image description

Κατά τη διάρκεια της πρωινής περιπολίας στις 9 Μαΐου 2016 οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας εντόπισαν μία νεκρή βίδρα, είδος απειλούμενο με εξαφάνιση, η οποία χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα! Το άτυχο ζώο  βρέθηκε σε παρόχθιο δρόμο της λίμνης Παμβώτιδας στην περιοχή Ντουραχάνη. Πρόκειται για αρσενική βίδρα, μήκους 1,15m, βάρους περίπου 10 kg που αποτελεί την τρίτη νεκρή βίδρα που εντοπίζεται στην περιοχή της Παμβώτιδας σε διάστημα λίγων χρόνων.

Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι καθαρά. Θεωρείται ένα από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της Ευρώπης. Αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των υδάτων και γι’ αυτό προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά. Στην Ελλάδα θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωσή της είναι:
-η καταστροφή και η υποβάθμιση των υγροτοπικών ενδιαιτημάτων της
-η αποξήρανση των υγροτόπων
-οι αρνητικές παρεμβάσεις στο υδρολογικό τους καθεστώς (υπεράντληση νερών, κλπ)
-η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης (π.χ. εκχέρσωση των καλαμιώνων, κοπή δέντρων και θάμνων)
-τα έργα ευθυγράμμισης ποταμών και ρεμάτων
-η ρύπανση των νερών με τοξικούς και υπολειμματικούς ρύπους (από απόβλητα και εκπλύσεις γεωργικών καλλιεργειών).

Το άτυχο ζώο θα ταριχευτεί και θα παραμείνει σε μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Επίσης δείγμα ιστού θα κρατηθεί για ερευνητικούς σκοπούς. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής για τη συνδρομή της στη διατήρηση του ζώου.