image description

Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, παρουσία του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα κου Πέτρ Φούσεκ, η κλήρωση της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος που περιλαμβάνει αγώνες μεταξύ ερασιτεχνικών σωματείων. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, τα Σερβιανά δεν δήλωσαν τελικά συμμετοχή, οπότε δεν υπήρχε γιαννιώτικο ενδιαφέρον στην κλήρωση.

Παρόντες ήταν οι κκ Σταύρος Ψαρόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Διοργανώσεων,  Παναγιώτης Δημητρίου, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Διοργανώσεων, Δαμιανός Γαβριηλίδης, υπεύθυνος της υποεπιτροπής Κυπέλλου και Νικόλαος Αυλωνίτης, μέλος της Επιτροπής.

Ο κος Ψαρόπουλος, αφού  καλωσόρισε τον κο Φούσεκ, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του και εξέφρασε την ελπίδα να μεταδώσει την εμπειρία του, ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις σε όλους τους τομείς.

Ο κος Φούσεκ από την πλευρά του, τόνισε τα εξής: «Ευχαριστώ την Επιτροπή για την πρόσκληση στην κλήρωση, η οποία μάλιστα είναι η πρώτη μου στην Ελλάδα! Καλή επιτυχία στη διοργάνωση, για την οποία θέλω να πω ότι πολλές φορές υποτιμάται, γενικά υποτιμάται το Κύπελλο σε σχέση με το πρωτάθλημα σε πολλές χώρες, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου, καθώς είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τα σωματεία των χαμηλότερων κατηγοριών, που έχουν την ευκαιρία για μια καλή πορεία μέσω του θεσμού».

Ο κος Ψαρόπουλος ανέφερε ακόμη:

«Η Επιτροπή αποφάσισε τη διεξαγωγή ενιαίου Κυπέλλου με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών και επαγγελματικών ομάδων, διότι θεώρησε ότι με αυτό τον τρόπο οι ερασιτεχνικές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα της έκπληξης, ώστε να γράψουν μια χρυσή σελίδα στην ιστορία τους. Η σημερινή κλήρωση αφορά τις ομάδες που εκπροσωπούν τις Ενώσεις τους ως Κυπελλούχοι. Θα έπρεπε να συμμετάσχουν και οι 53 νικήτριες, ωστόσο 12 από αυτές δεν προσήλθαν, για διάφορους λόγους, γεγονός για το οποίο δείχνουμε κατανόηση καθώς είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται το νέο φορμάτ διεξαγωγής και υπάρχουν προβλήματα. Ωστόσο από του χρόνου θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των Κυπελλούχων των ΕΠΣ, διαφορετικά θα υπάρξουν ποινές, σύμφωνα με ό,τι ορίζει ο ΚΑΠ, με σκοπό να αντιμετωπίζεται ο θεσμός με τη δέουσα σοβαρότητα.

Άλλωστε, πρέπει να λάβουμε υπόψιν, ότι μέρος των χρημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης θα κατανεμηθούν στα ερασιτεχνικά σωματεία. Υπάρχουν οι προτάσεις μας και στο επόμενο συμβούλιο θα αποφασιστεί ο τρόπος κατανομής. Οι ομάδες θα λάβουν ωστόσο κάποιο σοβαρό ποσό, το οποίο θα αυξάνεται όσο προχωρούν οι φάσεις. Εκτός λοιπόν από την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την ιστορία τους και να ακουστούν πανελλαδικά, τα ερασιτεχνικά σωματεία θα έχουν και οικονομικές απολαβές. Από του χρόνου μάλιστα οι τηλεοπτικές μεταδόσεις θα ξεκινούν από την α΄ φάση. Υπάρχει, τέλος,  πρόταση της Επιτροπής, τα σωματεία της ηπειρωτικής Ελλάδας που θα μετακινηθούν προς τα νησιά και το αντίστροφο, να λάβουν επιδότηση για τα έξοδα του ταξιδιού τους, που αναμένουμε να γίνει δεκτή ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά τα ερασιτεχνικά σωματεία που συμμετέχουν στο Κύπελλο».

Η Επιτροπή, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την πιθανότητα έκπληξης, αποφάσισε στη γ΄  φάση, οι ερασιτεχνικές ομάδες που θα προκριθούν, να αγωνιστούν στην έδρα τους με ομάδες της Football League.  Στην παρούσα φάση θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και στο ζήτημα της αποχής των 12 σωματείων, που οπωσδήποτε μας αλλάζει το αρχικό πλάνο. Ο στόχος πάντως είναι στις αρχές Οκτωβρίου να ξεκινήσουν οι όμιλοι».

Καλωσόρισμα απεύθυνε και ο ο υπεύθυνος της υποεπιτροπής Κυπέλλου κος Δαμιανός Γαβριηλίδης, ο οποίος ανέφερε: «Σας καλωσορίζουμε όλους στην κλήρωση που είναι η πρώτη για τη φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα σωματεία και ευχαριστώ κι εγώ τον κο Φούσεκ, του οποίου η παρουσία προσδίδει βαρύτητα στη σημερινή διαδικασία».

Η κλήρωση έγινε ξεχωριστά για την κάθε μία από τις τέσσερις ζώνες στις οποίες  έχουν χωριστεί τα σωματεία με γεωγραφικά κριτήρια.

Δείτε τα ζευγάρια ΕΔΩ