image description

Απαιτεί δύναμη , ταχύτητα, εκρηκτικότητα και άψογη συνεργασία χεριών και ποδιών , ενώ παράλληλα χρειάζεται συγκέντρωση , προσοχή και γρήγορα αντανακλαστικά, συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο τακτική και τεχνική. Ο λόγος για το άθλημα της ξιφασκίας , που αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας , εντούτοις συγκαταλέγεται στα ολυμπιακά αθλήματα , ενώ χρόνο με το χρόνο κερδίζει «πόντους» και αποκτά τη δική του θέση στον ελληνικό αθλητισμό.

Στις εγκαταστάσεις του τμήματος ξιφασκίας του ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα στο ΚΕΠΑΒΙ ,βρέθηκε για λογαριασμό του www.super.fm, η Ράνια Κρικώνη και συνομίλησε με τον υπεύθυνο προπόνησης του τμήματος, Ανδρέα Καραμάνη. Το σωματείο «μετράει» στην πόλη ήδη τέσσερα χρόνια και το άθλημα της ξιφασκίας πλέον κερδίζει πολλούς μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους και στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ποια η άποψή σου για την ξιφασκία , που αν και είναι ολυμπιακό άθλημα , στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο;

Όντως δεν είναι διαδεδομένη η ξιφασκία στην Ελλάδα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αρχίζει και κερδίζει έδαφος στο αθλητικό γίγνεσθαι. Βλέπουμε ότι ιδρύονται νέα σωματεία σε όλη τη χώρα , σε πόλεις που δεν υπήρχαν. Στα Γιάννενα για παράδειγμα δεν υπήρχε ξιφασκία και την τελευταία πενταετία αρχίζει να εδραιώνεται. Έχουμε φέτος τη χαρά να εκπροσωπείται η ελληνική ξιφασκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο από δύο αθλήτριες  .

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την ξιφασκία και σε ποια ηλικία θα ήταν το ιδανικότερο να ξεκινήσουν;

Για εμένα η  ιδανική περίοδος για να ξεκινήσει ένα παιδί την ξιφασκία είναι στη Δευτέρα Δημοτικού, διότι θα έχει έρθει ήδη σε επαφή με το κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου. Ο αθλητισμός πέραν από μια ευχάριστη δραστηριότητα ,έχει απαιτήσεις και για αυτό θα πρέπει το παιδί  να αφιερώσει χρόνο , να κουραστεί ,να προσπαθεί, να μην απογοητεύεται με την πρώτη ευκαιρία.

Η αντίληψη κάποιων ανθρώπων για την επικινδυνότητα του εν λόγω αθλήματος είναι σωστή;

Αν λάβεις υπόψη τους τραυματισμούς που γίνονται σε όλα τα αθλήματα ,τότε  για εμένα στο άθλημα της ξιφασκίας έχεις τις λιγότερες πιθανότητες να πάθεις κάποιον τραυματισμό. Στην ξιφασκία δεν λέω, ότι δεν μπορείς να τραυματιστείς αλλά οι τραυματισμοί είναι ελάχιστοι. Μόνο μικροτραυματισμοί μπορεί να υπάρξουν και αυτοί είναι ανεπαίσθητοι, μιας ή δύο ημερών, όπως για παράδειγμα ένας μώλωπας από μια λάθος κίνηση, αλλά και πάλι είναι ελάχιστοι και σε σπάνια συχνότητα.

Για ποιον λόγο ένα παιδί να επιλέξει να ασχοληθεί με την ξιφασκία και όχι για παράδειγμα με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ;

Δεν είμαι κατά ή υπέρ με το να ασχοληθεί ένα παιδί μόνο με την ξιφασκία ή μόνο με το ποδόσφαιρο ή μόνο με το μπάσκετ . Ένα παιδί πρέπει να ασχοληθεί με ό,τι το κάνει να αισθάνεται καλύτερα .Προσωπικά θεωρώ ότι η ξιφασκία είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο συγκλονιστικά αθλήματα ! Το σασπένς και οι διακυμάνσεις του σκορ που υπάρχουν συνεχώς μέσα σε έναν αγώνα,  είναι μοναδικά. Το ποδόσφαιρο και όλα τα άλλα ομαδικά αθλήματα έχουν τη χαρά του ομαδικού αθλήματος .Σαν ατομικό άθλημα όμως ,προσωπικά κατατάσσω την ξιφασκία στα πιο ωραία ατομικά αθλήματα που υπάρχουν! Ένα παιδί που θα ξεκινήσει ξιφασκία και θα του μπει το μικρόβιο του αθλήματος, όχι μόνο δεν θα σταματήσει ποτέ αλλά θα το αγαπήσει και θα το κάνει κομμάτι της ζωής του .

xifaskia-pas-proponhsh

Ποιές θυσίες απαιτεί το άθλημα της ξιφασκίας;

Το παν είναι τα παιδιά που θα ασχοληθούν ,να περάσουν καλά , να ευχαριστηθούν το άθλημα, να το αγαπήσουν . Ο σημαντικότερος στόχος είναι τα παιδιά να συνυπάρχουν με άλλα παιδιά στον ίδιο χώρο, να κάνουν το άθλημα που αγαπούν , περνώντας ευχάριστα και στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι να κατακτούν τους στόχους τους.

Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο γονιός σχετικά με το κόστος του εξοπλισμού και γενικά του αθλήματος;

Όσον αφορά το κόστος του εξοπλισμού, είναι ιδιαίτερα προσιτός. Ο γονιός θα πρέπει σταδιακά να τον αγοράσει, ενώ το παιδί θα χρησιμοποιεί τον ίδιο εξοπλισμό για πολλά χρόνια. Κοστίζει όσο για παράδειγμα ένα καλό ζευγάρι παπούτσια .

Το άθλημα της ξιφασκίας πλήττεται από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας;

Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας σαφώς και επηρεάζουν τον αθλητισμό ,διότι έχουν μειωθεί δραστικά οι επιχορηγήσεις της πολιτείας προς τις ομοσπονδίες των διαφόρων αθλημάτων. Η ξιφασκία ανήκει στα αθλήματα, που υποστηρίζεται από την ίδια την πολιτεία . Όταν η πολιτεία δεν επιχορηγεί την ομοσπονδία επαρκώς ,η ομοσπονδία με τη σειρά της δεν υποστηρίζει οικονομικά τα σωματεία και έτσι το βάρος πέφτει στα μέλη , δηλαδή στους γονείς.

Ποιο είναι το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το άθλημα στα Γιάννενα, αλλά και στις άλλες ελληνικές πόλεις;

Οι περισσότεροι σύλλογοι βρίσκονται στην Αθήνα. Ο,τι γίνεται σε επίπεδο εθνικό αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα , γίνεται στην Αθήνα. Την τελευταία δεκαετία η Θεσσαλονίκη έχει ένα σχετικά καλό επίπεδο αλλά επίσημοι αγώνες δεν γίνονται.. Στην Κρήτη υπάρχει μια ανάπτυξη του αθλήματος αρκετά ικανοποιητική . Μια παραδοσιακή δύναμη είναι η  Φλώρινα. Μια πόλη που αν και είναι μικρή , μόλις 15.000 κατοίκων, εντούτοις πολλά παιδιά ασχολούνται με την ξιφασκία.

Ποιές συμβουλές δίνεις στα νέα παιδιά που θέλουν να μπουν στο χώρο της ξιφασκίας;

Η ξιφασκία είναι ένα υπέροχο άθλημα και είμαι βέβαιος πως όποιο παιδί αποφασίσει να ξεκινήσει ,θα το καταευχαριστηθεί !

*Για περισσότερη ενημέρωση για το άθλημα της ξιφασκίας , επισκεφτείτε το blog της σχολής : Xifaskia-ioannina.blogspot.com ,στο fb “ξιφασκία  ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ” και στο κινητο

xifaskia-pas-grafeia