image description

Στην τελική του ευθεία μπήκε το ελληνικό πρωτάθλημα. Απέμειναν 2 ακόμα αγωνιστικές και λογικά η αγωνία έπρεπε να ξεχειλίζει, τα γήπεδα να γεμίζουν, οι πανηγυρισμοί σε κάθε γκολ να είναι έξαλλοι και η Κυριακή να μοιάζει με πανηγύρι και ατελείωτη γιορτή.

Ξέρετε πόσοι συμμετείχαν στη… μεγάλη γιορτή της Super League, λίγο πριν την κορύφωση της αγωνίας, λόγω του φινάλε; Ποιας αγωνίας θα αναρωτηθείτε, αφού τα περισσότερα έχουν κριθεί πριν καν φτάσουμε στα μισά του πρωταθλήματος. Εν πάση περιπτώσει, ξέρετε πόσοι πήγαν να δουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα την 28η αγωνιστική; Μόλις 13.946 φίλαθλοι!!! Οι υπόλοιποι την είδαν από την τηλεόραση!

Όχι, δεν θα κατακρίνουμε αυτούς που δεν έρχονται στο γήπεδο, αφού τόσο εκείνοι που πάμε όσο κι εκείνοι που είναι στην καφετέρια ή τον καναπέ τους, ζούμε μία ψευδαίσθηση πρωταθλήματος. Όσα βλέπουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ελάχιστο νόημα έχουν, αφού τελικά τα περισσότερα κρίνονται εκτός γηπέδων. Και δεν θα γράψουμε το κλασικό και τετριμμένο, ότι τα ματς είναι στημένα για το στοίχημα ή τα «μαγειρεύει» μια νέα παράγκα. Τα ματς παίζονται τυπικά στο γήπεδο, επειδή οι τελικές αποφάσεις παίρνονται εκτός αγωνιστικών χώρων. Σε άλλους αφαιρούν βαθμούς, σε άλλους δεν θα δοθεί άδεια να απολαύσουν τους κόπους μιας χρονιάς, άλλοι παίζουν σε άδεια καθίσματα.

Το ποδόσφαιρο δημιουργήθηκε ως απόλυτα δημοκρατικό άθλημα. Είτε πλούσιος είτε φτωχός, έχεις τις ίδιες πιθανότητες να νικήσεις. Η Ελλάδα πήρε το 2004 το EURO, η Λέστερ είναι μια ανάσα από το να πάρει το πρωτάθλημα Αγγλίας, αποδεικνύοντας ότι όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο.

Όμως, φρόντισαν οι ισχυροί να περιορίσουν την πολλή… δημοκρατία. Σου λένε, κάνε ό,τι θέλεις στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στο τέλος ο πλούσιος θα επωφεληθεί. Δεν πάει να έχεις καταπληκτική ομάδα, αν το γήπεδό σου είναι 1 μέτρο πιο στενό ή χρωστάς, δεν δικαιούσαι να παίζεις με την ελίτ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ακούγεται απόλυτα λογικό να υπάρχει πλειοψηφικό ρεύμα για το ποδοσφαιρικό GREXIT. Τι είχαμε τι χάσαμε, σου λέει ο άλλος και… γαία πυρί μιχθήτω. Είναι ακριβώς το δίλημμα που τέθηκε και στο δημοψήφισμα, όπου το ΟΧΙ, όμως, εύκολα μετατράπηκε σε ΝΑΙ, γιατί οι συνέπειες του GREXIT ίσως ήταν ανυπολόγιστες.

Ακόμα και σ’ αυτό σε μια εικονική πραγματικότητα ζούμε. Πιστεύουμε ότι το ποδοσφαιρικό GREXIT θα πλήξει μόνο τον Ολυμπιακό, αλλά δεν είναι έτσι. Θα πλήξει όλες τις ομάδες, θα γυρίσει το ποδόσφαιρο στον ερασιτεχνισμό. Ακόμα κι αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως, συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία, χιλιάδες άνθρωποι ζουν απ’ αυτό ή γύρω απ’ αυτό ή επειδή υπάρχει αυτό.

Γι’ αυτό οφείλουν όλοι να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι και να λύσουν εδώ και τώρα το πρόβλημα. Κανείς δεν θέλει αυτό το ποδόσφαιρο που έχουμε τώρα, κανείς όμως δεν θέλει να ξεκινήσουμε από το μηδέν, ειδικά σε μια χώρα που έχει πτωχεύσει και δεν προσφέρεται να ξεκινήσεις τίποτα από το μηδέν. Κοντονής, ΕΠΟ και ομάδες έχουν μια τελευταία χρυσή ευκαιρία να φτιάξουν το «προϊόν». Μετά από 10 μέρες η ευκαιρία θα έχει χαθεί για πάντα…