιδέα γρήγορα μετατράπηκε σε πράξη από τον Μάιο του 2003. Αρχικά με τη βοήθεια της εταιρείας Alfastar και 2 χρόνια αργότερα της Impel, ενώ από το 2016 όλο το στήσιμο, τον σχεδιασμό και την τεχνική υποστήριξη έχει αναλάβει για τον SUPER FM ο Βασίλης Ασημακόπουλος.

Τα πρώτα βήματα έγιναν σε μια εποχή που το internet ήταν ακόμα σε νηπιακή φάση στην Ελλάδα. Οι συνδέσεις γίνονταν μέσω τηλεφωνικής κλήσης και μάλιστα δεν είχες τη δυνατότητα να έχεις ταυτόχρονα τηλέφωνο και internet στην ίδια γραμμή. Ή το ένα ή το άλλο ή δύο ξεχωριστές γραμμές σε μια εποχή που έκανες αίτηση για αριθμό και περίμενες να πάρεις σειρά για εγκατάσταση…

Λίγο αργότερα ήρθαν οι πρώτες συνδέσεις ADSL και από τότε το internet είναι διαθέσιμο οποτεδήποτε κι αν ανοίξεις τον υπολογιστή σου.

Για τους νεότερους θα φαντάζει πολύ παράξενο, αλλά όσοι το έζησαν, είχε και η αναμονή της σύνδεσης τη χάρη της, αλλά και τη χαρακτηριστική «μουσική» της (τουτ, τουτ, τουτ, βζζζζ, χχχχχχ, γκζζζ, χχχ και ως δια μαγείας είχες συνδεθεί). Και μετά η απορία. Πότε δεν θα χρειάζεται κάποιος άλλος το τηλέφωνο; Τι θα μπω να δω; Πόσο χρόνο θα έχω μέχρι να ξαναχρειαστεί κάποιος το τηλέφωνο; Δεν πιστεύω  να σηκώσει κανείς το ακουστικό από το ντούμπλεξ και με πετάξει έξω η σύνδεση; Υπήρχαν δε και προπληρωμένες κάρτες για να συνδεθείς ορισμένες ώρες στο διαδίκτυο. Αρκετά όμως με την… αρχαιολογία του Internet.

Αφού στο super-fm.gr κάναμε τα πρώτα βήματα και μεταδίδαμε τις πρώτες αθλητικές ειδήσεις της πόλης στο διαδίκτυο, κάτι που γινόταν για πρώτη φορά από μέσο ενημέρωσης της πόλης, είπαμε να πάμε και στο επόμενο βήμα. Κι αυτό ήταν υο διαδικτυακό ραδιόφωνο για όσους ήθελαν να ακούνε τις εκπομπές του Super fm εκτός πόλης. Οι πρώτες απόπειρες μετάδοσης εκπομπών στο Internet ήταν για λίγους και τυχερούς, αφού το σύστημα μπορούσε να αντέξει καμιά 20αριά συνδέσεις. Με τη συνδρομή όμως της Impel και του Λάμπρου Γεωργόπουλου, προχωρήσαμε ακόμα πιο μπροστά και από την εποχή της απλής ανάρτησης ειδήσεων και την διαδικτυακή εκπομπή για λίγους, πήγαμε στην εποχή της μετάδοσης με ήχο και εικόνα από το studio! Ήταν η πρώτη μετάδοση εικόνας από το studio στο Internet από τοπικό μέσο ενημέρωσης!

Και φτάνουμε στην τελευταία 3ετία, που πλέον η εικόνα από το studio περιλαμβάνει επιλογή οποιουδήποτε σκηνικού επιθυμούμε μέσω Green Box, που και πάλι αποτελεί μια πρωτοπορία για ιντερνετικό ραδιόφωνο.

Πλέον το σάιτ μας έχει αποκτήσει κι άλλες δυνατότητες. Εκτός από την ειδησεογραφία, προσφέρει τη μετάδοση του προγράμματος στο Internet με εικόνα όταν πρόκειται για τοπικές εκπομπές, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί κάποιος βίντεο από το κανάλι μας στο youtube, μαγνητοσκοπημένες εκπομπές από το κανάλι μας στο dailymotion διαθέσιμες οποτεδήποτε θελήσει κάποιος να τις παρακολουθήσει, ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις γεγονότων από τη σελίδα μας στο fb, αλλά και μεταδόσεις αγώνων σε realtime για να μη χρειάζεται να πατάτε ανανέωση σελίδας στην ιντερνετική παρακολούθηση ενός γεγονότος.

Η τεχνολογία ενδεχομένως να μας επιφυλάσσει και πολλά ακόμα στο μέλλον. Από πλευράς μας προσπαθήσαμε να έχουμε στη διάθεσή μας όλες αυτές τις δυνατότητες για να τις απολαμβάνετε πρώτοι κάθε στιγμή και το ίδιο δεσμευόμαστε και για το μέλλον. Όπως δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε ένα σάιτ με άποψη και όχι τηλεγραφικών ειδήσεων, παρότι η εποχή δείχνει να επικρατούν οι δεύτερες.

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας όλα αυτά τα χρόνια!

Του Γιάννη Γιαννάκη