image description

Σε έναν μέτριο έως κακό, από πλευράς θεάματος,  αγώνα ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ κέρδισε σχετικά εύκολα από τον Απόλλωνα  τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Σοβαρή και πειθαρχημένη η ομάδα του Πετράκη είχε τον έλεγχο του αγώνα, ενώ η ποιοτική διαφορά από τον αντίπαλό της ήταν εμφανής.

Ουσιαστικά ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ πέτυχε μια νίκη ψυχολογίας που είχαν ανάγκη τόσο οι ποδοσφαιριστές όσο και ο κόσμος του, δεδομένου του ότι μετά τις έστω και αναμενόμενες ήττες από  ΑΕΚ και  ειδικά Ο.Σ.Φ.Π , λόγω έκτασης του σκορ, η ομάδα είχε αρχίσει να αμφισβητείται.

Η κίνηση «ματ» του Πετράκη που βοήθησε σημαντικά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας που στα προηγούμενα ματς «ασθενούσε» και κατ’ επέκταση στην συνολική αγωνιστική παρουσία,  ήταν η μεταφορά του ποιοτικού και πολύπειρου Αντι Λίλα στο δεξί κέντρο της άμυνας που «έδεσε» αμέσως με τους πολύ καλούς Μιχαήλ-Τζιμόπουλο, πρόσθεσε σιγουριά και βοήθησε το δεξί μπακ  Μπουκουβάλα να αγωνισθεί πιο ελεύθερα, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί κι αυτός στους διακριθέντες.

Αν ο κόουτς  Πετράκης εμπιστευθεί μόνιμα τον Λίλα στο κέντρο της άμυνας τότε αίσθηση μου είναι ότι ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ έχει κερδίσει ένα στόπερ που μπορεί να αγωνισθεί σε υψηλό επίπεδο. Ο Λίλα διαθέτει όλα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, αλλά και την εμπειρία που απαιτεί η συγκεκριμένη θέση, ενώ  βρίσκεται σε μια ηλικία που  η θέση του χαφ θ’ αρχίσει να τον κουράζει περισσότερο. Στο κέντρο της άμυνας έχει τη δυνατότητα να αναγεννηθεί και να τον απολαύσουμε  τουλάχιστον για τα τρία επόμενα χρόνια ξεχωριστά διακριθέντα.

Ιδιαίτερη επίσης παρουσία στον αγώνα ήταν το …πολυεργαλείο Νικολιάς. Ποδοσφαιριστής που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει. Παίχτης που του λες «μπες στο γήπεδο και παίξε την μπάλα σου» και θα σε δικαιώσει, ενώ η ποιότητα του Μυστακίδη και τα «καντάρια» μπάλα που γνωρίζει ανεβάζουν το επίπεδο της ομάδας. Σωστές επιλογές του κόουτς και  σωστή όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος και αυτή του Λέο που έδειξε καλά στοιχεία και ο χρόνος δουλεύει υπέρ του.

Σημαντική επίσης η παρουσία του Βελλιδη που σε κάθε αγώνα παρουσιάζεται καλύτερος και συνεχίζοντας με αυτό το ρυθμό, σύντομα θα χαρακτηρισθεί από τους κορυφαίους του πρωταθλήματος. Άλλωστε  ο Βελλίδης ποτέ δεν έπαψε να είναι μεγάλος τερματοφύλακας.

Σταθερή αξία οι Μιχαήλ, Τζιμόπουλος. Προσδίδουν στην ομάδα κύρος, σημεία αναφοράς και ορίζουν το νόημα της σημαίας που κάθε ομάδα έχει  ανάγκη.

Όσον αφορά το  συμπέρασμα, για την φετινή δυναμική του AJAX,  εν όψει του αγώνα με τον ΑΡΗ,  αυτό δεν είναι ασφαλές μιας και ο Απόλλωνας είναι αυτή την εποχή  η χειρότερη μάλλον ομάδα του πρωταθλήματος. Οπότε ακόμη και ο πλέον μέτριος ΠΑΣ  ΓΙΑΝΝΙΝΑ δεν επιτρπόταν να μην τον κερδίσει ή έστω να μην χάσει.

Ουσιαστικά το παιχνίδι που μπορούν να εξαχθούν κάποια  συμπεράσματα είναι αυτό με τον ΑΡΗ του 3Χ3 και των δικαίως πολυδιαφημισμένων  ποδοσφαιριστών του, λόγω των βαριών βιογραφικών που τους ακολουθούν, όπως και του καλού όπως δείχνει προπονητή του. Σίγουρα οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν θα οδηγήσει σε συμπεράσματα για την ικανότητα της ομάδας,  όμως  θα δώσει δείγματα της δυναμικής της αλλά και τον «αέρα» που θα αντιμετωπίσει στα δύσκολα επόμενα εκτός έδρας ματς με Ατρόμητο και Παναθηναϊκό.

Υ.Γ.  Το μεγάλο στοίχημα την φετινή χρονιά για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δεν είναι η παραμονή του, εφόσον  αυτή λογικά θα επιτευχθεί μιας και  η παρουσία και η αποδεδειγμένα καλή  δουλειά του Πετράκη και των  συνεργατών του, Ταουσιάνη, Αλεξίου εγγυώνται  τουλάχιστον  αυτής . Το στοίχημα είναι  στη διαχείριση, που μπορεί να επιτρέπει βλέψεις για κάτι περισσότερο,  ενός μεγάλου σε αριθμό αλλά και εθνικότητος ρόστερ, κάτι πρωτόγνωρο τα τελευταία, πετυχημένα, χρόνια όπου το Ελληνικό στοιχείο κυριαρχούσε αλλά και τα μικρά ρόστερ δεν εξέθεταν.

Του Αλέκου Καρύτσα