image description

Ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο προκάλεσε η παρουσίαση της Περιφέρειας Ηπείρου στο Βουκουρέστι, την Τρίτη 17 Μαΐου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για την κοινή προώθηση του τουρισμού και των τοπικών της προϊόντων.

Το Ελληνο-Ρουμανικό  Parteneriat Επιχειρηματικών Συναντήσεων συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου ( η οποία όπως υπογραμμίστηκε ήταν η  πρώτη της Ελλάδος που προωθεί οργανωμένο άνοιγμα  της αγοράς στα Βαλκάνια), το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, το Γραφείο ΕΟΤ στο Βουκουρέστι με την υποστήριξη του Διμερούς Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στην αντιπροσωπεία από την Περιφέρεια Ηπείρου, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συμμετείχαν 28 επιχειρήσεις από τον τουριστικό τομέα και τον κλάδο παραγωγής τροφίμων και ποτών, στελέχη της Περιφέρειας και οι Δήμαρχοι Νικολάου Σκουφά κ. Ευστ. Γιαννούλης και Γεωργίου Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος.

Οι επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα, αμέσως μετά την παρουσίαση της Ηπείρου, να  πραγματοποιήσουν Β2Β συναντήσεις με tour operators και με τους μεγαλύτερους ομίλους εταιριών, κατά τις οποίες εκδηλώθηκε στοχευμένο ενδιαφέρον για σύναψη συμφωνιών  διακίνησης τουριστών, όσο και για εμπορικές συναλλαγές.

Παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συναντήσεις που είχε με θεσμικούς παράγοντες της Ρουμανίας, συζήτησε τρόπους ευρύτερης συνεργασίας  στον τουρισμό και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ποιότητα και την ταυτότητά τους.

 

Χαιρετισμοί

Στον χαιρετισμό του ο Έλληνας Πρέσβης στην Ρουμανία κ. Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης,  χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη διμερών εμπορικών σχέσεων αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για να προσελκύσει η Ήπειρος με τις μοναδικές ομορφιές μεγάλο αριθμό τουριστών από την Ρουμανία.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο εκπρόσωπος του Δημαρχείου Βουκουρεστίου και Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξωτερικών & Εθιμοτυπίας κ. Cătălin Grosu, ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρουμανίας κ. Liviu Moraru και ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Σωτηρίου.

 

Ο Περιφερειάρχης

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους δεσμούς της Ηπείρου με τη Ρουμανία, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι “στο  Βουκουρέστι σε δύσκολες εποχές για το Ελληνικό έθνος έζησαν, έδρασαν και μεγαλούργησαν ορισμένοι από τους μεγάλους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες,  που στη συνέχεια στήριξαν την ανοικοδόμηση του Ελληνικού κράτους και την Ήπειρο ειδικότερα”.

Στη συνέχεια τόνισε ότι “Η  Ρουμανία αποτελεί για τους Ηπειρώτες έναν σταθερό προορισμό: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα Πανεπιστήμιά της φοίτησε ένας σημαντικός αριθμός Ηπειρωτών φοιτητών, που σήμερα δραστηριοποιούνται με επιτυχία στους επαγγελματικούς τομείς που επέλεξαν. Η Ρουμανία αποτελεί επίσης έναν από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Ηπειρωτών, έστω και αν μπορεί να  υπάρχει μια πρόσκαιρη κάμψη, λόγω και της οικονομικής κρίσης.  Αντίστοιχο ενδιαφέρον διαπιστώνεται όμως και για επίσκεψη Ρουμάνων πολιτών σε περιοχές της Ελλάδος και ιδιαίτερα της Ηπείρου. Τα τελευταία καλοκαίρια διαπιστώνεται ότι σημαντικός αριθμός τουριστών από τη Ρουμανία, περνά μέρος των διακοπών του στην Ήπειρο”.

Ο Περιφερειάρχης, συνεχίζοντας, κάλεσε τους Ρουμάνους να επιλέξουν την Ήπειρο για τις διακοπές τους, με συνδυασμένο πρόγραμμα που μπορεί  να καλύψει όλα τα ενδιαφέροντα, τόσο για καλοκαιρινό, όσο και για χειμερινό τουρισμό. Πρόσθεσε ότι η  Περιφέρειά μας είναι συνυφασμένη με την παραγωγή τοπικών προϊόντων, που κερδίζουν τις διεθνείς αγορές, αλλά και τα οποία έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να γευτούν όσοι επισκέπτονται την Ήπειρο.

“Για μας- πρόσθεσε- ο τουρισμός δεν είναι αυτοσκοπός: Επιδίωξή μας, είναι οι τουρίστες, οι επισκέπτες να γνωρίσουν τον πολιτισμό, τα προϊόντα μας, τα ήθη και τα έθιμά μας. Πρόκειται για ένα πεδίο που καλύπτει τα ενδιαφέροντα του συνόλου σχεδόν των τουριστών και ιδιαίτερα του φίλου Ρουμανικού λαού, που μπορεί να διαπιστώσει κοινά ενδιαφέροντα και κοινά στοιχεία που έχουν προκύψει στο πέρασμα των αιώνων”.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι “οι συνδυασμένες δράσεις οδηγούν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους επισκέπτες να γνωρίσουν τα “κρυμμένα μυστικά” της Ηπείρου. Οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες που αποκτούν είναι ανεξάντλητες. Από τη δική μας πλευρά επιδιώκουμε ώστε ο κάθε επισκέπτης της  Περιφέρειάς μας, να αισθάνεται σα να βρίσκεται στην πατρίδα του και να γίνεται στη συνέχεια ο “πρεσβευτής” της Ηπείρου. Καλούμε λοιπόν τους Ρουμάνους φίλους μας, που μας ενώνουν κοινοί δεσμοί, να επισκεφτούν την Ήπειρο και  να απολαύσουν τις διακοπές τους  σε ένα φιλόξενο περιβάλλον”.

Hπειρωτικές γεύσεις

Μετά την παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος,    οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν τοπικά εδέσματα και Ηπειρωτικά προϊόντα, με προσφορές και των επιχειρήσεων: Γαλακτοβιομηχανία “ΚΑΡΑΛΗΣ”, Κτήμα Ευδοξία, Κτήμα Γκλίναβος, Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα, Κατώγι- Αβέρωφ. Την προετοιμασία επιμελήθηκε το Τμήμα Μαγείρων του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Η εκδήλωση καλύφθηκε με εκτενείς αναφορές από τα Μ.Μ.Ε. της Ρουμανίας. Η επόμενη δράση της Περιφέρειας θα είναι η φιλοξενία και η ξενάγηση δημοσιογράφων και tour  operators από τις χώρες στις οποίες έγινε παρουσίαση της Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ευχαριστεί για την σημαντική βοήθεια που προσέφεραν, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Βοκουρέστι, το Γραφείο ΕΟΤ στο Βουκουρέστι, καθώς επίσης όλους τους επιχειρηματιες που συμμετείχαν στην αποστολή.

Οι επιχειρήσεις που εκπροσωπήθηκαν στο Βουκουρέστι είναι οι εξής:

  • Αρωματικά φυτά- βότανα Κομίνη & Komini Hearbs
  • Κτήμα Γκλίναβος
  • Φάρμα Μετσόβου
  • Κτήμα Ευδοξία
  • Παραδοσιακά ζυμαρικά Μονολίθι
  • Κολιός φρούτα
  • Γαλακτοβιομηχανία ΚΑΡΑΛΗΣ
  • Δημήτριος Γιογλής Ο.Ε.- ελιές
  • Ελιές Άρτας
  • Τριανταφύλλου γλυκά
  • ΑΣΕΑ Άρτας
  • Κίτσος Αιθέρια έλαια
  • Orini gea Highlandς
  • Ένωση Ακτινιδίων Ηπείρου
  • Κόνιτσα Mountain
  • Small Papigo 1700
  • Σπίτι του Ορέστη
  • Αγροτουριστικά καταλύματα Άρτας “ο Άραχθος”
  • Villa Ionio
  • Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων
  • Ένωση Ξενοδόχων Μετσόβου
  • Kassaros travel
  • Arhontariki Hotel
  • Grand Forest