image description

Ψάχνουμε, αλλά δεν βρίσκουμε θετικά στην πρώτη εμφάνιση του ΠΑΣ Γιάννινα στο νέο πρωτάθλημα της Super League και δυστυχώς δεν υπήρξε κάποιο μαγικό ραβδάκι που θα τον μεταμόρφωνε σε σύγκριση με την εικόνα που έδειξε στα φιλικά. Η δικαιολογία, βέβαια, παραμένει σταθερή· υπήρχαν και πάλι κομβικές απουσίες και προφανώς εκείνη του Κόντε ίσως να αποσυντόνισε και ψυχολογικά την ομάδα. Σίγουρα, όμως, «πονοκεφάλιασε» τον Γιάννη Πετράκη, που άλλα πράγματα δοκίμαζε όλη την εβδομάδα και άλλα δεδομένα του προέκυψαν λίγες ώρες πριν το ματς.

Με βάση τα όσα έχουμε δει ως τώρα σε φιλικά και το ένα επίσημο, βγαίνει το συμπέρασμα, ότι καλό έμψυχο υλικό υπάρχει, αλλά αν δεν υπάρξει οργανωτής στη μεσαία γραμμή, δεν θα αξιοποιηθούν αυτοί οι παίκτες στα άκρα της μεσαίας γραμμής και την επίθεση. Οι βαθιές μπαλιές από πίσω δεν είναι θέαμα, είναι τρικ που κρύβει την αδυναμία της ομάδας να κρατήσει την μπάλα στην κατοχή της. Και όταν δεν κρατάς την μπάλα καθόλου στα πόδια σου, μοιραία κάποτε θα γίνει το λάθος στην άμυνα, όπως και έγινε και αυτήν τη φορά. Ένα 8-10άρι περιμέναμε στη μεταγραφική περίοδο για να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά αποκτήθηκε ο Κάστρο που είναι «κόφτης», παρά δημιουργός.

Από εκεί και πέρα η ομάδα απέκτησε ένα τσουβάλι επιθετικούς, που τη δουλειά του Κόντε δεν μπορεί να την κάνει κανείς, λόγω αγωνιστικών χαρακτηριστικών και όχι ποδοσφαιρικής αξίας. Ως εκ τούτου, ο ΠΑΣ βγαίνει ξανά στη μεταγραφική αγορά τελευταίες μέρες για να βρει τον παίκτη που θα κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά. Χρειάζεται παίκτης που θα κάνει όντως τη διαφορά, αλλιώς η προσθήκη ενός ακόμα δανεικού, που ίσως να μην έπαιζε ούτε στο δίτερμα της ομάδας του, δεν θα βοηθήσει άμεσα. Στο ερώτημα «που να βρεις καλό παίκτη τέτοια εποχή;», η απάντηση είναι ότι, αν έχεις να πληρώσεις, θα βρεις·Šκαι αν μη τι άλλο ο ΠΑΣ τώρα έχει.

Στα μεταγραφικά ακούγεται και το όνομα του Ευαγγέλου για τα στόπερ, αλλά πόσο θα ανεβάσει τον ανταγωνισμό ένας 20χρονος που θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέο περιβάλλον; Πάντως ούτως ή άλλως η θέση αυτή έχει φθορά, οπότε πρέπει η ομάδα να έχει και μία ακόμα εναλλακτική λύση, αν όχι βασική.

Συμπερασματικά, πόσο γρήγορα μπορούν να διορθωθούν τα πράγματα; Μετά από αρκετά χρόνια που η ομάδα ξεκινούσε το πρωτάθλημα έχοντας έτοιμο τον βασικό της κορμό, φέτος υπάρχουν κάποια νέα δεδομένα μεσοεπιθετικά και η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι το μεγάλο στοίχημα του Γιάννη Πετράκη. Και το κακό είναι ότι αυτή η διαχείριση πρέπει να γίνει με πολλά συνεχόμενα εκτός έδρας ματς και βαρύ πρόγραμμα στην αρχή και σε μια χρονιά που πέφτουν τρεις και ίσως ένας ακόμα μέσω μπαράζ. Αν βάλουμε και την παράμετρο του κόσμου που δεν έχει υπομονή και έχει απογοητευθεί από την εξέλιξη της υπόθεσης Κόντε, τότε η εξίσωση δυσκολεύει κι άλλο.

Εν πάση περιπτώσει, ας μη τα βλέπουμε όλα γκρίζα. Άλλωστε το πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει την 6η αγωνιστική, όπου θα έχουμε παίξει πέντε φορές στην Αθήνα και μόνο μία στα Γιάννενα. Το πρωτάθλημα τότε αρχίζει, αφού συνήθως τότε οι ομάδες βρίσκουν ρυθμό.

Πάμε και στην ατομική κριτική και τα στατιστικά των παικτών.

Μάρκος Βελλίδης: Πολύ καλή εμφάνιση, με πολλές αποκρούσεις, κάποιες εξ’ αυτών δύσκολες. Έδωσε 2 πάσες, έκανε 8 αποκρούσεις, 5 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Αλέξανδρος Νικολιάς: Χωρίς να έχει στηρίγματα να βγάλει έναν συνδυασμό, αναγκαστικά χάθηκε, αφού δεν μπορούσε να πλησιάσει με αξιώσεις την αντίπαλη περιοχή. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 3 πάσες, 6 λάθη, 1 κλέψιμο και 3 κερδισμένα φάουλ.

Αλέξανδρος Αποστολόπουλος: Δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τη γενικότερη μετριότητα, αν και προσπάθησε να τρέξει, να καλύψει χώρους και να βοηθήσει και στο επιθετικό κομμάτι. Είχε 1/3 γεμίσματα, 4 πάσες, 4 λάθη και 2 επεμβάσεις.

Απόστολος Σκόνδρας: Μοιράζεται την ευθύνη για το λάθος στο πρώτο γκολ της ΑΕΚ με τον Μιχαήλ, ενώ το δεύτερο γκολ είναι περισσότερο θέμα ικανότητας του αντιπάλου, που άλλαξε γρήγορα την μπάλα και η άμυνα απλώς παρακολούθησε τη φάση να εξελίσσεται. Είχε 1 λάθος και 2 επεμβάσεις.

Αλέξης Μιχαήλ: Τα ίδια ισχύουν και για τον αρχηγό. Η άμυνα είχε γενικώς προβλήματα. Έκανε 2 λάθη, 3 επεμβάσεις και παραχώρησε 3 φάουλ.

Μίτσε Τσικάρσκι: Τον είδαμε σε μια θέση που δεν τον έχουμε ξαναδεί., καθώς έπαιξε αριστερό εξτρέμ, μπροστά από τον Κακούμπα, ενώ στα φιλικά είχαμε δει να συμβαίνει το αντίθετο, να είναι δηλαδή ο Κακούμπα μπροστά από τον Τσικάρσκι. Με τους Ξύδα και Γιάκο να τραβιούνται πολλές φορές στα δεξιά του γηπέδου, ο Τσικάρσκι εμφανιζόταν με πολύ χώρο από τα αριστερά, αλλά δεν πήρε ποτέ την μπάλα για να δούμε αν θα έκανε κάτι επικίνδυνο. Είχε 1 πάσα και 1 λάθος.

Άντι Λίλα: Ήταν μαχητικός, πήγαινε με δύναμη στις φάσεις, έκανε κάποιες μπροστινές μπαλιές και προσπάθησε να στέλνει σίγουρα την μπάλα. Ήταν απ’ αυτούς που ξέφυγε ελαφρώς από τη μετριότητα. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 6 πάσες, 2 λάθη, 1 επέμβαση, έκανε 5 φάουλ και κέρδισε 4.

Γιώργος Ξύδας: Περίμενε τις μπαλιές να τρέξει στην αντεπίθεση, αλλά την πήρε μόνο μία φορά, στη μοναδική ευκαιρία που δημιούργησε ο ΠΑΣ. Δυστυχώς στη φάση αυτή δεν τον ακολούθησε κανένας για να του δώσει στήριγμα κι έτσι την τελείωσε μόνος του με την μπάλα να βρίσκει στον Τσόσιτς. Είχε 1 τελική προσπάθεια και 2 λάθη.

Φάμπρι Κάστρο: Ήταν παντού και πουθενά. Άφηνε τη θέση του για να δίνει βοήθεια πότε στον Κακούμπα, πότε στον Τσικάρσκι, πότε στον Λίλα, αλλά από κάποια στιγμή και μετά είχε χαθεί και δεν ήξερε που βρίσκεται μέσα στο γήπεδο. Τακτικά χρειάζεται λίγη δουλίτσα ακόμα, ώστε η ομάδα να εκμεταλλευτεί τα καλά του μαρκαρίσματα και την καλή του πάσα. Έδωσε 4 πάσες, έκανε 3 λάθη, 1 κλέψιμο και 1 επέμβαση.

Άλεξ Κακούμπα: Οι καλές του σέντρες είναι ένα προσόν, θα δούμε στη συνέχεια τι μπορεί να κάνει, αλλά με την ΑΕΚ έμεινε κι αυτός στη μετριότητα, χωρίς να εντυπωσιάσει με κάτι. Είχε 2/3 γεμίσματα, 3 πάσες και 3 λάθη.

Ευριπίδης Γιάκος: Ένας λόγος που ο ΠΑΣ δεν κράτησε καθόλου μπάλα, είναι επειδή ο Γιάκος έπαιξε στην επίθεση, αλλά ούτως ή άλλως αναγκαζόταν να γυρίζει πολύ πίσω να βοηθάει αμυντικά και να ζητάει μπάλα. Έδωσε 3 πάσες, έκανε 1 κλέψιμο, 1 επέμβαση και κέρδισε 5 φάουλ.

 

Αλλαγές

Σάντι Κρίζμαν: Μπήκε για να κάνει λίγο πιο αισθητή την παρουσία του ΠΑΣ στην επίθεση, αλλά ήρθε γρήγορα το 2-0 και το ματς τελείωσε νωρίς. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 3 λάθη και 1 κλέψιμο.

Θέμης Τζημόπουλος: Προφανώς η αλλαγή του είχε ως ζητούμενο μήπως περάσει μία από τις γνωστές μπαλιές του που μεταφέρουν το παιχνίδι και προς την πλευρά του αντιπάλου. Ωστόσο δεν φάνηκε καθόλου. Η στατιστική κατέγραψε μόνο τα 3 φάουλ που έκανε.

Γιάννης Μυστακίδης: Με 3 προπονήσεις με τη νέα του ομάδα ήταν έκπληξη που έπαιξε μισή ώρα. Υπό άλλες συνθήκες θα είχε αποκλειστεί από τη 18άδα και θα έπαιζε ο Κόντε. Από τον Απόλλωνα και μετά που θα προσαρμοστεί καλύτερα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Μια σχετική παρουσία, όμως, προσπάθησε να την έχει και να μην είναι τελείως απαρατήρητος. Έκανε 3 τελικές προσπάθειες, έστω κι αν εκβίασε κάποια σουτ, έδωσε 2 πάσες και έκανε 2 λάθη.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Η ομάδα έδειξε άτολμη και ανέτοιμη, δεν φάνηκε να έχει κάποιο σχέδιο που υπηρετεί στο γήπεδο και δεν έχουν κολλήσει ακόμα οι νέες μεταγραφές σε αυτό που θέλει ο κόουτς να παίξουν. Ίσως με 4-2-3-1 να εκμεταλλευόταν καλύτερα το έμψυχο υλικό που είχε το Σάββατο στη διάθεσή του, ώστε να έχει έναν δημιουργικό χαφ να μοιράζει μπάλα και να ροκανίζει χρόνο και έναν στην κορυφή να περιμένει.

Φάνηκε επίσης να μην έχει φρεσκαριστεί η ομάδα, αφού οι παίκτες πήγαιναν δεύτεροι στην μπάλα. Ίσως από επιλογή, λόγω δύσκολης αρχής, να επέλεξαν να βρίσκονται σε καλή φόρμα από τον Απόλλωνα και μετά και όχι τώρα. Σε αυτά προστίθενται η πώληση του Κόντε και η ανετοιμότητα, Κρίζμαν και Μυστακίδη να βγάλουν τώρα 90λεπτο, αλλά και του Κούζικ που ίσως από την επόμενη ή μεθεπόμενη αγωνιστική να μπορέσει κι αυτός να προσαρμοστεί καλύτερα στη φιλοσοφία της ομάδας.

Του Γιάννη Γιαννάκη