image description

Ένα βήμα μπρος πήγαμε στον διαγωνισμό για την εργολαβία-σκούπα που θα ολοκληρώσει τον αυτοκινητόδρομο της Αμβρακίας Οδού που ενώνει την Αμφιλοχία με τις περιοχές του Ακτίου, της Πρέβεζας και της Λευκάδας.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών υπεγράφη το πρώτο πρακτικό που ορίζει ως προσωρινό ανάδοχο την Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ που έδωσε έκπτωση 49,85% για τα έργα ολοκλήρωσης. Τώρα σύμφωνα με τη διαδικασία θα περιμένουμε για την εκδίκαση προσφυγών στην ΑΕΠΠ και ακολούθως εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα υπογραφεί το δεύτερο πρακτικό που οριστικοποιεί την ανάδοχη του έργου, θα συνεχίσουμε με το Ελεγκτικό Συνέδριο, την παρουσίαση στη Βουλή και τέλος τις υπογραφές που θα ενεργοποιήσουν την εργολαβία.

Οι εξελίξεις στον οδικό άξονα της Δυτικής Ελλάδας, συνεχίζονται καθώς αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία για τα εγκαίνια των πρώτων 15χλμ στο τμήμα Άκτιο-Βόνιτσα το αμέσως επόμενο διάστημα μιας και κατασκευαστικά δείχνει να είναι έτοιμος.

Τα έργα-σκούπα θα διαρκέσουν 30 μήνες και θα ολοκληρωθούν περίπου στα μέσα του 2021. Περιλαμβάνουν τα εξής τμήματα: από την αρχή του αυτοκινητόδρομου στο Άκτιο ένα τμήμα 1,3χλμ, το σύνολο των εργασιών και από Χ.Θ 17+600 έως Χ.Θ 48+497 για την ολοκλήρωση υπολειπομένων εργασιών. Το αρχικό κόστος είναι 150εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 120.967.741,94 ευρώ).

Επιπλέον υπάρχει ένα ποσό 10,5εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 8.467.741,94 ευρώ) για προαιρετικά έργα και και θα αφορά την εκτέλεση εργασιών για την απευθείας σύνδεσης της απόληξης του οδικού άξονα «Ακτίο – Αμβρακία», με την «Ιόνια Οδό» τμήμα από Χ.Θ 48+497 έως Χ.Θ 48+940. Το δικαίωμα της προαίρεσης μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε εντός δύο ετών, από τη σύναψη της Σύμβασης.

Τα έργα στον αυτοκινητόδρομο της Αμβρακίας Οδού συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ως έργο phasing (έργο-γέφυρα που χρηματοδοτείται από δύο συνεχόμενα ΕΣΠΑ).

[Πηγή: ypodomes.com]